Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 09.04.2016

Vizita ministrului apărării din Georgia și oferta educațională a Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri "Basarab I" din Pitești

Jurnal Militar din 09.04.2016

Articol de Cristian Dumitraşcu, 11 Aprilie 2016, 10:56

Realizator: Bună dimineaţa încă o dată! 7 mai 1986, se fac acum 30 de ani, probabil, vom vorbi şi noi la "Jurnal militar" despre acest eveniment. Deocamdată a început aceeaşi producţie "Ora Armatei", pe care o puteţi asculta în fiecare sâmbătă dimineaţa aici, la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI.

Agendă plină, ca de obicei, pentru că în 25 de minute trebuie să cuprindem o retrospectivă săptămânală. Veţi afla despre un exerciţiu complex interconectat la care participă militarii români simultan, în Germania şi în România, despre acţiunile SNMG 2 - aşa se numeşte gruparea navală din care, de săptămâna aceasta, face parte şi fregata românească Regina Maria. O corespondenţă din Afganistan, care aduce şi astăzi veşti bune despre românii noştri aflaţi într-unul dintre cele mai periculoase locuri din lume. Iar în partea a doua vom vorbi despre învăţământul militar, pentru că ne apropiem cu paşi repezi de examenele de admitere în colegiile militare liceale şi în academiile militare. Iar invitatul emisiunii este rectorul Academiei Forţelor Terestre de la Sibiu, generalul de brigadă Ghiţă Bârsan. În a doua parte a emisiunii nu vom avea, din păcate, un interviu legat de istoria recentă a României, aşa cum v-am obişnuit; astăzi nu vom mai prezenta vreun veteran sau vreun luptător anticomunist, dar vom afla despre acţiunile de întreţinere şi reabilitare ale unor necropole militare de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor. Dar despre toate acestea, la momentul potrivit. Deocamdată, să începem cu subiectele de actualitate militară a săptămânii pe care tocmai o încheiem.

Militarii Batalionului 280 Infanterie Mecanizată din Focşani participă, în Germania, la exerciţiul multinaţional Saber Junction 16. Alături de ei sunt militari din 18 state, din cadrul Parteneriatului pentru Pace. Dar mai multe detalii ne oferă comandantul Batalionului multinaţional, locotenent-colonelul Cristinel Colibaba:

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 09.04.2016:

Cristinel Colibaba: În Hohenfels, în funcţie de specialitatea fiecăruia, atât militarii din cadrul detaşamentului românesc, cât şi militarii companiei bulgare primite în subordine, au participat la diferite cursuri, precum cel de cunoaştere a mediului operaţional, cursul de rollover pentru şoferi, civil military integration corps, în scopul familiarizării cu mediul operaţional, tehnica militară americană primită în exploatare şi relaţiile care pot fi stabilite cu populaţia civilă, în contextul desfăşurării operaţiilor militare. A doua săptămână de activitate în Hohenfels a debutat cu exerciţii de patrulare şi misiuni de angajare a liderilor locali şi relaţionarea cu aceştia.

Până la introducerea batalionului în teren voi participa, alături de opt ofiţeri din cadrul Statului Major, la repetiţia întrunită în baza militară Aviano din Italia, unde are loc coordonarea finală a tuturor elementelor din teren. Un element de noutate îl reprezintă primirea în subordine, prin ordin al comandantului brigăzii, a unei companii întărite de militari americani, întrucât, datorită evenimentelor din Belgia, subunitatea nominalizată nu mai participă la exerciţiu. Putem afirma că acest exerciţiu ne pregăteşte pentru luarea deciziilor şi a acţiunilor militare, în contextul unui mediu complex şi dinamic, în care populaţia civilă din zona de operaţii ocupă un loc important.

