Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 23.04.2016

Interviu Seful StatuluI Major al Fortelor Terestre - Gl.- mr. dr. Dumitru Scarlat

Jurnal Militar din 23.04.2016
Seful Statului Major al Fortelor Terestre - Gl. mr. dr. Dumitru Scarlat

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 25 Aprilie 2016, 09:54

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Bună dimineaţa şi bine v-am regăsit. Ca în fiecare sâmbătă dimineaţă, vom fi împreună în următoarele aproximativ 25 de minute la o nouă ediţie a "Jurnalului militar", o ediţie care astăzi însă este dedicată, desigur, Forţelor Terestre, pentru că 23 aprilie este Ziua Forţelor Terestre şi a patronului lor spiritual Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Pentru a vorbi despre cea mai numeroasă şi cea mai prezentă în teatrele de operaţii categorie de forţe a Armatei României l-am invitat în studioul Radio România Actualităţi pe şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Dumitru Scarlat. Am onoarea să vă salut. Mulţumim că aţi acceptat invitaţia noastră şi, desigur, "La mulţi ani!".

AUDIO:

Dumitru Scarlat: Bună dimineaţa dvs şi ascultătorilor emisiunii "Jurnal Militar". Mulţumesc foarte mult pentru invitaţie. Aşa este, noi în fiecare an sărbătorim la 23 aprilie Ziua Forţelor Terestre. Coincide cu sărbătoarea creştinească Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, care este şi ocrotitorul forţelor terestre, şi noi, în fiecare an, cu prilejul acestei zile, desfăşurăm activităţi în mod deosebit pentru a ieşi din cazărmi şi a arăta populaţiei ceea ce facem noi, o mică parte din ceea ce facem noi zi de zi.
Realizator: O să vorbim despre aceste activităţi mai spre finalul emisiunii, pentru că, sigur, vreau să vorbim mai mult despre forţele terestre, în general. Iată că am avut norocul ca acest 23 aprilie să pice într-o sâmbătă şi avem astfel şansa să vă avem invitat în studio alături de noi, o zi deosebită. Pentru că trebuie să începem de undeva, v-aş ruga să ne caracterizaţi pentru început, pe scurt, sigur, Forţele Terestre Române astăzi.

Dumiru Scarlat: Forţele Terestre Române reprezintă una dintre cele trei categorii de forţe foarte importante din Armata României. Este o structură modernă, cu personal foarte bine pregătit, care a demonstrat de fiecare dată că este în măsură să răspundă misiunilor pe care ţara ni le-a încredinţat, şi aceea de a ne apăra ţara. Noi zi de zi ne pregătim pentru a ne apăra ţara. De asemenea, personalul..., eu vorbesc întotdeauna de personal pentru că, din punctul meu de vedere, personalul este bunul cel mai de preţ pe care îl are o instituţie. Apreciez foarte mult profesionalismul personalului militar şi civil, care sunt parte a Forţelor Terestre. Ştiu că efortul pe care îl fac aceşti oameni zi de zi este unul mare şi, de aceea, eu de fiecare dată le mulţumesc pentru ceea ce realizăm împreună zi de zi, pentru că singur nu pot face nimic. Împreună cu echipa de comandă şi cu personalul din Statul Major al Forţelor Terestre realizăm tot ceea ce dvs vedeţi zi de zi, iar Forţele Terestre, aşa cum spuneaţi, sunt prezente încă de la începutul misiunilor din teatrele de operaţii şi de fiecare dată au demonstrat că aceste misiuni au fost pregătite în condiţii foarte bune, s-au desfăşurat în condiţii foarte bune şi aprecierile au fost pe măsura efortului pe care militarii l-au făcut de fiecare dată. De asemenea, în Forţele Terestre trebuie să vă spun faptul că avem trei Colegii Militare Naţionale care au rezultate de excepţie, promovabilitate de 100% la bacalureat, olimpiade câştigate, participări internaţionale, ceea ce ne face să ne mândrim cu aceşti oameni. De asemenea, Academia Forţelor Terestre este o altă instituţie de învăţământ care pregăteşte personalul militar şi în mod deosebit ofiţerii pentru ceea ce urmează să facă într-o întreagă carieră militară.

