Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Stereotipurile legate de funcţionarul public „n-au în general legătură cu realitatea”

Invitata ediției de azi a emisiunii "Oameni care mişcă România" este Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan, preşedinte al Institutului Naţional de Administraţie şi cadru didactic la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Stereotipurile legate de funcţionarul public „n-au în general legătură cu realitatea”
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan, preşedinte al Institutului Naţional de Administraţie. Foto: Arhivă/ Agerpres

Articol de Ruxandra Săraru, 19 Martie 2024, 22:25

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 martie, ora 21:05) - Emisiunea: "Oameni care mişcă România" - Realizator: Ruxandra Săraru - Bun regăsit, prieteni. Sunt Ruxandra Săraru şi vă invit să o cunoaşteţi pe Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan, preşedinte al Institutului Naţional de Administraţie şi cadru didactic la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, mai cunoscută SNSPA, din Bucureşti. Bine aţi venit la Radio România Actualităţi. De mult vă vânam.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Bună ziua. Mulţumesc tare mult pentru invitaţie. Nu aş putea spune că mă bucur că mă vânaţi, pentru că, de regulă, să ştiţi că nu sunt..., îmi place să nu fiu greu de găsit, dar mă bucur că în cele din urmă am ajuns să ne cunoaştem.

Realizator: Ne-am reîntâlnit.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Şi ne-am reîntâlnit, exact.

Realizator: Şi ne-am reîntâlnit. Cu experienţa pe care o aveţi, cum apreciaţi astăzi calitatea şi profesionalismul funcţionarului public din România?
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Discuţia poate fi foarte amplă aici, dar, în general, îmi place să simplific cât pot de mult mesajele pe care le transmit, astfel încât ele să fie recepţionate.

Realizator: Şi înţelese.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Şi înţelese, da. Nu pornesc de la premisa că ascultătorii au probleme de înţelegere, dar cred că un mesaj mai simplu până la urmă ajunge mai eficient la destinaţie. Am o mare recunoştinţă şi un mare respect pentru funcţionarii publici din România şi mi-am dobândit această recunoştinţă interacţionând cu ei. Cred că stereotipurile cu care operează în general publicul larg, legate de funcţionarul public, nu le fac cinste şi n-au legătură cu realitatea funcţionarilor publici.

Realizator: De multe ori au.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Da, depinde cu ce parte, pentru că funcţionarii publici, deşi îmi place să simplific mesajul, cred că uneori generalizarea nu ajută.

Realizator: Nu ajută, da.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Funcţionarii publici sunt de multe tipuri. Avem funcţionari publici la nivel central, deci în instituţiile din administraţia publică centrală, avem funcţionari publici la nivelul autorităţilor publice locale. Nu toţi cei care lucrează la stat sunt funcţionari publici.

Realizator: Asta aşa este.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Avem funcţionari publici şi personal contractual, cu un regim diferit. Avem funcţionari publici care interacţionează cu publicul, dar ei sunt o mică parte din...

Realizator: E epiderma.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Exact, o mică parte din grupul funcţionarilor publici, şi foarte mulţi care nu se văd şi a căror muncă nu se vede.

Realizator: Dar se simte de multe ori.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Sper, sper că se simte. Acuma sigur că eu interacţionez, cel puţin din această calitate pe care o am momentan, de preşedinte al Institutului Naţional de Administraţie, eu interacţionez cu cei care vor să se îmbunătăţească, cu cei care vor să se pregătească.

Realizator: Care vor să performeze.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Care vor să performeze. Deci, poate că este şi un privilegiu faptul că interacţionez, cred eu, cu..., şi interacţionăm la nivelul institutului cu cei mai buni.

Realizator: Oamenii care vor să mişte România, ca să fim în titlul emisiunii!
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: : Sper, sper. Exact. Deci., revenind la întrebare, nu întotdeauna funcţionarii publici sunt aşa cum s-a format imaginea publică despre ei.