Realizator: Mergem mai departe cu subiectele de actualitate militară. Joi, 7 aprilie, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica" a avut loc ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional Scorpions Fury 16.1 Wind Spring. Timp de două săptămâni se pregătesc aproximativ 1250 de militari americani, canadieni şi români. Şeful operaţiilor şi instrucţiei din Brigada 2 Infanterie, locotenent-colonelul Niţă Ileana:

Niţă Ileana: Alături de militarii români, la exerciţiu se mai instruiesc şi 150 de militari canadieni. Exerciţiul Scorpions Fury 16.1 este conectat cu exerciţiul multinaţional Saber Junction 16, exerciţiu ce se desfăşoară în Centrul de instruire multinaţională din Hohenfels, Germania. Toate exerciţiile vor folosi acelaşi scenariu dezvoltat de centrul din Germania şi replicat pentru modulele acţionale în Poligonul Cincu, Poligonul Capul Midia sau Poligonul Redea. Exerciţiul multinaţional Saber Junction 16 este un exerciţiu organizat la iniţiativa comandantului Forţelor americane din Europa, la care participă peste 4000 de militari din 13 ţări. Ne găsim în etapa de planificare a exerciţiului.


Niţă Ileana: Ne găsim în etapa de planificare a exerciţiului pentru modului de asistat de calculator cu comandamentele brigăzii şi ale batalioanelor subordonate şi desfăşurarea exerciţiilor cu trageri de luptă la nivel pluton. Exerciţiul ne oferă o excelentă ocazie de a ne revedea procedurile operaţionale, în context multinaţional şi de a ne îmbunătăţi activităţile noastre specifice.

Realizator: Instrucţie pe pâine, aşadar, iată şi în poligonul Cincu. Tot la capitolul actualitate militară se încadrează şi întâlnirea de joi dintre miniştrii români şi georgian ai apărării, Mihnea Motoc şi Tinatin Khidasheli, care au purtat convorbiri oficiale la sediul Ministerului Apărării de la Bucureşti, mergem acum la Marea Neagră, începând cu această săptămână, Fregata Regina Maria a intrat în compunerea grupării navale permanente, NATO SNMG2 pentru a participa la operaţia de supraveghere a traficului maritim în Marea Neagră, condusă de comandamentul maritim aliat al NATO. În ascultăm pe comandantul navei româneşti, pe comandantul Fregatei Regina Maria, comandorul Bogdan Vochiţu:

Bogdan Vochiţu: Prima parte a misiunii a constat într-un exerciţiu împreună cu fregata canadiană şi o corvetă bulgărească, un exerciţiu de tip assex, pe parcursul căruia s-au desfăşurat mai multe secvenţe de luptă antiaeriană, la suprafaţă şi submarină, exerciţii de formaţii şi evoluţii. Exerciţiile au decurs normal, au fost utile pentru pregătirea echipajului şi pentru ridicarea nivelului de pregătire. Începând de marţi şi până astăzi inclusiv, fregata Regina Maria împreună cu nava Fredericton au efectuat o patrulare maritimă în Marea Neagră pentru construirea imaginii de suprafaţă şi aeriene, monitorizarea activităţilor.

Scopul este în principiu ridicarea climatului de siguranţă şi stabilitate în Marea Neagră. Prima parte a misiunii s-a desfăşurat în condiţii foarte bune, totul este bine, ne-am atins toate obiectivele propuse, apreciez că s-a desfăşurat în condiţii foarte bune. În a doua parte a misiunii, începând de luni, la fel în prima zi pe data de 11 va fi un exerciţiu complex, implicând fregata Regina Maria, fregata Fredericton dar şi alte nave şi aeronave ale forţelor navale şi aeriene române. Se vor desfăşura exerciţii de luptă în toate mediile, exerciţii de formaţii şi evoluţie, exerciţii de realimentare pe mare, toată gama de exerciţii care se execută în astfel de situaţii. Apreciem că un astfel de antrenament este foarte important, ajutând, aşa cum spuneam, la menţinerea şi ridicarea nivelului de pregătire al echipajului. Suntem pregătiţi pentru ce urmează să facem, apreciez că lucrurile se vor desfăşura în condiţii foarte bune.

