Ascultă Radio România Actualitaţi Live

INTERVIU Corina Popescu, CEO Electrica SA

Corina Popescu, CEO Electrica S.A., este invitata Ruxandrei Săraru, la emisiunea "Oameni care mișcă România".

INTERVIU Corina Popescu, CEO Electrica SA

Articol de Luminiţa Voinea, 21 Octombrie 2020, 09:24

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 octombrie, ora 21:15) - Realizator: Ruxandra Săraru - Bună seara, doamnelor şi domnilor, vă spune Ruxandra Săraru, care vă invită la o ediţie specială a emisiunii "Oameni care mişcă România" cu un om special, un om care a dovedit nu numai în timpuri normale, dar chiar şi în pandemie că în România se poate, se poate să îţi duci gândurile până la capăt, se poate să mişti România în direcţia bună. Este vorba despre CEO Electrica SA. doamna Corina Popescu. Bună seara şi bine aţi revenit la Radio România Actualităţi!

Corina Popescu: Bună seara şi, încă o dată, mulţumesc frumos pentru invitaţie.

Realizator: Noi mulţumim pentru veştile bune pe care ni le aduceţi de fiecare dată când veniţi la radio şi mă bucur că aţi pus în practică ce spuneaţi acum câteva luni, parcă în iunie spuneaţi că aţi folosit pandemia să vă duceţi proiectele până la capăt. Iată că săptămâna trecută un vis, un vis numai al dumneavoastră, un vis al întregii companii, un vis, de ce nu, al românilor, un vis al sistemului energetic naţional s-a împlinit şi aş vrea să ni-l dezvăluiţi, că e o mare victorie.

Corina Popescu: Da, este adevărat că este unul din proiectele care fac parte din strategia grupului, aceea de a fuziona cele trei companii de distribuţie din grup. Eu cred că sectorul energetic din România are nevoie de companii puternice pentru a-şi păstra importanţa şi influenţa pe care o au în regiunea aceasta europeană şi această fărâmiţare a sistemului energetic, care a fost făcută în anul 2000, cred că trebuie să înceapă şi să se reverseze. O companie este cu atât mai puternică cu cât este cumva integrată şi mărimea unei companii aduce forţa ei - şi aici recunosc că nu este ceva ce Corina Popescu a descoperit, este ceva ce au făcut toate marile companii din sectorul energetic din Europa. Acest lucru l-au făcut şi cei de la E.ON, acest lucru l-au făcut şi cei de la ENEL, acest lucru l-a făcut şi CEZ-ul. Eu, ce-mi doresc este ca Electrica să devină un brand la fel de puternic în Europa ca şi cele pe care le-am menţionat anterior. Mi-aş dori să întăresc segmentele de business existente, partea de furnizare - am finalizat în partea de reorganizare pe segmentul de furnizare şi pregătim compania pentru ceea ce urmează de la 1 ianuarie, liberalizarea completă a pieţei de energie electrică; partea de distribuţie - s-a aprobat proiectul de fuziune a celor trei companii de distribuţie, şi ăsta poate să fie un nou început. Deci ceea ce s-a fărâmiţat am reuşit să reunesc şi în momentul ăsta pot să încep să cresc segmentul acesta, putem să începem să facem investiţiile mult mai smart, putem să regândim cumva strategia segmentului de distribuţie din grup. Şi o să încerc să explic de ce. Mi s-a părut cumva anormal ca să cer consumatorului din România să plătească de trei ori dezvoltări de sisteme. Vrem să digitizăm segmentul de distribuţie, este ceva care este absolut obligatoriu. De ce trebuia consumatorul din România, fiind trei entităţi juridice diferite, să plătească câte un sistem SCADA la fiecare, câte un sistem GIS la fiecare, câte un sistem SAP pentru fiecare din companii, când o strategie mult mai smart este să se achiziţioneze un singur sistem, iar diferenţele de bani să le investim în dezvoltarea de reţele, în dotări mai bune pentru angajaţi în aşa fel încât munca pe care ei o desfăşoară în interesul consumatorilor să devină mai eficientă, să devină şi pentru ei mai uşor de făcut...

Realizator: Şi calitativ mai bine pentru consumatorul final...

