Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Jurnal Militar din 18.02.2017

Reuniunea miniştrilor apărării de la Bruxelles şi Ceremonia de repatriere a Detaşamentului Internaţional Military Police şi a Detasamentului Army Institutional Advisory Team

Jurnal Militar din 18.02.2017

Articol de Bogdan Silviu Răducan, 20 Februarie 2017, 10:57

Realizator: Bogdan Silviu Răducan - Ascultaţi "Jurnal militar" la Radio România Actualităţi. La mijlocul acestei săptămâni, la Cartierul General al NATO din Bruxelles s-a desfăşurat reuniunea miniştrilor aliaţi ai apărării. Agenda s-a concentrat pe priorităţile Alianţei, consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare şi parteneriatul transatlantic. Prezent la reuniune, ministrul apărării naţionale, Gabriel Beniamin Leş, a reiterat importanţa implementării tuturor deciziilor adoptate la summitul de la Varşovia, inclusiv cele ce privesc asumarea echitabilă a responsabilităţilor şi contribuţiile concrete ale aliaţilor la securitatea şi apărarea comună.

Gabriel Beniamin Leş: Am acordat atenţie specială contribuţiei NATO la eforturile internaţionale de proiectare a stabilităţii, precum şi rolului NATO în contracararea terorismului şi a ameninţărilor hibride, parteneriatului transatlantic, finanţării apărării şi asumării echitabile a responsabilităţilor privind apărarea colectivă. Am analizat progresele înregistrate în consolidarea posturii de descurajare şi a apărării Alianţei, inclusiv desfăşurarea forţelor aliate în Polonia şi statele baltice.

De asemenea, am reconfirmat contribuţia României la prezenţa avansată din nord-est, la grupul de luptă dislocat de SUA în Polonia. Am informat cu privire la progresele înregistrate în operaţionalizarea prezenţei înaintate adaptate de pe teritoriul ţării noastre, respectiv stadiul constituirii brigăzii multinaţionale şi al dezvoltării cadrului multinaţional de instruire intensificată - CJET.

AUDIO: Emisiunea Jurnal Militar din 18.02.2016

În prezent, un număr de 13 aliaţi intenţionează să afilieze forţe sau să participe cu trupe, ofiţeri sau sprijin financiar la componenta terestră a prezenţei înaintate, precum şi cu aeronave, la asigurarea poliţiei aeriene deasupra României. La această reuniune ministerială am luat decizia de creştere a prezenţei NATO în Marea Neagră. Aceasta reprezintă una dintre componentele majore ale prezenţei înaintate pentru zona noastră decisă la summitul de la Varşovia, alături de cea terestră, dată de brigada multinaţională, precum şi de activităţile de instruire în domeniul aerian.

Prezenţa vaselor aliate la exerciţii în Marea Neagră este o activitate normală, care contribuie la creşterea interoperabilităţii între forţele navale ale României şi cele ale aliaţilor noştri. Prezenţa maritimă va cuprinde exerciţii şi activităţi de instruire, la care vor participa forţele navale permanente ale NATO, alături de vase ale statelor aliate riverane şi ale altor aliaţi interesaţi. Aliaţii şi-au reafirmat angajamentul asumat de şefii de stat şi de guvern în 2014 de alocare a 2% din PIB pentru bugetele apărării. România se achită deja de aceste angajamente. Sporitea cheltuielilor pentru apărare reprezintă atât îndeplinirea unui angajament asumat în cadrul NATO, cât şi al unui angajament faţă de militarii noştri pentru consolidarea şi modernizarea propriului sistem de apărăre a ţării. Desigur, creşterea investiţiilor pentru apărare este importantă şi din perspectiva relaţiei transatlantice, a cărei importanţă a fost reafirmată de către toţi miniştrii aliaţi. În acest context, am subliniat că o atribuţie echitabilă la asigurarea apărării colective presupune eforturi multiple, inclusiv contribuţia la misiunile Alianţei şi proiecte comune cu alţi aliaţi care să asigure o folosire mai eficientă a resurselor limitate. Un exemplu elocvent în acest sens este faptul că am semnat împreună cu ministrul german al apărării o scrisoare de intenţie prin care România a confirmat participarea cu o brigadă la divizia multinaţională condusă de Germania. Acest proiect multinaţional, la care s-a alăturat şi Cehia, ne oferă cadrul de a participa la activităţi de instruire comună cu alţi aliaţi şi la dezvoltarea capacităţilor europene de apărare.