Realizator: Legenda!
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Legenda, stereotipul despre funcţionari publici. De foarte multe ori sunt în spatele a ceea ce se vede, în spatele decidenţilor politici întotdeauna se află un personal tehnic, fie că sunt funcţionari, fie că e alt tip de personal din administraţie publică şi le mulţumesc.

Realizator: Eu vă mulţumesc că aţi venit aici şi vă mulţumesc pentru sinceritate. Care sunt obiectivele pe termen mediu şi lung pe care vi le-aţi propus?
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Legate de Institutul Naţional de Administraţie?

Realizator: Da.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Bun. Pentru că, fireşte, am obiective şi legate de activitatea mea academică...

Realizator: De cadru didactic...
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: De cadru didactic şi pe obiective personale, pentru că lucrurile trebuie să fie în echilibru.

Realizator: Intotdeauna.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: În momentul în care mi-am asumat acest mandat, adică anul trecut în vară, mi-am propus,în primul rând, să reuşesc să-mi menţin echilibrul. Personal şi profesional, asta a fost tot timpul o luptă destul de complicată, pe care nu întotdeauna cred că am câştigat-o, dar asta a fost la momentul respectiv primul lucru la care m-am gândit şi, doi, mi-am propus să menţin echilibrul şi la nivelul instituţiei pe care acum o conduc. Să continui ceea ce a început predecesorul meu...

Realizator: Un om inspirat.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Cu siguranţă. Putem să spunem şi că cum este într-o altă poziţie, este vorba de Mihai Ghigiu, cel care acum ocupă funcţia de şef al cancelariei prim-ministrului.

Realizator: Şi care a spus foarte frumos la un moment dat, că se bucură că e o continuitate.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Da.

Realizator: Greşesc?
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Nu, deloc. Deloc. Noi ne ştim şi din activitatea noastră de la SNSPA şi avem o viziune comună în multe şi cred că ăsta a fost un element important care m-a recomandat cumva pentru poziţia pe care o ocup acum, faptul că mi-am dorit să continui ceea ce a început. Nu cred în viziunea pe care o au, din păcate, foarte mulţi dintre liderii actuali, liderii politici actuali şi care încearcă să personalizeze mandatul pe care îl au, schimbând, reformând de fiecare dată ceea ce predecesorii au făcut. Deci asta cred că ...

Realizator: Sau spunând de greaua moştenire de care ne-a săturat cu toţii!
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Sau spunând de greaua moştenire. Ei bine, eu n-am avut o grea moştenire, eu am venit să conduc o instituţie eficace, o instituţie care deja funcţiona, am venit să continui proiectele începute de predecesorii mei, atât de preşedintele anterior, cât şi de ceilalţi, de dl profesor Pavel Năstase - a fost preşedinte al Institutului Naţional de Administraţie la rândul său - şi totodată să consolidez instituţia.

Realizator: Spuneţi-mi care au fost principalele obstacole pe care le-aţi întâmpinat şi după aia, pe scurt...
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Şi revin şi la obiective, că sigur un obiectiv a fost acela de a continua ceea ce a început Mihai. Pe de altă parte, cred că instituţia trebuie consolidată. Un obstacol este acela că anul trecut a fost un an complicat din punct de vedere financiar-bugetar, nu doar pentru noi, pentru tot sistemul public, dar s-a resimţit şi la nivelul instituţiei noastre. Totodată, o multitudine de proiecte care trebuiau finalizate şi cu presiuni destul de mari, cu nişte deadline-uri şi nişte indicatori care trebuiau îndepliniţi destul de complicaţi, dar care au fost îndepliniţi şi au fost duse proiectele la bun sfârşit cu bine şi totodată o echipă de oameni foarte buni, dar care poate că nu întotdeauna ştiau să lucreze ca o echipă. Şi cred că rolul meu este şi acela de a-i face să funcţioneze ca o echipă. Nu este o instituţie mare, e mai uşor să creezi echipe atunci când vorbim de o instituţie de 100 de oameni, dar e parte din rolul meu acesta de a-i face să funcţioneze ca un întreg.