Realizator: Pentru că aţi deshis discuţia despre pregătire, pregătire se face, soldaţii, gradaţii, profesioniştii în centre de instrucţie, mai aveţi şi o şcoal de maiştrii militari şi subofiţeri, aşa este, da, pentru că... pe categorii de personal. Ei, bine locurile scoase la concurs sunt toate aceste institute de învăţământ militare de la liceu până la academie se ocupă toate în fiecare an?

Dumitru Scarlat: De fiecare dată nu numai că se ocupă aceste locuri, avem concurenţă foarte mare de la an la an, pentru că sistemul militar de învăţământ este unul foarte serios, responsabil, se învaţă foarte multă carte şi atracţia către sistemul militar a fost una foarte bună.
Şi, încă o dată repet, concurenţa este foarte mare la instituţiile noastre de învăţământ.

Realizator: Aţi spus că a fost numai atractivă cariera militară|?

Dumitru Scarlat: A fost şi este. Este atractivă, spuneam că de la an la an este mult mai mare concurenţa la instituţiile noastre şi asta înseamnă că spre noi vin copii foarte buni cu un nivel de pregătire foarte mare, ceea ce ne ajută foarte mult ulterior în a înţelege tot ceea ce înseamnă sistemul militar.

Realizator: De ce ar alege un tânăr o carieră în Forţele Terestre, să zicem, nu una în Forţele Aeriene, Navale, rămânem doar la armată ca să nu spunem, ca să nu se după la Poliţie la Ministerul de Interne?

Dumitru Scarlat: Concurenţă este peste tot şi, noi prin centrele pe care le avem în ţară, prezentăm celor care vin către cariera militară ceea ce noi realizăm şi atunci este opţiunea fiecăruia de a alege forţele terestre aeriene sau navale. Şi vreau să vă sun că şi la celelalte instituţii de învăţământ concurenţa este la fel de mare şi aleg oamenii instituţia militară, pentru că dvs. aţi văzut foarte bine, pe lângă Biserică, Armata este foarte apreciată în societate. Şi de aceea vin către instituţia noastră şi noi ne bucurăm foarte mult şi ne dorim concurenţă foarte bună pentru a alege pe cei mai buni pentru sistemul militar.

Realizator: Pregătirea aceasta a început în aceste şcoli, de la liceu până la academie, urmată... se definitivează prin diverse cursuri, şcoli de aplicaţii şi desigur prin instrucţie, mai ales, iar aşa vârful instrucţiei /să îl numim/ sunt exerciţiile, /ţintă/ de pregătire. Câte exerciţii au forţele terestre anul acesta, domnule general?

Dumitru Scarlat: Instrucţia este rolul nostru de a fi. Noi trebuie să ne pregătim zi de zi astfel încât să răspundem la misiunea de bază, aceea de a ne apăra fruntariile ţării. Ca atare, noi petrecem foarte mult în poligoane de instrucţie şi în sălile de pregătire timp mai puţin. Am considerat că este foarte important lucrul acesta şi de aceea în fiecare an noi am desfăşurat exerciţii. Exerciţii nu numai în ţară ci şi în celelalte poligoane pe care forţele NATO ni le pun la dispoziţie şi în mod deosebit Armata Statelor Unite din Europa, condusă de către domnul general Hagis, care a decis şi anul trecut şi anul acesta să fie împreună cu noi în majoritatea activităţilor pe care noi le desfăşurăm. Aş vrea să vă spun că, pe lângă aceste exerciţii şi participarea forţelor terestre americane din Europa, noi am avut bucuria de a avea, împreună cu noi, militari canadieni, militari din Marea Britanie, militari din Germania, din Franţa, din Polonia, vecinii noştri de la sud din Bulgaria şi nu în ultimul rând din armata moldavă. Noi împreună cu aceştia desfăşurăm exerciţii care înseamnă pentru noi în primul rând interoperabilitate. Noi suntem ţară membră NATO, noi ne-am însuşit procedurile de operare în condiţii foarte bune şi acum, împreună cu aceşti militari, desfăşurăm activităţi în poligoanele noastre şi în afară. Referitor la poligoane vreau să vă spun că am făcut foarte mult în ultimii ani în mod deosebit pentru Poligonul Cincu, este poligonul cel mai important al nostru, de asemenea am conectat acest poligon cu cele două poligoane din Germania /..../ şi cu celelalte două poligoane mari pe care le au Forţele Terestre, este vorba de Babadag şi Smârdan. Aş vrea să vă mai spun că fiecare unitate are în garnizoana de dislocare la pace un poligon unde zilnic desfăşoară activităţile. Revenind la instrucţie şi la exerciţii. M-aţi întrebat câte.