Realizator: L-am ascultat pe comandorul Bogdan Vochiţu, comandantul Fregatei Regina Maria, tot în stare de alertă, aşa cum este în Marea Neagră de o bună bucată de vreme încoace. Acum mergem în Afganistan, corespondenţă transmisă de Mădălina Ilinca, ofiţerul de relaţii publice al Batalionului Protecţia Forţei II Călugăreni.

Mădălina Ilinca: Zilnic, militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei execută misiuni de patrulare în aria de responsabilitate. Am stat de vorbă cu câţiva dintre ei, iar în momentele următoare vă invit să îi ascultaţi.

Chiroced Daniel: Sunt caporal Chiroced Daniel, astăzi vom merge într-un sat, vom angaja liderii locali pentru o coordonare şi o cooperare cât mai bună.

Reporter: Care ar fi calităţile pe care trebuie să le îndeplinească un militar pentru a putea duce la bun sfârşit o misiune în teatrul de operaţii?

Chiroced Daniel: În primul rând trebuie să fie stăpân pe sine, trebuie să fie mereu vigilent, să îi coordoneze pe ceilalţi, lucrul în echipă.

Bercea Silvica: Caporal Bercea Silvica.

Reporter: În patrulele executate, ce te-a impresionat cel mai mult?

Bercea Silvica: Copiii, pentru că sunt foarte săraci, nu au cu ce se îmbrăca, simt lipsa multor lucruri pe care noi deja le avem şi ne impresionează din ce în ce mai mult la fiecare patrulă.

Reporter: Cum este să fii singura fată în patrulă?

Bercea Silvica: Nu sunt tratată diferit în patrulă, toţi suntem egali în patrulă.

Mădălina Ilinca: Plecarea militarilor în misiunile de patrulare nu se face niciodată fără binecuvântarea preotului militar Nicolae Nica.

Nicolae Nica: Ştim că rugăciunile noastre, dacă sunt făcute aşa după rânduială şi cuviinţă, nu rămân fără rezultat.

Mădălina Ilinca: Ce simţiţi când ştiţi că se întorc sănătoşi în bază, după o misiune de patrulare?

Nicolae Nica: Este o mică biruinţă, dacă am putea să spunem aşa, dar toate aceste biruinţe sunt numai la mila lui Dumnezeu, nu după strădania noastră neapărat.

Sergiu Ştefan: Sunt plutonier Sergiu Ştefan, pentru mine personal înseamnă puţin mai multă linişte sufletească şi totodată mă face să cred că cineva acolo sus este cu noi. În momentul în care ne întoarcem, nu putem decât să ne gândim că ne-am făcut treaba acolo unde am fost trimişi, iar faptul că ne întoarcem toţi înseamnă că ne-am făcut treaba exact aşa cum trebuie.

Realizator: Radio România Actualităţi, "Jurnal militar". După reportajul din Afganistan nu se putea să nu ascultăm Status Quo "In The Army Now".

Mergem mai departe. După atâta instrucţie, exerciţii şi teatrul de operaţii, în partea a doua a "Jurnalului militar" vom vorbi despre învăţământul militar, aşa cum am spus şi la început. Am fost săptămâna aceasta la Sibiu, la Academia Forţelor Terestre, pentru a vorbi cu studenţii despre postul de radio nou înfiinţat, Vocea Armatei, post care deocamdată emite online, dar şi despre produsele trustului de presă al armatei.

Colegii de la "Observatorul militar" au realizat un fotoreportaj, pe care îl veţi putea citi în curând, în ziar. Acolo, la şcoala care formează ofiţeri pentru cea mai numeroasă categorie de forţe armate, am vorbit evident şi cu rectorul şi comandantul Academiei Forţelor Terestre, generalul de brigadă, profesor universitar, doctor inginer Ghiţă Bârsan. Înainte de a asculta interviul emisiunii cu rectorul şi comandantul Academiei Forţelor Terestre de la Sibiu, facem o staţie pe drum.

Mergem la Piteşti, la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I". Aflăm despre oferta educaţională chiar de la comandantul şcolii, colonelul Ion Panait.