Realizator: Cu cine aţi colaborat?
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Cu cine am colaborat şi colaborăm.

Realizator: Colaboraţi la nivel instituţional.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Bun. Avem două tipuri de parteneriate - parteneriatele la nivel naţional şi parteneriatele încheiate cu instituţii omoloage de la nivel european.

Realizator: Internaţional.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Da, cu precădere european, dar acum încercăm să ne extindem şi în afara spaţiului european. Dacă vorbim..., să o luăm aşa de la macro la micro. Dacă vorbim la nivel european, dorinţa noastră este să acţionăm ca un lider la nivel regional. Asta înseamnă parteneriate cu Bulgaria, parteneriate cu Grecia, cu Serbia, cu Republica Moldova, cu state care acum sunt state cu statut de stat candidat şi, alături de Bulgaria şi de Grecia, încercăm să le transferăm parte din experienţa pe care noi am avut-o în momentul în care am devenit state membre. E important rolul de lider regional. Pe de altă parte, nu este singura masă la care ne aşezăm la nivel european. În egală măsură, avem parteneriate încheiate şi cu Franţa, unul dintre cele mai vechi parteneriate, cu ceea ce acum se numeşte INSP (Institut National du Service Public - n.n.), înainte era ENA(École Nationale d'Administration - n.n.)...

Realizator: Celebra...
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Şcoala Naţională de Administraţie, da. E un parteneriat de care noi suntem mândri şi pe care vrem să-l ducem la următorul nivel, dezvoltând unul dintre programele noastre împreună cu ei. Parteneriat cu Portugalia, parteneriat cu Spania, deci cu instituţiile omoloage din Europa, cred că suntem destul de bine conectaţi. Pe de altă parte, la nivel naţional avem parteneriate cu majoritatea instituţiilor din administraţia publică centrală SGG, Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Majoritatea... Nu vreau să le număr, că n-ar avea sens. Riscul de a uita pe cineva e foarte mare, dar, în principiu, cu administraţia publică centrală avem cam cu toate instituţiile, tocmai pentru că formatorii pe care noi îi avem provin în parte din aceste instituţii. Oamenii vor să fie pregătiţi nu doar de profesori /schelaru/ care au strict o experienţă academică, ci vor să fie pregătiţi şi de oameni care au experienţa practică.

Realizator: Exact.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Şi atunci noi trebuie să facem un mix, să venim cu componenta academică, care e importantă, de fundamentare, dar în egală măsură să fie însoţit şi de cineva din practică şi de asta avem parteneriate cu toate ministerele.

Realizator: Spuneţi-mi, cine poate urma cursurile? Cine şi cum? Că este un post public de informare, în primul rând.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Oricine. Funcţionari publici, personal contractual, înalţi funcţionari publici - asta este o categorie prioritară pentru noi şi căreia ne adresăm cu prioritate printr-un program dedicat lor - prefecţi şi subprefecţi şi cetăţeni.

Realizator: Şi simpli cetăţeni.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Simpli cetăţeni. E important de ştiut şi puţin cred că ştiu asta, INA nu face formare strict pentru angajaţii din sistemul public, în egală măsură poate să facă şi pentru cetăţeni şi noi avem un proiect acum, prin care încercăm să mergem mai aproape de ei.

Realizator: Spuneţi-mi, profesorii i-aţi spus, aţi vrea să nominalizaţi pe cineva în mod special care vă ajută în demersul dvs. profesional, aici?
Roxana Melenciuc Ioan: Dintre formatorii de la INA, sigur că şi acum riscul este mare, ca enumerând, să omit nume importante, dar cred că este corect să-i enumăr pe cei pe care, de altfel, i-am şi premiat, cărora le-am oferit o distincţie în cadrul INA Expo, e un eveniment pe care noi îl organizăm anual, adresat administraţiei publice. Codrin Munteanu este printre ei, Răzvan Buzatu. O să ies un pic în afara celor premiaţi şi să merg poate şi către nume mai sonore: Răzvan Cotovelea, fost ministru al cercetării şi Societăţii Informaţioanale.