Corina Popescu: Exact, şi calitativ mai bune pentru consumatorul final. Deci partea asta de eficienţă şi de sinergii care le vom putea obţine sunt, şi asta aş vrea să se înţeleagă, sunt făcute în acest fel încât acest segment de distribuţie să devină mai puternic în cadrul grupului Electrica. Deci astea au fost două proiecte pe care mi le propusesem pentru anul acesta. Pe ce mă voi focusa în viitor...

Realizator: Ce urmează?

Corina Popescu: Da, cumva proiectele astea sunt în linie dreaptă, colegii mei vor trebui să le ia şi să le ducă mai departe, să le implementeze. Mă voi focusa în perioada următoare pe creşterea grupului Electrica, pe proiecte de producţie de electricitate. Lucrul ăsta este necesar ca să transform Electrica în acea companie integrată pe verticală, în acea companie puternică, în acea companie puternică care să se poată extinde regional şi similar cu brandurile pe care le-am menţionat la început, în acea companie care să aibă un cuvânt de spus în regiunea aceasta europeană.

Realizator: Ce înseamnă pentru lucrătorul Electrica acest lucru? Pentru client, se vede, va plăti mai puţin, va consuma mai smart, va avea calitate mai bună în ceea ce priveşte beneficiile, ca şi consumator. Pentru lucrătorul Electrica?

Corina Popescu: Pentru lucrătorul Electrica poate să devină o oportunitate. Noi avem nevoie să creştem tineri, avem nevoie ca experienţa existentă într-un anumit loc să o extindem cât mai rapid şi să creăm acele centre de excelenţă pe care mi le doresc. Pentru un angajat Electrica poate să devină o oportunitate să crească în carieră, poate să însemne alte condiţii de lucru. Este evident că eficienţa o să devină cuvântul de ordine, este evident că ne dorim ca munca lor să se reflecte cumva şi în calitatea pe care o oferim ca şi serviciu. Pentru angajaţii Electrica proiectul acesta de fuziune poate să fie, pe de o parte, o provocare, pentru că unii din ei vor trebui cumva să se reprofileze...

Realizator: Şi reinventeze.

Corina Popescu: Şi să se reinventeze, dar eu nu am spus niciodată că lucrul acesta este un lucru rău. Ăsta e un lucru bun...

Realizator: Foarte bun.

Corina Popescu: Pentru că vor avea oportunităţi, pentru cei care vor, să se dezvolte, vor avea oportunităţi care să-i ajute să-şi construiască un plan de carieră, propria carieră. Eu fac un pic similitudine cu mine. Am trecut pe toate segmentele şi m-am ocupat de toate segmentele specifice sectorului energetic. Am avut momente în cariera mea în care am făcut un 'turn around' către o activitate care îmi era complet necunoscută. Acum, după ce am parcurs toate etapele, mă simt mai puternică, mă simt mai stăpână pe ceea ce fac, mă simt mai împlinită profesional. Oportunitatea asta o au şi angajaţii din grupul Electrica. Lor nu trebuie să le fie frică că dacă astăzi fac un lucru, dacă ei îşi doresc să lucreze şi îşi doresc să crească profesional, vor avea oportunităţi în grup.

Realizator: Spuneţi-mi, cum priviţi etapa următoare de liberalizare?

Corina Popescu: O să fie dificil pentru partea de furnizare. Ăsta este şi motivul pentru care vreau să mă focusez în perioada următoare pe a creşte anorganic, pentru a aduce servicii noi în grup. Liberalizarea vine cu o creştere acerbă a concurenţei şi, cu siguranţă, ca să poţi să-ţi păstrezi clienţii, trebuie să le oferi mai mult decât o energie ieftină, trebuie să le oferi o sustenabilitate pentru ei. Pentru ei energia este ca o marfă. Ei nu trebuie să focuseze foarte mult, trebuie doar ca marfa asta care ei o vor lua să le aducă cumva o plus valoare în business-urile pe care ei le fac şi eu cred că o să urmeze o perioadă dificilă pentru segmentul aceasta de furnizare odată cu liberalizarea. Evident că totul o să fie în beneficiul consumatorului final, care poate să-şi aleagă ce furnizor doreşte în aşa fel încât să răspundă cât mai bine la dorinţele pe care le are.

Realizator: Spuneţi-mi, care a fost cel mai greu moment din această perioadă?

