Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Euroatlantica - Ediția din 3 decembrie 2020

Euroatlantica - Ediția din 3 decembrie 2020

Articol de Nicu Popescu, 06 Februarie 2021, 10:22

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (3 decembrie, ora 21:00) - Realizator: Nicu Popescu - Doamnelor și domnilor, bună seara! La microfon Nicu Popescu. Anul acesta, iată, ne apropiem de finalul lui, suntem în decembrie, a fost dat peste cap în orice colț al globului de pandemia COVID-19. Ceea ce nu au reușit unii oameni care și-au propus, adică să întoarcă pe dos omenirea, a reușit un coronavirus - SARS-CoV-2. Activitățile economice, sociale, culturale, sportive, de distracție, concedii, vizite, întâlnirea cu cei dragi - s-a ales praful de planificarea lor. Și ceea ce este mai grav, oamenii, foarte mulți, s-au îmbolnăvit și, din păcate, iarăși mulți, foarte mulți au pierdut lupta cu viața. Iată chiar acum pe site-ul Universității americale John Hopkins se indică ora de actualizare 20:37 că ne îndreptăm spre 65 de milioane de oameni afectați, mai precis 64.863.145 la nivel global, cu aproape 1,5 milioane de decese, mai precis 1.499.586. Cu Statele Unite spre 14 milioane de cazuri, India peste 9,5, Brazilia aproape 6,5 milioane, Rusia 2.354.000, Franța 2.275.000, Marea Britanie 1.658.000, Spania și Italia fiecare cu aproximativ 1.665.000. După Argentina, Columbia, Mexic, vin Germania și Polonia cu circa 1.126.000, respectiv 1.028.000 fiecare. Desigur, am rotunjit cifrele. La noi în țară, Grupul de Comunicare Strategică indica la prânz 492.211 cazuri cu 11.876 de decese. Cifre reci și triste, dar încep să apară și vești mai bune. Companiile farmaceutice mari, cum ar fi Pfizer cu BioNTech și Moderna au început să ceară în Europa, în Statele Unite autorizări pentru punerea pe piață a unor vaccinuri. Nu mai vorbim de cele ale Federației Ruse sau pe unde or mai fi ele prin Orient sau aiurea, iar statele au început să-și croiască strategii de vaccinare anti-COVID-19. Despre acest lucru vorbim noi în această seară la Euroatlantica. Avem doi invitați, cunoscuți dumneavoastră, domnul doctor Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balș din București. Bună seara, domnule doctor!

Adrian Marinescu: Bună seara!

Realizator: Și domnul general de brigadă Constantin Spînu, șeful Direcției de Informare și Relații Publice din Ministerul Apărării Naționale. Bună seara, domnule general!

Constantin Spînu: Am onoarea să vă salut! Bună seara!

Realizator: Domnule doctor, vă bucură știrile că apar vaccinurile? Iată, în această seară englezii le pipăie, dacă putem spune așa. Mai adineaori erau în tren, în Eurostar venind spre Regatul Unit dinspre Belgia.

Adrian Marinescu: Nu numai că ne bucură pe noi toți, dar cred că începem să vedem luminița de la capătul tunelului, pentru că voiam de mult să o vedem. Și aș zice că după un an 2020 cu toate problemele legate de pandemie, va veni un an 2021 care va face diferența, şi asta în primul rând pentru că vor fi aceste vaccinuri. Nu spun că se va întâmpla în ianuarie. Sigur, vor fi niște etape, dar e clar că anul 2021 va însemna dacă nu sfârșitul pandemiei, foarte aproape de sfârșit.

Realizator: Sau altfel spus, Moș Crăciun tradițional vine acum cu vaccinul sau Moș Nicolae la englezi, iată.

Adrian Marinescu: Cred că Moș Crăciun vine cu prudență deocamdată și cu vești bune pentru 2021.