Realizator: A fost şi subiectul meu, al unei emisiuni.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Cu el colaborez, de altfel, şi la SNSPA şi cred că este un foarte bun pedagog, aşa că ne-am extins colaborarea şi aici. Sunt foarte mulţi. Încercăm să aducem şi din zona privată, doar că din zona privată aducem mai degrabă pentru webinarii, nu pentru cursuri de formare. Inclusiv Elisabeta Moraru, care ştiu că a fost invitată în sesiunea anterioară.

Realizator: Înaintea dumneavoastră.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Exact, de aceea o şi amintesc, că am văzut că a fost invitată la ediţia anterioară. Inclusiv Elisabeta Morar, a fost speaker la unul dintre evenimentele noastre.

Realizator: Ce vreau să vă întreb, despre programele pe care le aveţi pentru cursanţi, astea-s foarte importante.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Avem două categorii de programe: Categorii de formare specializată şi cursuri de perfecţionare. Cele de formare specializată se adresează unor grupuri prioritare, adică funcţionari publici de conducere. E foarte important să investim /geftene/ în cei care acum exercită funcţii de conducere. Totodată, înalţi funcţionari publici, cei despre care vorbeam şi mai devreme, cei care exercită funcţia de secretar general, secretar general adjunct în cadrul...

Realizator: ... ministerelor, autorităţilor...
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: ... ministere, autorităţi, toate instituţiile şi este foarte important să avem secretari generali bine pregătiţi, pentru că ei sunt cei care asigură continuitatea în instituţie, prefecţi şi subprefecţi. Trebuie să ţinem cont că prefecţii şi subprefecţii uneori sunt persoane care nu au experienţă în sistemul public şi trebuie, în momentul în care îşi preiau mandatul, să înţeleagă cum funcţionează, care sunt prerogativele prefectului, care sunt limitele totodată...

Realizator: ... autorităţii sale...
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Exact, limitele autorităţii sale, cum poate totodată să acţioneze într-o manieră constructivă şi creativă, în limitele mandatului său. Deci acestea sunt grupurile prioritare pentru care avem cursuri prioritare, dar, separat de asta, avem programe de perfecţionare pe foarte multe domenii. Voi menţiona aici doar câteva dintre cele care sunt de interes. Noi desfăşurăm în fiecare an şi o cercetare pe baza căreia ne fundamentăm oferta. Avem cursuri pe zona de afaceri europene, pe diferite niveluri de complexitate. Avem cursuri pe zona de management de proiect şi gestionarea finanţelor publice. Foarte cerute sunt şi cele de calitate, managementul calităţii, managementul performanţei şi îmi place să spun asta pentru că există această idee că în sistemul public lumea nu funcţionează raportându-se la indicatori de performanţă. Fals! Ne raportăm la indicatori de performanţă şi lumea învaţă să se raporteze la ei. E un proces, dar suntem în acest proces.

Realizator: Da. Mai aveţi timp să predaţi?
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Îmi găsesc şi întotdeauna o să-mi găsesc. În primul rând, dacă m-aţi întreba ce sunt, ce profesie am?

Realizator: Dascăl, profesor.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Da da, da.

Realizator: Se şi vede cum vă manifestaţi. V-a intrat în sânge acest lucru.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Da.Predau deja de mult timp.

Realizator: Deşi sunteţi foarte tânără.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Sunt destul de tânără, predau de 15 ani.

Realizator: Mulţi înainte!
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Mulţumesc frumos! Deci am început devreme şi realmente cred că asta este vocaţia mea. Îmi place să lucrez şi cu grupuri mici şi cu grupuri mari de studenţi şi o s-o fac câtă vreme o să pot.

Realizator: Când credeţi că funcţionarul public român va fi la nivelul celor mai performante administraţii din Europa sau global?
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Când o să investim suficient în pregătirea lor şi când vor fi motivaţi în funcţie de performanţă, dar corespunzător cu efortul pe care îl depun. Atunci cred că da, putem să vorbim despre un corp al funcţionarilor publici similar cu cel de la nivel european.