Ion Panait: Prin programul de studii postliceale cu durata de doi ani, deci formare maiştri militari, vom forma în anul şcolar viitor 325 de maiştri militari din 12 specialităţi militare corespunzător unui număr de şapte clasificări profesionale acreditate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Prin programul de studii postliceale cu durata de un an, respectiv formare subofiţeri, vom forma 586 de subofiţeri din 18 specialităţi militare, corespunzător unui număr de şapte calificări profesionale acreditate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, toţi numai pentru Ministerul Apărării Naţionale.

Cei selecţionaţi merg în unităţile de învăţământ pentru care au optat sau au fost selecţionaţi şi urmează un concurs de admitere, atât probe eliminatorii, cunoaşterea limbilor străine sau de aptitudini pentru unele arme, cum ar fi la auto test psihotehnic, şi apoi probe scrise. La noi, la Scoala de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre constau într-un test, matematică şi fizică, şi mai contează la media de admitere un procent mai mic media de la bacalaureat.


Realizator: L-am ascultat pe comandantul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre de la Piteşti. Trebuie consemnaţi şi cei 135 de ani de învăţământ militar de geniu şi artilerie, care s-au împlinit în această săptămână. Tot în Sibiu se află Şcoala Militară de Artilerie "Ioan Vodă". A venit momentul să ascultaţi interviul cu invitatul emisiunii. La momentul discuţiei, rectorul Academiei Forţelor Terestre, generalul de brigadă Ghiţă Bârsan, se pregătea să plece către Cumpulung Moldovenesc, acolo unde avea să-i întâlnească pe liceeni militari de la Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare" într-o acţiune de promovare a învăţământului superior din armată.


Ghiţă Bârsan: Nu este un nou concept. A fost şi dorinţa mea personală de a vizita colegiile militare liceale, de a mă întâlni în special nu cu cei care vin în acest an, pentru că ei deja cred că au o opţiune la acest moment, de a mă întâlni în special cu cei care sunt în clasa a XI-a acum.

Vreau să-i fac să înţeleagă că o carieră militară poate fi una de succes. Pot alege orice academie militară, şi mă refer la academiile categoriilor de forţe sau la Academia Tehnică Militară, în aşa fel încât ei să ducă mai departe ceea ce au început, o carieră de la o vârstă fragedă de 14 ani.

Am început acest periplu la Colegiul Militar Liceal de la Alba Iulia, am continuat cu Breaza şi terminăm cu Câmpulung Moldovenesc. Am mers împreună cu colegi care au absolvit licee militare, care au ajuns în funcţii cheie în Academia Forţelor Terestre, care au avut evoluţii de parcurs în cariera militară nu neapărat legat 100% sau în integralitate cu Academia Forţelor Terestre, dar prin care am arătat că te poţi întoarce într-un sistem de învăţământ, atunci când poţi să arăţi sau poţi să dai ceva de la tine. Elevii din liceele militare au fost foarte receptivi, cu foarte multe întrebări, sunt preocupaţi de cariera aceasta militară. Trebuie să-i ajutăm şi de fapt aceasta este esenţa a ceea ce facem, trimitem şi pe alţii, mergem şi noi. Încercăm să-i convingem prin ceea ce facem, prin ceea ce le putem oferi, prin misiunile viitoare pe care le pot îndeplini în armata română.

Reporter: E foarte interesant că noi am promovat, până acum, această ducere a informaţiei din armată în exterior, în şcolile civile, în şcolile generale chiar şi mai puţin - iată! - de la o instituţie superioară de învăţământ în armată la licee.

Ghiţă Bârsan: Sunt de acord cu dumneavoastră. Nu este iniţiativa neapărat a Academiei Forţelor Terestre. Iniţiativa este mai largă, a pornit de la Statul Major General, pentru că şi la rândul meu în Academia Forţelor Terestre primesc vizita comandanţilor de divizii sau a celor care au fost în teatre de operaţii. Se întâlnesc cu studenţii, le explică ce urmează. Văd oameni de succes, văd cariere militare cu un parcurs integral. Şi atunci, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, şi cel actual şi actualul şef al Statului Major General a încurajat astfel de iniţiative, a încurajat ca noi să ne întâlnim, cei care suntem pe funcţie în acest moment cu cei care bat la porţile afirmării, să spunem. Suntem în luna aprilie, mai sunt - câte? - două luni, trei luni până la admitere.