Realizator: Domnule general, dumneavoastră ca militar cum ne-ați povățui să ne gândim, știind că s-a întocmit o strategie? Iată, a fost ridicată la noi în țară la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, CSAT-ul.

Constantin Spînu: Este adevărat, după ce a fost aprobată prealabil de Guvern, strategia a fost consacrată de CSAT, a fost aprobată în cursul acestei zile. Mâine va fi prezentată public. Coordonatorul acestei campanii este un medic militar, colonelul doctor Valeriu Gheorghiță. Ceea ce vă pot spune este că Ministerul Apărării Naționale va avea un rol important alături de alte ministere și agenții guvernamentale din România, responsabilitățile pentru militari fiind în principal în zona de asigurare a logisticii pentru această operațiune complexă, o logistică deloc simplă, vorbim cel puțin de vaccinul care are nevoie de păstrare la temperatura de 80 de grade cu minus. Deci va fi necesară infrastructură specială și condiții de transport și stocare deosebite. De aceea, armata s-a organizat din timp, sunt pregătite centre de depozitare pe nivel regional. Vom avea un depozit central la Institutul Cantacuzino./rjurubita/ovidiu

Realizator: Domnule general...

Constantin Spînu: Vă rog!

Realizator: ... vă rog să mă iertaţi că am intervenit. Haideți să dăm aceste detalii după ce, eu vă propun și dumneavoastră şi domnului doctor să urmărim materialul pregătit de Oana Bâlă, realizat după ședința CSAT de astăzi și apoi direct dumneavoastră o să ne spuneți cu aceste detalii ale ministerului, ca să înțeleagă și ascultătorii noștri cum vine cu această chestiune. Deci materialul realizat de Oana Bâlă.

Reporter: Strategia aprobată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării stabilește principiile generale ale vaccinării împotriva SARS-CoV-2, modul în care va fi organizată, dar și unde se vor depozita vaccinurile. Documentul prevede că vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație stabilite pe criterii epidemiologice și medicale. Președintele Klaus Iohannis a declarat că va exista un registru electronic confidențial, unde vor fi înregistrate vaccinările. Şeful statului a mai precizat că este foarte posibil ca la începutul anului viitor România să beneficieze de prima tranșă de vaccin.

Klaus Iohannis: Pot să vă spun în acest moment că este foarte posibil să avem o primă tranșă cu un număr de aproximativ un milion de doze. În prima tranșă va fi vaccinat personalul medical și persoanele din grupe de risc. Vaccinarea este voluntară, vaccinarea este sigură, vaccinarea este eficientă, vaccinarea se face planificat. Este foarte, foarte important de știut că aceste tipuri de vaccin care sunt acum în curs de aprobare sunt sigure, sunt eficiente, sunt la cel mai înalt standard european și asta este o știre foarte importantă pentru români.

Reporter: Preşedintele României a mai spus că intenția de vaccinare împotriva noului coronavirus este ridicată în rândul personalului medical, 80% dintre cei care activează în domeniul sănătății dorind să se vaccineze. Potrivit șefului statului, dacă totul va merge conform planului, este posibil ca până la vară să se termine prima campanie de vaccinare. Strategia de vaccinare care a fost aprobată anterior și de guvern va fi prezentată mâine la Palatul Victoria de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

Realizator: Deci, iată, direcţia înspre care ne îndreptăm. Domnule general, deci armata e implicată, spuneaţi adineauri, spitale, logistică. Haideți să detaliem.

Constantin Spînu: Implicată cu responsabilităţile de sprijin logistic şi suntem deja pregătiţi, suntem în curs de amenajare a infrastructurii de stocare, de depozitare. Infrastructura este distibuită regional pentru a acoperi întreg teritoriul naţional, un depozit central în Bucureşti asigurat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", iar depozitele regionale vor fi înfiinţate în şase dintre spitalele militare de urgenţă ale Ministerului Apărării Naționale: Timișoara, Craiova, Cluj-Napoca, Brașov, Constanța și Iași, care vor fi centre regionale de depozitare.