Realizator: Spuneţi-mi, aţi fost profesor în Cuba, am văzut.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Da.

Realizator: În Brazilia, Chile, Spania. Care a fost experienţa cea mai importantă pe care aţi extras-o din aceste călătorii profesionale?
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Da, sunt societăţi foarte diferite, culturi foarte diferite şi asta se vede inclusiv din modul în care sunt structurate universităţile, inclusiv din modul în care profesorii se raportează la studenţi. Sunt parte dintre ele societăţi foarte patriarhale, societăţi care au trăit într-un regim politic unde libertatea de exprimare, parte dintre ele, nu toate enumerate, dar parte dintre ele încă se află într-un regim politic în care libertatea de exprimare nu este înţeleasă aşa cum este înţeleasă la noi. Şi probabil cu asta am rămas, în primul rând, cu tip diferit de interacţiune pe care l-am avut cu studenţii, în funcţie de ce a imprimat societatea asupra studenţilor respectivi.

Realizator: Cum e studentul român? Că dvs. puteţi să spuneţi asta.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Studentul român? Toţi studenţii sunt minunaţi, doar noi nu ştim întotdeauna să ne raportăm corect la ei.

Realizator: Şi să-i motivăm.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Şi să-i motivăm. Eu de ceva vreme predau doar la masterat, mare parte dintre ei deja lucrează. Mare parte dintre ei vin la masterat pentru că aşteaptă nu o diplomă la final, ci aşteaptă competenţe reale şi noi asta trebuie să le dăm.

Realizator: Da, pentru că - iertaţi-mă că vă întrerup - întotdeauna când se angajează, un tânăr, întreabă: experienţa? Şi dacă nu o ai, nu poţi să te angajezi. Cum facem să nu mai aibă acest handicap studenţii români?
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Stagiul de practică şi internship-uri, instituţia internship-ului a fost reglementată inclusiv în România. Este important să se folosească de acest instrument. Eu îi încurajez atât pe ei, cât şi instituţiile publice să se folosească de stagiari, pentru că aşa poţi la 19-20 de ani să-ţi creezi experienţă în domeniul tău.

Realizator: În domeniul tău de competenţă.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Da.

Realizator: Spuneţi-mi, care ar trebui să fie calităţile de bază ale unui funcţionar public în România, cum vedeţi dvs.?
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Ar trebui să fie orientat în funcţie de performanţă, dar asta înseamnă că şi managementul, trebuie tot aşa să se raporteze la ei, în funcţie de performanţa pe care au şi nu neapărat în funcţie de volumul de documente produse sau volumul de timp pe care îl alocă. Totodată, cred că e important să înţeleagă că sunt parte dintr-un sistem. Cultura organizaţională e foarte importantă.

Realizator: Extrem de importantă, aş spune.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Şi trebuie să înţeleagă că sunt parte dintr-un sistem. Ce rol au ei în cadrul sistemului şi că dacă sunt nemulţumiţi de cum funcţionează sistemul, poate că este şi din cauza lor şi din cauza fiecăruia dintre noi.

Realizator: Dintre noi. Spuneţi-mi, câte ore are ziua dvs.? Ziua dvs.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Da, tot timpul prea puţine.

Realizator: Tot timpul prea puţin.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Tot timpul prea puţin. Tocmai în încercarea aceasta de a găsi un echilibru între personal şi profesional.

Realizator: Familia?
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Familia e importantă pentru mine. Eu am un băieţel de 2 ani şi jumătate.

Realizator: Să vă trăiască.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Căruia îi dedic tot timpul meu liber./cpodea/ Nu e mult, dar tot timpul liber este pentru el şi pentru dezvoltarea lui ca un individ independent. Asta îmi doresc foarte mult.

Realizator: Sunteţi o persoană autoritară, independentă, ambiţioasă. Vă simt, lăsaţi-mă să am experienţă...
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Aveţi cu siguranţă!