Credem că o informare corectă, timpurie, a celor care sunt în colegiile militare liceale este una de succes, pentru că e foarte dificil ca să îţi schimbi cariera militară după ce ai început cu stângul, chiar dacă noi încercăm să defilăm cu stângul - nu? - decât să îţi alegi ceea ce îţi place în viaţă sau ceea ce crezi că ţi se potriveşte. Asta este foarte important. Şi eu sunt absolvent de colegiu militar liceal, Câmpulung Moldovenesc, cei cu care merg - decanul Facultăţii de Management Militar, absolvent de colegiu militar de la Breaza, pro-rectorul pentru cercetare ştiinţifică, absolvent de colegiu militar de la Alba Iulia - fiecare dintre noi încercăm să ne întâlnim şi dincolo de contextul oficial şi a sta de vorbă cu ei, a le răspunde la întrebările care îi frământă şi pentru a le oferi ceva soluţii venite dintr-o experienţă pe care o avem şi noi acumulată. Poate şi la rândul meu, dacă aveam în spate astfel de consiliere, urmam altă traiectorie, nu neapărat una de succes. Până la urmă nu ştii niciodată; succesul se clădeşte prin muncă, prin foarte multă muncă şi mai ales prin dorinţa de a izbuti.

Realizator: Dle general, vă mulţumim foarte mult şi succes la Câmpulung Moldovenesc. Presupun că o să aveţi şi nişte emoţii, că e locul în care v-aţi petrecut adolescenţa.


Ghiţă Bârsan: Cu siguranţă. La 14 ani băteam în porţile Liceului Militar de la Câmpulung Moldovenesc. Mi-am dorit să am o carieră în farmacie militară, nu a fost posibil. Asta le-am spus şi celor de la Alba Iulia şi celor de la Breaza; pentru că nu au fost locuri în acel an - bine, noi nu aveam opţiunile pe care le au in acest moment absolvenţii de colegii militare liceale...Din păcate nu mai sunt profesorii mei, dar rămân amintirile, rămâne perioada pe care am petrecut-o acolo, o perioadă definitorie în viaţa mea şi care mi-a clădit o carieră de succes.

Realizator: La final, vă propun să aflaţi despre o acţiune a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor. Organizează Oficiul săptămâna viitoare, la Braşov, tabăra de tineret pentru îngrijirea cimitirului militarilor români şi sovietici.
Ioana Balosin, consilier în cadrul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor: Activitatea se desfăşoară în colaborare cu Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă" din Braşov, iar la bunul mers al lucrărilor taberei au contribuit şi primăria municipiului Braşov şi Asociaţia Studenţilor Militari din această localitate. Cimitirul militarilor români şi sovietici din Braşov este amplasat în strada Mărăşeşti din cartierul Bartolomeu. Necropola de război are o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi şi a fost amenajată în anul 1947. În acest cimitir sunt înhumaţi 784 de militari români din primul şi al doilea război mondial şi un număr de 247 de militari sovietici din al doilea război mondial. Lucrările taberei vor fi realizate de către trei companii din cadrul batalionului de studenţi ai Academiei Forţelor Aeriene şi vor consta în curăţarea de vegetaţie parazitară a însemnelor de căpătâi şi a elementelor de construcţie terasate din parcela românească, tunderea ierbii în zonele verzi ale cimitirului, acolo unde este cazul, reinscripţionarea cu vopsea de culoare închisă a inscripţiilor de pe zonele de căpătâi, dar şi de pe cele două plăci comemorative din parcela românească. De asemenea, lucrări de curăţenie sa vor efectua şi la parcela sovietică amplasată în faţa celei româneşti.

Realizator: "Jurnal militar" la final. Sunt Cristian Dumitraşcu, vă salut regulamentar.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017