Realizator: E deci distribuţie relativ uniformă în teritoriu, că sunt cele mai mari orașe din zonele respective.

Constantin Spînu: Exact, pentru a asigura un timp cât mai scurt pentru transportul de la centrele regionale către centrele de vaccinare, aşa cum vor fi ele organizate. Transportul acesta nu va fi niciunul un transport simplu. Spuneam de condițiile speciale de stocare, condițiile de temperatură. Armata României va asigura transportul atât aerian, cât şi terestru, de la intrarea în ţară către centrele de depozitare și apoi către centrele de vaccinare. Vom contribui şi cu personal medical, acolo unde va fi nevoie, pentru completarea personalului medical care va realiza efectiv vaccinarea în centrele de vaccinare pe categoriile de cetățeni care vor fi identificate de către coordonatorii campaniei.

Realizator: Domnule general, mai am o întrebare pentru dumneavoastră. Ați vorbit, cine ştie, poate v-aţi întâlnit cu colegi de-ai dumneavoastră, medici militari, în această perioadă.

Constantin Spînu: Da.

Realizator: Dumnealor ce zic?

Constantin Spînu: Văd acest prim pas, așa cum spunea și domnul doctor Marinescu, drept începutul sfârșitului acestei pandemii. Suntem cu toţii conştienţi că deocamdată singurele forme de prevenție sunt cele clasice: igiena individuală și purtatul măştii./aburtica/ovidiu/ Iată că odată cu apariţia vaccinului şi cu începerea efectiv a campaniei de vaccinare vom avea o armă foarte puternică în învingerea acestei pandemii. Personal mă voi vaccinarea atunci când voi intra în rândul categoriilor care vor putea fi vaccinate. Abia aștept acest moment pentru că este singura forma pe care o putem accesa, astfel încât să ne protejăm de acest virus care, aşa cum spuneaţi dumneavoastră în introducerea foarte bună a acestei emisiuni, a dat peste cap întreaga lume, nu doar ţara noastră.

Realizator: Mulțumesc, domnule general! Domnule doctor, să privim acum din interior spre exterior, adică dinspre dumneavoastră specialiștii în domeniul medical către noi ceştilalţi în legătură cu acest vaccin. Dumneavoastră care lucraţi şi la institut, deci faceți și cercetări, v-aţi întâlnit cu diverse situații în cariera dumneavoastră. Ce le-aţi spune la oameni?

Adrian Marinescu: Aş pleca de la următoarea logică, ce se întâmplă acum, ce este de fapt această pandemie? E până la urmă un câmp de luptă, unde din păcate sunt multe pierderi, asta trăim în perioada asta. E clar că ne trebuie cea mai bună soluţie pe care să o obţinem într-un timp scurt. Altfel spus, acest vaccin chiar dacă a fost obţinut într-o perioadă mai scurtă decât ştiam noi clasic că se face un vaccin, nu înseamnă nimic altceva decât că toată omenirea s-a străduit şi a folosit tot ce înseamnă resurse pentru a obţine un vaccin care să fie totuşi sigur, să fie eficient şi să ne gândim că sunt în spate nişte companii de vârf şi că această tehnică, s-a mai discutat că tehnica care se foloseşte pentru obținerea vaccinurilor, cel puţin două dintre ele, e o tehnică "nouă". De fapt, cu ghilimelele de rigoare pentru că e o tehnică pe care o folosim de ani şi ani de zile în diverse domenii, iar aceste companii au o experienţă bogată şi în oncologie şi aşa mai departe, asta dacă intrăm în amănunte. Până la urmă pentru mine ce contează este că e un vaccin gratuit, care poate fi făcut de toţi românii fără costuri, că nu este obligatoriu, dar vreau să cred că va fi o obligativitate morală pentru noi toţi şi aici putem să dezvoltăm, că e un vaccin cât se poate de sigur şi tot ce avem la nivel de date, sigur, putem discuta foarte mult din orice, dar nu există date care să ne facă să ne gândim că nu e sigur, fiecare poate să-şi pună această întrebare şi să caute aceste date în surse credibile şi că până la urmă într-un timp relativ scurt chiar vom reuși să ne întoarcem, dacă nu normalitate, la o pseudonormalitate în primă fază, undeva probabil din vara lui 2021. Asta înseamnă pentru mine vaccinul.