Realizator: Aţi avut modele sau aveţi modele sau cineva care v-a ajutat, căruia puteţi să-i spuneţi că-i datoraţi ceva din performanţele dvs, din cariera dvs?
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Da. Am mai multe modele. Îi datorez foarte mult celui care mi-a fost coordonator de doctorat şi alături de care am lucrat umăr la umăr, dacă îmi permite să spun asta timp de zece ani, profesorul Iordan Bărbulescu, cel care a fost decan timp de 16 ani, decan al structurii pe care ulterior am condus-o eu. Înainte de a fi preşedintele Institutului de Administraţie, eu am fost decan al Departamentului de relaţii internaţionale de la SNSPA. I-am urmat domnului profesor Bărbulescu şi nu e o sarcină uşoară, dar e, fără doar şi poate, unul dintre cele mai importante modele pe care le-am avut în cariera mea. Pe de altă parte şi, na, probabil va fi o surpriză şi pentru dumnealui că-l amintesc, rectorul actual al universităţii pentru mine este un model de management şi învăţ în continuare foarte mult de la dumnealui. Şi da, mai este cineva, probabil pentru România nu este un nume sonor. Unul dintre profesorii pe care i-am avut la masteratul pe care l-am făcut în Spania. Ceva, mă rog, probabil inedit în pregătirea mea este că acelaşi masterat pe care l-am făcut în România am vrut ulterior să-l fac şi în Spania, pentru că ştiam că acolo voi lucra cu cei mai buni profesionişti din domeniul respectiv, şi, deşi la momentul respectiv nu ştiam nici limba, m-am dus să fac acest masterat. Şi l-am avut coordonator pe un mare profesor.

Realizator: Cutezanţă!
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Da, da. A fost un curaj pe care recunosc că acum, gândindu-mă în spate, nu înţeleg cum l-am avut, dar mă bucur că l-am avut.

Realizator: Dar spuneţi-mi, timpul emisiunii noastre se apropie de sfârşit. Este vreo întrebare la care aţi vrea să răspundeţi şi eu nu v-am pus-o? Sunt multe, da...
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Aş vrea să revin la una dintre întrebări pe care n-am detaliat-o suficient. Cea legată de obiectivele pe care le am şi mă şi bucur dacă spre finalul discuţiei ajungem sau revenim la obiective. Îmi doresc ca Institutul Naţional de Administraţie să devină un brand mai puternic, un brand care să fie cunoscut nu doar de către funcţionarii publici, cât şi de cetăţeni. Îmi doresc ca, în momentul în care voi spune că sunt preşedinte al INA, să nu mai fie nevoie să spun ce este INA. Asta este misiunea mea pe termen scurt şi mediu la Institut./csimion

Realizator: Prieteni şi doamnă preşedintă a INA eu vă mulţumesc că aţi participat la această emisiune. Vă mulţumesc pentru curajul, cutezanţa, inteligenţa şi perseverenţa de care aţi dat dovadă atâţia ani atât în mediul universitar, cât şi acum, mai puţin de un an de zile, la INA - Institutul Naţional de Administraţie - şi îmi doresc ca INA să ajungă undeva aproape de ce a fost şi ce este ENA.
Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan: Aşa să fie, aşa să fie. Mulţumesc tare mult pentru invitaţie şi voi veni cu drag de fiecare dată când o să fiu invitată şi când o să am ceva de spus.

Realizator: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie ediţia din această seară a emisiunii "Oameni care mişcă România"A fost doamna Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan, preşedinte al Institutului Naţional de Administraţie şi cadru didactic la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). O spun cu toată gura, pentru că e o şcoală excepţională.

Oameni care mişcă România - invitat: George Bologan, ambasadorul Romaniei în Spania
Oameni care mișcă România 18 Iulie 2023, 22:31

Oameni care mişcă România - invitat: George Bologan, ambasadorul Romaniei în Spania

Emisiunea Oameni care mişcă România - invitat: George Bologan, ambasadorul Romaniei în Spania.

