Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Viitorul Mitropoliei Clujului

Zvonurile despre desfiinţarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, după moartea Mitropolitului Bartolomeu sunt neîntemeiate, spun Patriarhul Daniel şi ierarhii din Mitropolie.

Viitorul Mitropoliei Clujului
Sinodul Mitropoliei Clujului condus de PF Patriarh Daniel. Foto: Basilica

Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 09 Februarie 2011, 14:56

Moartea mitropolitului Bartolomeu Anania a readus în discuţie situaţia Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Imediat după trecerea la Domnul a mitropolitului Bartolomeu, au existat voci în biserică, preluate apoi de presă, care au pus sub semnul întrebării înfiinţarea acesteia din urmă cu 6 ani (noiembrie 2005). Mai mult s-a lăsat să se înţeleagă că e posibilă chiar o desfiinţare a noii mitropolii.

Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza a declarat, imediat după moartea mitropolitului Bartolomeu, că după ce vor trece cele 40 de zile de doliu pentru mitropolitul Bartolomeu, se va vedea dacă înfiinţarea mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului "a fost de la Duhul Sfânt sau nu".

Ascultă emisiunea Actualitatea credinţei despre viitorul Mitropoliei Clujului:



Declaraţia a fost apoi preluată şi amplificată de alte persoane din biserică şi din presă, apărând şi diferite scenarii. Unul dintre aceste scenarii este "modelul Cuza", adică alegerea mitropolitului Ardealului, Laurenţiu Streza şi ca mitropolit de Cluj, fapt care ar duce la o reunificare a celor două mitropolii.

Al doilea scenariu se referă la alegerea unui aşa numit mitropolit "onorific", mitropolia trecând "de facto" sub mitropolia Ardealului.

Teologul Radu Preda, directorul INTER, nu crede în niciunul din aceste scenarii, afirmând că ideea desfiinţării mitropoliei Clujului "trădează o gândire primitivă, dacă nu chiar distructivă din punct de vedere pastoral şi misionar, ...fiind un atentat la simţul pastoral şi realist al bisericii".

El aduce ca argument împotriva acestor supoziţii noile realităţi demografice şi economice din Ardeal care s-au schimbat simţitor în ultimii 100 de ani, facând din Cluj-Napoca, cel mai important oraş din Ardeal.

Jurnalistul Claudiu Târziu consideră că întreaga discuţie a pornit datorită declaraţiei imprudente a mitropolitului Laurenţiu, fiind apoi amplificată de diferite persoane din jurul Sibiului, care au rămas cu resentimente după înfiinţarea mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Noua mitropolie şi-a dovedit însă, în cei 5 ani de existenţă utilitatea din punct de vedere misionar şi pastoral, consideră Claudiu Târziu.

Decanul facultăţii de teologie ortodoxă din Cluj-Napoca, pr.prof. Ioan Chirilă a spus că doreşte să urmeze sfatul patriahului Daniel, de a nu da declaraţii în cele 40 de zile de doliu şi că are încredere în cuvântul patriarhului şi al sinodului mitropolitan că nu poate fi vorba de o desfiinţare a mitropoliei Clujului.

După cele 40 de doliu, sinodul mitropolitan al mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului va înainta Sfântului Sinod două propuneri pentru ocuparea funcţiei de Arhiepiscop al Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Sfântul Sinod poate veni şi el cu două propuneri, iar din cele patru nume, unul va fi ales mitropolit.

Ierarhii din Mitropolia Clujului au făcut un apel să nu se dea crezare "zvonuriloe alarmiste privind desfiinţarea Mitropoliei". Într-un comunicate de presă al Arhiepiscopiei de la Cluj se face precizarea că "între cele douaă Mitropolii din Transilvania trebuie să existe o atmosferă de pace, comuniune şi cooperare în probleme de interes comun şi nu confruntare şi concurenţă, dăunătoare Bisericii."

Patriarhul Daniel a ţinut să precizeze după ce a prezidat Sinodul mitropolitan de la Cluj că "în 90 % din cazuri, Sinodul de la Bucureşti a confirmat ce s-a dorit pe plan local". Patriahul Daniel a mai adăugat că "în Biserică, noi întotdeauna dorim să aducem speranţă, nu tulburare.

Dintre cele 12 alegeri de ierarhi titulari care au avut loc în ultimii trei ani după noul Statut al BOR, în 11 cazuri a fost ales unul dintre cei doi ierarhi propuşi de sinodul local.

Singura situaţie în care nu a fost respectată dorinţa locului a fost alegerea IPS Teofan ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, el fiind un candidat propus de Sfântul Sinod, pe lângă cei doi candidaţi ai Sinodului de la Iaşi.



Iustinian Chira- arhiepiscop
Lumina credinţei 13 Decembrie 2009, 14:26

Iustinian Chira- arhiepiscop

Episcopul Maramureşului şi Sătmarului a devenit arhiepiscop onorific.

Iustinian Chira- arhiepiscop
Episcopia Buzăului şi Vrancei a devenit Arhiepiscopie
Cultură 08 Noiembrie 2009, 16:43

Episcopia Buzăului şi Vrancei a devenit Arhiepiscopie

Patriarhul Daniel a fost cel care a oficializat ceremonia.

Episcopia Buzăului şi Vrancei a devenit Arhiepiscopie
Papa Francisc în România
Lumina credinţei 27 Martie 2019, 11:26

Papa Francisc în România

În perioada 31 mai-2 iunie 2019, papa Francisc va face o vizită pastorală şi ecumenică în România.

Papa Francisc în România
Catedrala Naţională a fost consacrată pentru cult
Lumina credinţei 26 Noiembrie 2018, 11:25

Catedrala Naţională a fost consacrată pentru cult

Catedrala Naţională din Bucureşti a fost sfinţită duminică, 25 noiembrie 2018, în prezenţa a zeci de mii de credincioşi...

Catedrala Naţională a fost consacrată pentru cult
Lumina credinţei 22 Noiembrie 2018, 08:13

Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 25 noiembrie 2018

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Patriarhul Daniel al BOR vor sfinți duminică, 25 noiembrie, altarul noii Catedrale...

Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 25 noiembrie 2018
Sfânta Marie Mare
Lumina credinţei 15 August 2018, 00:16

Sfânta Marie Mare

Creştinii sărbătoresc la 15 august Adormirea Maicii Domnului, zi care poartă numele popular de Sfântă Mărie Mare.

Sfânta Marie Mare
Coroana lui Ștefan cel Mare a fost reconstituită
Lumina credinţei 14 August 2018, 23:44

Coroana lui Ștefan cel Mare a fost reconstituită

Coroana reconstituită în ateliere din București a fost adusă la Mănăstirea Putna în ajunul hramului Mănăstirii, Adormirea...

Coroana lui Ștefan cel Mare a fost reconstituită
Ziua Înălţării Domnului şi a Eroilor
Lumina credinţei 17 Mai 2018, 08:18

Ziua Înălţării Domnului şi a Eroilor

La 40 de zile după Paşti este sărbătorită Înălţarea Domnului la cer de pe Muntele Măslinilor. În România, Joia Înălţării este...

Ziua Înălţării Domnului şi a Eroilor