Realizator: Spuneați adineauri de obligație morală și chiar vă rog să detaliaţi.

Adrian Marinescu: Aici aş pleca de la personalul medical şi aş face o precizare apropoo de ce spunaţi, 80% în personalului medical. Foarte intersant. Dacă vorbim de personalul medical din circuitul COVID, cei care sunt în prima linie şi care într-adevăr fac parte din spitalele care se ocupă zi de zi de pacienţi cu infecţie SARS-CoV-2, să ştiţi că acest procent este mult mai mare, se duce undeva spre 100%. Ce spune acest lucru? Spune faptul că atunci când ai experienţă şi vezi forme severe, vezi forme critice, vezi oameni care, din păcate, evoluează şi nefavorabil şi ajung la deces, priveşti cu totul altfel lucrurile. Ăsta ar fi un aspect. Când spun obligativitate morală, mă refer la faptul că în afară de personalul medical care clar are nevoie să fie sănătos, să poată să fie în activitate, să nu transmită mai departe virusul, mă gândesc şi la ceilalţi. Chiar dacă aş fi un tânăr care nu are boli asociate şi poate că aş avea o probabilitate mare să fac o formă uşoară, ar trebui să mă gândesc că alături de mine vor fi oameni în vârstă, oameni care au boli cronice şi care ar avea o posibilitate mare ca atunci când s-ar infecta, poate luând de la mine, că nu sunt vaccinat, să facă o formă severă, la asta mă refer. Deci practic nu cred că trebuie să ne gândim numai la propria persoană, ci ne gândim la toţi oamenii din jur. Cred că va trebui să fie de data asta o gândire unitară, naţională pentru noi toţi.

Realizator: Și ce credeți că ar trebui întreprins în acest sens? Iarăși, plecaţi şi de la ce ați văzut dumneavoastră și ce aţi cercetat la institut.

Adrian Marinescu: Vă referiți la cei care în momentul de față poate încă sunt nehotărâţi în a se vaccina. Eu cred că în ultimele zile şi în ultimele săptămâni aceştia reprezintă o minoritate şi numărul va scădea de la o zi la alta. De ce se va întampla lucrul ăsta? Pentru că mesajele sunt foarte clare, mesajele de la cei care într-adevăr sunt în domeniu, de la experţii care asta au făcut în tot timpul pandemiei, şi mă refer la tot ceea ce înseamnă, având informaţii transparente, văzând că nu numai România, ci o lume întreagă privește către aceste vaccinuri, pentru că sunt aceleași, eu cred că ușor, ușor, oamenii vor realiza că este nu cea mai bună soluție, singura soluție dacă vrem într-adevăr să ne întoarcem la ce a fost înainte./mnecula/ovidiu

Realizator: Iată, astăzi, la noi, și prin decizia CSAT s-a finalizat strategia de vaccinare anti-COVID-19 și în Europa doamnelor și domnilor se întâmplă acest lucru. Sigur și în Statele Unite și în alte părți ale lumii, dar vorbim de Europa, mai ales că noi suntem în comun cu Uniunea Europeană, fiind membri ai acestei organizații și vă propun să urmărim în minutele următoare și dumneavoastră domnule doctor, două materiale de la colegii RRA, din Franța, respectiv din Germania, referitoare la ce au discutat acolo. Spre exemplu, în Franța autoritățile sanitare au finalizat planul, care ar urma să se deruleze în etape pentru diferite categorii de populație, cei din grupele de risc fiind în prima etapă. Președintele Macron a declarat că Franța este pregătită să înceapă vaccinarea la sfârșitul acestei luni sau începutul lui ianuarie.