Oameni care mişcă România - invitat: George Bologan, ambasadorul Romaniei în Spania
Sper ca acceptarea României în Spațiul Schengen să se decidă „până la sfârșitul lui 2023”
Oameni care mișcă România 12 Iulie 2023, 16:53

Sper ca acceptarea României în Spațiul Schengen să se decidă „până la sfârșitul lui 2023”

RRA: „Oameni care mișcă România” - Invitat: E.S. José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, ambasadorul Spaniei în România.

Sper ca acceptarea României în Spațiul Schengen să se decidă „până la sfârșitul lui 2023”
Exclusiv RRA/ Președintele CCR, Marian Enache: O eventuală revizuire a Constituției trebuie realizată în afara tensiunilor și mizelor electorale ale partidelor
Oameni care mișcă România 21 Martie 2023, 17:25

Exclusiv RRA/ Președintele CCR, Marian Enache: O eventuală revizuire a Constituției trebuie realizată în afara tensiunilor și mizelor electorale ale partidelor

Președintele Curții Constituționale a României, Marian Enache, este invitatul emisiunii "Oameni care mișcă România", marți de...

Exclusiv RRA/ Președintele CCR, Marian Enache: O eventuală revizuire a Constituției trebuie realizată în afara tensiunilor și mizelor electorale ale partidelor
Președintele CCR, Marian Enache, la RRA: Controlul de constituționalitate este expresia statului de drept
Oameni care mișcă România 21 Martie 2023, 15:12

Președintele CCR, Marian Enache, la RRA: Controlul de constituționalitate este expresia statului de drept

Președintele Curții Constituționale a României, Marian Enache, este invitatul emisiunii "Oameni care mișcă România", marți de...

Președintele CCR, Marian Enache, la RRA: Controlul de constituționalitate este expresia statului de drept
Planul național de prevenire și combatere a cancerulu, un model de colaborare între toți actorii cu responsabilități în domeniul sănătății publice
Oameni care mișcă România 01 Martie 2023, 07:53

Planul național de prevenire și combatere a cancerulu, un model de colaborare între toți actorii cu responsabilități în domeniul sănătății publice

Conferenţiar doctor Diana Loreta Păun, consilier prezidențial și președinta Comisiei de apărare a Senatul României, Nicoleta...

Planul național de prevenire și combatere a cancerulu, un model de colaborare între toți actorii cu responsabilități în domeniul sănătății publice
Demeter András István, secretar de stat în Ministerul Culturii: Acordarea unei șanse culturii și prin cultură, comunității
Oameni care mișcă România 15 Februarie 2023, 10:33

Demeter András István, secretar de stat în Ministerul Culturii: Acordarea unei șanse culturii și prin cultură, comunității

"Oameni care mişcă România" - Invitat: Demeter András István, secretar de stat în Ministerul Culturii

Demeter András István, secretar de stat în Ministerul Culturii: Acordarea unei șanse culturii și prin cultură, comunității
Oameni care mişcă România - Invitată: Therese Hydén, ambasador extraordinar al Suediei în România
Oameni care mișcă România 08 Februarie 2023, 11:03

Oameni care mişcă România - Invitată: Therese Hydén, ambasador extraordinar al Suediei în România

Ediție specială a emisiunii "Oameni care mișcă România".

Oameni care mişcă România - Invitată: Therese Hydén, ambasador extraordinar al Suediei în România
Oameni care mișcă România: Managerul Institutului Național al Patrimoniului, Valeria Oana Zaharia
Oameni care mișcă România 01 Februarie 2023, 09:44

Oameni care mișcă România: Managerul Institutului Național al Patrimoniului, Valeria Oana Zaharia

Managerul Institutului Național al Patrimoniului, Valeria Oana Zaharia, a fost invitata ediției de marți seara a Ruxandrei...

Oameni care mișcă România: Managerul Institutului Național al Patrimoniului, Valeria Oana Zaharia