Realizator: Câte?

Dumitru Scarlat: Vreau să vă spun că fiecare batalion de manevră desfăşoară cel puţin un exerciţiu cu participare multinaţională, iar numeric vorbind anul acesta avem 54 de exerciţii şi vreau să vă spun că la aceste exerciţii participă peste 4500 de militari străini. Este foarte important pentru noi. Şi aş vrea să mai adaug ceva referitor la poligonul Cincu, anume faptul că noi am fost sprijiniţi foarte mult de garda naţională din statul Alabama, cu care noi avem o relaţionare foarte bună. Mai mult decât în anii precedenţi, anul trecut au desfăşurat aici 500 de militari în cinci serii a câte o lună, pe timp de vară, care s-au instruit cu militarii din brigada 10 geniu şi împreună au construit în poligonul Cincu 5 km de cale de acces şi mai multe facilităţi pentru armament, pentru muniţie.

Realizator: La atâtea exerciţii şi participare internaţională nu ne ajunge timpul din toată emisiunea să vorbim despre ele, dar aş mai vrea să mai ating câteva subiecte. Unul dintre ele ar fi participarea forţelor terestre în teatrele de operaţii, aşa că o să mergem acum în Afganistan, să ascultăm pentru început corespondenţa transmisă de colega noastră Mădălina Ilinca.

Reporter: Militarii din cadrul batalionului de infanterie Protecţia Forţei Călugăreni, dislocaţi în teatrul de operaţii Afganistan au pregătit o serie de activităţi prin care au marcat această zi importantă pentru cea mai numeroasă categorie de forţe a Armatei României. Astfel, în perioada 19-22 aprilie s-au desfăşurat competiţii sportive la care au participat atât militarii români, cât şi cei din cadrul coaliţiei, dovedind încă o dată că spiritul de corp şi de camaraderie depăşesc hotarele oricăror state. Un moment deosebit a fost la începerea probei de cros, când militarii români au dezvelit o săgeată-indicator, care are inscripţionate siglele Statului Major al Forţelor Terestre, ale batalionului 2 infanterie Călugăreni, precum şi distanţa până la Bucureşti: 3997 de km. Astăzi, de Ziua forţelor terestre, în baza militară Kandahar, în mai puţin de două ore va începe o ceremonie militară. Comandatul Batalionului de infanterie Protecţia Forţei Călugăreni, lt. col. Ovidiu Lungu:

Ovidiu Lungu: Vom organiza o ceremonie împreună cu partenerii de coaliţie, pe timpul căruia am deosebita plăcere să decernez câteva premii şi distincţii atât celor mai buni sportivi din cadrul Batalionului de infanterie Protecţia Forţei şi din cadrul Task Force Straight Steel Călugăreni, care a fost o competiţie multinaţională, dar şi celor mai buni militari care s-au evidenţiat pe timpul executării misiunii de la intrarea în teatru, din februarie 2016 şi până în momentul /.../

-: Camarazii din Afganistan vă urează "La mulţi ani!" de Ziua forţelor terestre române. "La mulţi ani!" forţelor terestre române!

Realizator: Din Afganistan, Mădălina Ilinca, mulţumesc. Am revenit în studioul Radio România Actualităţi. Ascultaţi "Jurnal militar", o ediţie specială dedicată Zilei forţelor terestre. Invitatul meu de astăzi este şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Dumitru Scarlat Mădălina ne-a vorbit despre sărbătorirea Zilei forţelor terestre, nu despre misiune, aşa că o să vă întreb pe dvs., domnule general, cum decurge misiunea Batalionului 2 în Afganistan?

Dumitru Scarlat: Batalionul 2 Călugăreni face parte din unităţile de elite ale forţelor terestre din Armata română. S-au pregătit în condiţii foarte bune înainte de plecarea în misiune. Eu sunt informat permanent asupra activităţilor pe care ei le desfăşoară în acest teatru de operaţii, care nu este un teatru, vreau să spun, lejer. Misiunile sunt foarte grele şi ostaşii români fac faţă cu succes acestor misiuni. Batalionul participă în mod deosebit la misiuni de protecţie a aeroportului din Kandahar şi a zonei imediat învecinate. Participă de asemenea la misiuni în sprijinul populaţiei locale.