Realizator: Ministrul apărării naţionale, Gabriel Beniamin Leş. Trecem la un alt subiect. Şeful Statului Major al Apărării din Republica Italiană, generalul Claudio Graziano, aflat în vizită oficială în România, s-a întâlnit ieri, la sediul ministerului, cu ministrul apărării naţionale, Gabriel Beniamin Leş şi cu şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă. Oficialii au avut mai multe runde de discuţii pe teme legate de modalităţile de intensificare a cooperării militare bilaterale, precum şi în cadrul NATO şi al Uniunii Europene. Şeful român al Statului Major General a împărtăşit opinia potrivit căreia mediul de securitate actual poate fi menţinut în echilibru doar prin cooperare şi susţinere reciprocă.

Nicolae Ciucă: Forţele armate ale celor două ţări vin să aibă o contribuţie complementară la tot ceea ce înseamnă dezvoltarea relaţiilor bilaterale între Italia şi România. Prin activitatea pe care noi am desfăşurat-o, continuăm să întărim relaţiile bilaterale dintre forţele noastre armate şi, de asemenea, să gândim planuri viitoare pentru tot ceea ce înseamnă extinderea acestei relaţii bilaterale. Trăim într-un mediu de securitate în continuă schimbare, cu provocări şi ameninţări diverse, care au o dinamică greu de anticipat şi ca atare, soluţii sunt greu de previzionat. Domeniile pe care noi le-am stabilit astăzi să colaborăm, domnule general, vă asigur că vor constitui prioritate pentru forţele armate române. Vom face tot ceea ce ne stă la îndemână profesional, pentru a ne îndeplini toate angajamentele asumate în relaţia bilaterală şi în relaţia aliată.

Realizator: Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General. A consemnat Simona Ciobanu. Mulţumesc! Schimbăm din nou subiectul. Aproximativ 500 de militari americani din Batalionul 1 Fighting Eagles, cu tancuri M1 Abrams, maşini de luptă a infanteriei M2 Bradley şi obuziere autopropulsate calibrul 155 mm au ajuns marţi în baza aeriană "Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa. În perioada staţionării în România, forţele americane vor efectua antrenamente şi exerciţii cu forţele armate române, cu alţi aliaţi NATO şi alte naţiuni partenere, inclusiv cu Brigada mutinaţională de la Craiova.

Lt col Jason Sabat, comandantul detaşamentului american:Cred că au trecut vreo 30 de ani de când SUA a dislocat o asemenea cantitate pentru luptă în Europa şi niciodată atât de mult înspre Est. Eu personal am mai lucrat cu trupe româneşti în urmă cu câţiva ani, în provincia Zabul, în cadrul comandamentului regional de sud din Afganistan. Este un privilegiu pentru noi să venim în Europa de est şi să luăm contact cu această cultură, cu această ţară, cu acest teritoriu şi să ne instruim împreună aici, cu echipamentul nostru. Suntem foarte entuziasmaţi.

Realizator: Prezenţa militarilor americani în ţara noastră este parte a angajamentului SUA în asigurarea securităţii flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve. Detaşamentul va staţiona în România pentru o perioadă de 9 luni, după care va fi înlocuit cu o altă unitate de luptă, asigurându-se astfel o prezenţă consistentă bazată pe rotaţie continuă în zonă.

Realizator: La sediul Batalionului 265 Poliţie Militară "Tudor Vladimirescu" din capitală a avut loc, marţi, ceremonia de repatriere din teatrul de operaţii Afganistan a detaşamentului de poliţie militară International Military Police şi a detaşamentului de consiliere militară AIAT, care au participat la misiunea NATO Resolute Support. Detaşamentul de poliţie militară a fost primul detaşament românesc dislocat într-un teatru de operaţii comandat de o femeie militar, lt Mirela Ivaşcu.

Mirela Ivaşcu: Personal, a fost prima experienţă în teatrul de operaţii. Am avut deosebita onoare de a face parte dintr-un detaşament format din poliţişti militari profesionişti. Au fost incidente, demne de amintit sau nu, dar datorită comunicării foarte bune pe care am avut-o şi datorită faptului că militarii din detaşament sunt profesionişti, am trecut cu bine peste ele, ne-am sprijinit reciproc şi am rămas concentraţi asupra misiunii. Sper să mai am această oportunitate pe viitor.

Realizator: Am revenit în studioul RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI pentru ultima parte a "Jurnalui militar" şi mergem în Afganistan. Dislocarea Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei "Lupii Negri" în teatrul de operaţii Afganistan se apropie de final. Am aflat detalii de la comandantul batalionului, locotenent-colonelul Gabriel Turculeţ.