Corina Popescu: Din această perioadă, să menţin echilibrul între day by day business şi să încerc să împing proiectele noi. Este foarte dificil. Pandemia aceasta cumva redefineşte totul. E greu să ţii echilibrul, e, cred că pentru fiecare suntem cu barca proprie pe care o conducem în mijlocul unui taifun. Important este cum reuşeşti să străbaţi taifunul şi dacă reuşeşti să mai şi creşti în perioada asta înseamnă că este nemaipomenit.

Realizator: Aşa aţi făcut dvs. Sunteţi un model! Eu vă mulţumesc pentru spiritul pe care-l aveţi, pentru puterea de a merge mai înainte, pentru caracterul dumneavoastră puternic şi atitudinea vizionară şi îmi doresc ca Electrica SA să devină cu adevărat ceea ce imaginaţi dvs: principalul jucător pe piaţa energetică regională a României. Şi cu Corina Popescu alături sunt convinsă că aşa se va întâmpla. Doamna Corina Popescu, vă mulţumesc pentru acest interviu. Vă felicit şi cu oameni ca dumneavoastră cu siguranţă România va merge mai departe.

Corina Popescu: Mulţumesc frumos pentru oportunitatea de a împărtăşi ascultătorilor dumneavoastră parte din proiectele pe care noi le desfăşurăm în cadrul grupului Electrica. Mulţumesc frumos.

Gala Forbes 500 Business Awards 2020
Economie 12 Octombrie 2020, 22:28

Gala Forbes 500 Business Awards 2020

Gala Forbes 500 Business Awards 2020
Oameni care mișcă România - invitat ministrul culturii, Lucian Romașcanu
Oameni care mișcă România 25 Ianuarie 2023, 08:22

Oameni care mișcă România - invitat ministrul culturii, Lucian Romașcanu

Lucian Romașcanu: 2023 este anul cu Festivalul "Enescu", este anul când, pentru prima dată, va fi director artistic...

Oameni care mișcă România - invitat ministrul culturii, Lucian Romașcanu
"Oameni care mișcă România" - Invitat: vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc
Oameni care mișcă România 18 Ianuarie 2023, 13:20

"Oameni care mișcă România" - Invitat: vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc

"Oameni care mișcă România" - Invitat: vicepreşedintele Senatului, Robert Cazanciuc
Dragoș Stanca: Sănătatea informației consumate este esențială
Oameni care mișcă România 31 Martie 2021, 15:13

Dragoș Stanca: Sănătatea informației consumate este esențială

Dragoș Stanca este antreprenor în domeniul digital, tehnologie, marketing și media și partener al Thinkdigital Group. A...

Dragoș Stanca: Sănătatea informației consumate este esențială
Oameni care mișcă România - Invitat marele fotograf sibian Fred Nuss
Oameni care mișcă România 10 Februarie 2021, 12:55

Oameni care mișcă România - Invitat marele fotograf sibian Fred Nuss

Oameni care mișcă România - Invitat marele fotograf sibian Fred Nuss
INTERVIU Prof.univ. dr. Virgil Păunescu, coordonator ONCOGEN Timișoara
Oameni care mișcă România 16 Decembrie 2020, 10:17

INTERVIU Prof.univ. dr. Virgil Păunescu, coordonator ONCOGEN Timișoara

Despre ce ne-a lipsit pentru ca România să ofere lumii un vaccin anti-COVID19, în interviul realizat cu prof.univ. dr....

INTERVIU Prof.univ. dr. Virgil Păunescu, coordonator ONCOGEN Timișoara
Dr. Turculeț: M-aș lăsa operat de medicii pe care i-am pregătit eu!
Oameni care mișcă România 25 Noiembrie 2020, 09:38

Dr. Turculeț: M-aș lăsa operat de medicii pe care i-am pregătit eu!

Conferențiar universitar doctor Claudiu Turculeț, medic chirurg la Spitalul de Urgență Floreasca, a fost invitatul...

Dr. Turculeț: M-aș lăsa operat de medicii pe care i-am pregătit eu!
Ediție specială "Oameni care mișcă România",  de la sediul CERT.RO
Oameni care mișcă România 04 Noiembrie 2020, 09:13

Ediție specială "Oameni care mișcă România", de la sediul CERT.RO

Ruxandra Săraru vă invită la o ediție specială a emisiunii "Oameni care mișcă România" , despre securitatea...

Ediție specială "Oameni care mișcă România", de la sediul CERT.RO