Realizator: De ce sunt importante aceste misiuni pentru forţele terestre române? Nu mă refer numai la misiunea de acum a Batalionului 2, pentru că el este... de câţi ani suntem în teatru, practic, de 14 ani? Din 2002.

Dumitru Scarlat: Din 2002 am început misiunea. Noi am fost permanent prezenţi în acest teatru de operaţii. Vreau să vă spun că au fost perioade în care am avut peste 2.000 de militari din forţele terestre dislocaţi acolo şi misiunile s-au desfăşurat cu succes.

Realizator: Cu succes. De ce sunt importante aceste misiuni pentru forţele terestre sau dacă sunt importante?

Dumitru Scarlat: Au o importanţă aparte, pentru că acolo este locul în care se vede foarte bine dacă noi ne-am instruit în condiţii foarte bune, dacă suntem interoperabili cu partenerii noştri şi efortul pe care îl fac aceşti militari acolo testează de fiecare dată capacitatea lor. Şi trebuie să fim împreună cu partenerii noştri, pentru că numai astfel putem să primim şi de la ei tot ce înseamnă securitate şi siguranţă.

Realizator: 14 ani în teatrele de operaţii, neîntrerupt, serii şi de câte 2.000 de militari, deci nu greşim prea mult dacă spunem că majoritatea militarilor din Forţele Terestre au participat la cel puţin o misiune în teatrul de operaţii.

Dumitru Scarlat: Da, aşa este. Au participat la cel puţin o misiune. Unii dintre ei au chiar mai multe misiuni şi experienţă mult mai multă acumulată.

Realizator: Deci, conduceţi o armată de veterani, tineri veterani din teatrele de operaţii. Sunt convins însă că nu îi neglijaţi nici pe veteranii seniori, veteranii din cel de-al doilea război mondial. Înainte de a vorbi despre acest subiect, pentru a intra în atmosferă, o să ascultăm un material realizat de Cristian Dumitraşcu.

Reporter: Veteranii de război, despre care se vorbeşte încă foarte puţin, sunt acei militari ai Armatei Regale acoperiţi de glorie pe front, care, după instaurarea regimului politic impus de Uniunea Sovietică stalinistă în 1948, au organizat cea mai puternică mişcare de rezistenţă armată din tot sud-estul Europei. Veteranii de război, deveniţi partizani şi supranumiţi peste noapte de oficialii vremii 'bandiţi', au acţionat în toată România, din Banat, unde acţiona colonelul Ion Uţă, până în Munţii Măcinului, unde exista o mişcare de rezistenţă susţinută de amiralul Horia Macelariu, din Bucovina, unde a luptat, printre alţii, subofiţerul Gavril Vatamaniuc, până în Făgăraş unde la nord a acţionat maiorul Nicolae Dabija, iar în flancul sudic au luptat locotenent colonelul Gheorghe Arsenescu şi locotenentul Toma Arnăuţoiu - în toate aceste locuri veteranii, de război renegaţi de comunişti, s-au sacrificat pentru o idee, aceea de demnitate de neatârnare faţă de ocupantul sovietic. Scriitorul Radu Petrescu Muscel este unul dintre puţinii descoperitori şi păstrători ai istoriei mişcării de rezistenţă din zona de sud a Făgăraşilor.

Radu Petrescu Muscel: Grupul de pe munte a lui Arsenescu a fost cam de 25-30 de oameni, aceştia fiind ajutaţi la vârf, total cam 100 de oameni. Prin comparaţie, cel de Nucşoara era mult mai dezvoltat, fiind o zonă mai liniştită, mai necunoscută Securităţii. Ajunsese până la 400 de oameni. Cei de pe munte erau cam 60 de oameni efectiv care în diverse momente..., dar tot aşa s-a mers pe echipe mici, de cinci, şase oameni, grupuri /care/ să acţioneze în zone diferite, Arsenescu în mod interesant fiind fost comandant al Regimului 30 din Muscel. În cadrul acestui regiment, ei au rămas oameni fideli. Atunci, Arsenescu în disperarea sa intră în contact cu cei de la Nucşoara, e vorba de locotenentul de Cavalerie Toma Arnăuţoiu, aflat şi el la Bucureşti, dădea examen la facultate, la Academia Comercială. În acel moment, Arsenescu se decide, "grupul meu e distrus, trebuie să deschis un alt doilea front, mă mut din zona de la nord, de la Câmpulung, în zona Nucşoara, care este la vest de Câmpulung, drumul către Curtea de Argeş".