Locotenent-colonel Gabriel Turculeţ: Militarii Batalionului 151 Infanterie "Lupii Negri" au aterizat în Baza aeriană Kandahar şi am început procesul de preluare a misiunilor de la colegii din cadrul Batalionului 341 Infanterie "Rechinii albi". În aceste zile, militarii batalionului desfăşoară activităţi specifice de aclimatizare la teatrul de operaţii şi de executare în comun a unor misiuni în zona de operaţii a batalionului.

Realizator: Locotenent-colonelul Gabriel Turculeţ, comandantul Batalionului 151 Infanterie Protecţia Forţei "Lupii Negri", unitate care în curând îşi va începe misiunea în teatrul de operaţii Afganistan. Schimbăm din nou subiectul. A fost prezentat marţi lotul extins al echipei care va reprezenta România la Jocurile Invictus Toronto 2017. Evenimentul s-a desfăşurat în incinta Sălii de sport MIhai Viteazul a Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Gabriel Beniamin Leş, şi a şefului Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.

Cu această ocazie, cei 33 de sportivi selecţionaţi pentru primul cantonament de pregătire, care se desfăşoară în perioada 15-24 februarie, au primit legitimaţiile de sportiv al CSA Steaua şi primul set de echipament de antrenament, asigurat cu fonduri asigurate de asociaţia de caritate din Armata României, "Camarazii". Echipamentele speciale de competiţie, adaptate în funcţie de situaţia medicală a fiecărui rănit, vor fi asigurate gradual cu fonduri asigurate de Clubul Sportiv al Armatei şi de partenerii proiectului Invictus Team România 2017.

Căpitan Ion Gabriel, vicepreşedintele Asociaţiei Voluntarilor Invictus: În 2014 erau doar cinci militari care doreau să facă acest lucru, să-şi recapete tăria fizică prin sport, însă acum, în 2017, avem deja 33 de militari care se antrenează, care vor să reprezinte România la această competiţie dedicată lor, militarilor răniţi în teatrele de operaţii. În acest moment, cei 33 de militari se antrenează la Săftica. Antrenamentul este controlat de către Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti.

Echipamentele care le-au fost înmânate militarilor de către ministrul apărării naţionale şi de către şeful Statului Major General au fost donate de către Asociaţia de caritate din Armata României "Camarazii". Se vor antrena timp de două săptămâni în cantonament, după care se va hotărî, în funcţie de rezultatele acestora, cum se vor antrena în continuare, până în septembrie. Mai au încă şapte luni de zile să se pregătească să reprezinte cum trebuie România la aceste jocuri Invictus. Probele la care militarii noştri vor participa în cadrul evenimentului Invictus Team Toronto 2017 sunt: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism, înnot şi volei din poziţia şezând.

Realizator: Căpitanul Ion Gabriel, vicepreşedintele Asociaţiei Voluntarilor Invictus. Ar mai fi ceva de adăugat referitor la acest subiect. Trupa Pro Consul s-a alăturat şi ea proiectului Invictus. Le mulţumim şi pe această cale şi să-i ascultăm la finalul "Jurnalului militar" de astăzi. Până atunci, însă, mai avem două subiecte legate tot de sport. Astăzi este Ziua Consiliului Internaţional al Sportului Militar, CISM, a doua organizaţie sportivă mondială ca mărime după Comitetul Internaţional Olimpic. Ziua numită CISM Day Run aminteşte de data înfiinţării Comitetului - 18 februarie 1948 şi se sărbătoreşte din 2006 prin activităţi sportive organizate în toate armatele statelor membre, inclusiv în Armata Română. Cu amănunte, şeful delegaţiei Armatei României la CISM şi membru în Comitetul directorilor CISM pentru Europa, colonelul Ion Armanu.

Colonel Ion Armanu: Principalul scop al acestui Consiliu este de a promova educaţia fizică în rândul forţelor armate ale naţiunilor membre, ca un mijloc de promovare şi întărire a păcii în lume. Idealul CISM este cel mai bine definit prin motto-ul "Prietenie prin sport" - "Friendship through sport". În ziua de 18 februarie, în cele 135 de ţări membre ale CISM, militari de toate gradele, vârstele, sexele, orientările religioase, culorile pielii participă la competiţii sportive, alergări pe diferite distanţe, probe de mers sau schi fond. Această zi este denumită şi CISM Day Run, iar anul acesta este denumită CISM Day Run For Peace - "Aleargă pentru pace", deci militari din cele 135 de ţări membre aleargă în această zi pentru pace.