Realizator: Cristian Dumitraşcu, mulţumesc. Sâmbăta trecută a fost inaugurat şi sfinţit Monumentul Haiducii Muscelului, un monument închinat şi ofiţerilor veterani de război Arsenescu şi Arnăuţoiu. Un reportaj extins de la acest eveniment realizat de Cristian Dumitraşcu veţi putea asculta în Sâmbăta Mare, adică în ediţia de săptămâna viitoare a "Jurnalului Militar", unde o veţi putea asculta şi pe sora lui Toma Arănuţoiu. Şi dânsa a fost deţinut politic, ajunsă astăzi la vârsta de 97 de ani. Până atunci, revenim la ediţia de astăzi a "Jurnalului Militar" şi la invitatul nostru şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Dumitru Scarlat. Domnule general, nu prea mai sunt mulţi veterani în viaţă, cei care trăiesc au o vârstă înaintată. Spunem mereu că se bucură de respectul şi preţuirea noastră, dar arătăm uneori mai mult decât prin cuvinte acest lucru?

Dumitru Scarlat: Arătăm de fiecare dată mai mult prin cuvinte acest lucru, pentru că noi cinstim memoria celor care au făcut ca noi astăzi să beneficiem de ţara pe care o avem. Iar cei care sunt veterani de război pentru noi reprezintă exemple şi de fiecare dată îi cinstim aşa cum se cuvine. Avem o evidenţă foarte clară a acestora, de fiecare dată noi îi sprijinim în tot ceea ce domniile lor ne solicită şi suntem foarte atenţi cu ei. Suntem onoraţi de fiecare dată când participă la activităţile noastre, este o mare bucurie pentru noi să avem veteranii de război la tot ce înseamnă activităţile noastre. Pe lângă veteranii de război, mă gândesc şi la cei care s-au jertfit în teatrele de operaţii, la urmaşii lor, la cei care sunt răniţi, sunt în atenţia noastră permanantă şi facem tot ce este posibil pentru a le uşura viaţa şi a îi ajuta în tot cee ce dumnealor solicită de la noi de fiecare dată, fără nici un fel de rezervă.

Realizator: Atât pe răniţi cât şi pe urmaşii, probabil, celor decedaţi în teatrele de operarţi.

Dumitru Scarlat: Aşa este, familiile acestora sunt permanent în atenţia noastră şi noi îi sprijinim permanent. Mai mult decât atât copiii lor sunt ajutaţi şi în drumaţi să vină către sistemul militar, pentru a deveni ulterior cadre de personal de nădejde al Armatei Române.

Realizator: Ne apropiem de finalul emisiunii noastre de astăzi. Aţi avut în toată ţara, pe parcursul întregii săptămâni, manifestări dedicate sărbătoririi zilei Forţelor Terestre. În cadrul programului armată, o "Şcoală altfel" aţi fost prezenţi la Mall, la Metrou în Bucureşti, concerte, simpozioane, depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumente dedicate ostaşilor români. Sigur însă că aţi păstrat ceva special şi pentru astăzi, 23 aprilie, ce anume?

Dumitru Scarlat: Am desfăşurat foarte multe activităţi pentru că, aşa cum vă spuneam, dorim să ieşim în afara cazărmii şi să arătăm contribuabilului din România ceea ce facem noi o mică parte. Şi am realizat lucruri foarte importante, astăzi, de asemenea, am decis ca în Parcul Tineretului să prezentăm o parte dintre echipamentele pe care noi le avem, să prezentăm nişte exerciţii demonstrative şi în mod deosebit către seară dorim ca cei care au pregătit un spectacol în cinstea bucureştenilor să o poată face şi să prezinte ceea ce este mai frumos din fiecare provincie istorică a ţării. Iar în final o să avem retragerea cu torţe, cea mai mare de până acum şi pe o distanţă de aproximativ 7 km. Aşadar invităm bucureştenii la aceste manifestări şi ne-am bucura foarte mult dacă ar fi alături de noi în această zi importantă.

Realizator: Vor fi, sunt convins. În încheiere, domnule general o urare pentru militarii din Forţele Terestre.

Dumitru Scarlat: Vreau să mulţumesc personalului militar şi civil pentru responsabilitate şi pentru seriozitate şi vreau să le transmit din suflet "La Mulţi Ani".

Realizator: La Mulţi Ani şi dvs.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017