Începând cu anul 2015, în Armata României se celebrează această zi. România este membră a acestei organizaţii din anul 1992 şi de atunci, loturile reprezentative ale Armatei României participă la diferite competiţii, aplicaţii militare şi sportive, organizate sub această egidă, a Consiliului Internaţional al Sportului Militar. Armata Română are o delegaţie care participă la toate întrunirile acestui consiliu, delegaţia alcătuită dintr-un şef de delegaţie şi trei membri, iar ca o paranteză, din anul 2016, cu un mandat de patru ani, România deţine o funcţie în cadrul Consiliului Directorilor acestui organism militar pentru reprezentarea Europei.

Realizator: Colonelul Ion Armanu, şeful delegaţiei Armatei României la Consiliului Internaţional al Sportului Militar şi membru în Comitetul Directorilor CISM pentru Europa. Ziua CISM a fost sărbătorită şî la Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu. Printre participanţi s-a numărat şi student plutonier major Georgiana Brânzea, anul III, specialitatea Comunicaţii şi Informatică, care în ianuarie a câştigat, cu lotul Academiei, Campionatul Militar de Schi pentru Instituţii de Învăţământ, etapa pe Ministerul Apărării Naţionale.

Georgiana Brânzea: A fost o competiţie dificilă, care a solicitat un efort deosebit, dar am şi fost pregătiţi de antrenorii noştri aşa cum a fost nevoie. Au fost două probe, patrulă de iarnă, feminin şi masculin, au fost câte două echipe, au participat şi studenţi la celelalte şcoli şi academii militare, traseul a cuprins schi de tură şi schi fond şi am avut tragere şi aruncarea grenadelor, la feminin a fost pe o distanţă de 5 km, iar la masculin, pe o distanţă de 10 km.

Reporter: Şi astăzi tocmai ce aţi terminat de parcurs probele. Ce aţi făcut, cum a decurs?

Georgiana Brânzea: Am avut jocuri sportive, alergare în teren variat pe 1 km sau 2 km.

Reporter: Este greu pentru o fată să ţină pasul, mai ales la sport, cu băieţii?

Georgiana Brânzea: Baremele sunt diferite, desigur, dar avem şi probe care le efectuăm cu plutonul şi avem tot sprijinul din partea colegilor noştri, în cazul în care nu putem ţine pasul cu ei, aceştia ne acordă ajutor.

Realizator: Reporter - Cristian Dumitraşcu. Mulţumesc. iar aici, "Jurnalul militar" a ajuns la final.

Jurnal Militar 24 Martie 2020, 16:47

Angajari temporare in sistemul medico-militar

Ministerul Apararii Nationale face angajari temporare in sistemul medico-militar

Angajari temporare in sistemul medico-militar
Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar 02 Februarie 2020, 15:30

Jurnal militar 1 Februarie

O nouă producție marca "Ora Armatei", în al 80-lea an de emisiune la radioul public. Ediţia include un interviu realizat în...

Jurnal militar 1 Februarie
Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2020, 12:38

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020

Editie cu invitate in studio: locotenent Alexandra Vîrlan si locotenent Mirela Vâță

Jurnal Militar editia din 18 ianuarie 2020
"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
Jurnal Militar 21 Decembrie 2019, 15:21

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie

Ediție specială dedicată împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, invitat în studio istoricul Florian...

"Jurnal militar" - ediţia din 21 decembrie
"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Jurnal Militar 07 Decembrie 2019, 17:27

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra

"Jurnal militar" 7 decembrie: Summitul NATO de la Londra
Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Jurnal Militar 22 Ianuarie 2018, 14:39

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017

Secvente dintr-un interviu realizat de Alexandru Leaua cu Majestatea Sa, Regele Mihai I, la Palatul Elisabeta din Bucuresti,...

Emisiunea Jurnal Militar din 16.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Jurnal Militar 20 Ianuarie 2018, 14:32

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017

In memoria Majestatii Sale, Regele Mihai I; In memoria generalului Constantin Didulescu.

Emisiunea Jurnal Militar din 09.12.2017
Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017
Jurnal Militar 29 Decembrie 2017, 17:55

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017

Ziua Naţională, la parada militară din Bucureşti; expoziţia de fotografie, realizată de colegul Ilie Pintea în Kandahar, în...

Emisiunea Jurnal Militar din 04.12.2017