Reporter - Daniela Coman: În Franța, vaccinul anti-COVID va ajunge mai întâi în centrele pentru vârstnici, unde sunt îngrijiți în prezent peste 750.000 de seniori. Vor fi primii imunizați alături de personalul medical și de îngrijire din aceste cămine. În etapa a doua vor fi invitați să se vaccineze francezii de peste 75 de ani, cei cu vârste între 65 și 74, cu anumite boli, precum și personalul din sistemul de sănătate. Faza a treia le este dedicată celor de peste 50 de ani, iar în aprilie - iunie se va da startul unei campanii masive de vaccinare a restului populației. Președintele Emmanuel Macron amintea că țările europene lucrează coordonat.

Emmanuel Macron: Am acționat împreună la nivel european, pentru a rezerva dozele. Am rezervat și capacități de producție în Europa, iar unele dintre țările noastre sunt producătoare de vaccinuri proprii. Dozele rezervate de Comisia Europeană vor fi repartizate fiecărui stat membru în funcție de dimensiunile populației, apoi strategia de vaccinare le aparține statelor și depinde de autoritățile noastre sanitare.

Reporter: Statul francez a prevăzut deocamdată un buget de 1,5 miliarde de euro, sumă estimată pentru vaccinarea cu două doze succesive a 35 de milioane de persoane, reprezentând jumătate din populația țării. Alocările vor fi însă adaptate pe măsura derulării campaniei. Autoritățile au anunțat că vaccinarea anti-COVID nu va fi obligatorie în Franța.

Realizator: Și acum din Germania. ministrul german al sănătății, Jens Sphan, s-a arătat încrezător că vaccinările împotriva coronavirusului pot începe la finele acestei luni. Campania va începe în centre special amenajate, urmând ca din primăvară aceasta să se deruleze și la cabinetele medicilor de familie.

Reporter - Vlad Drăghicescu: Întâietate la vaccinare vor avea nu numai persoanele în vârstă suferind de boli ce pot agrava parcursul unei eventuale infecții cu SARS-CoV-2, ci și personalul din domeniul sănătății și oamenii ce asigură ordinea publică, a afirmat, marți, ministrul federal al sănătății, conservatorul Jens Sphan, la Dusseldorf, unde a participat la o ședință organizată de guvernul landului Renania de Nord- Westfalia într-un centru de vaccinare. La începutul anului, Germania va avea la dispoziție între 5 și 8 milioane de doze de vaccin, un milion dintre acestea fiind prevăzute pentru Renania de Nord- Westfalia, cel mai populat land federal, a precizat Sphan, subliniind că în ceea ce privește ofertele de vaccinuri, landurile pot lua propriile decizii. Ministrul renan al sănătății, Karl- Josef Laumann, a anunțat că administrația locală va trimite informări scrise persoanelor care fac parte din grupurile de risc și că va exista un sistem de programări pentru vaccinare. În același timp, echipe mobile vor merge la oamenii ce nu se pot deplasa la centrele de vaccinare. Premierul renan Armin Lashet a spus la rândul său că guvernul se află " în faza finală a organizării campaniei de informare, privind posibilitățile de vaccinare. Această misiune medicală și logistică are dimensiuni istorice", a spus Laschet, potrivit căruia numai în Renania, circa 7.000 de medici pensionați, oameni din sistemul de îngrijire medicală și voluntari, și-au anunțat disponibilitatea de a sprijini campania de vaccinare. Vaccinurile pentru care s-a solicitat aprobare oferă perspectiva încetinirii definitive a pandemiei și intrarea în noul an cu speranță, a spus la Laschet, reiterând totodată importanța respectării în continuare a regulilor de igienă și a restricțiilor de contact între persoane. Un lucru este clar, ieșirea din această pandemie este posibilă numai dacă mulți oameni se lasă vaccinați, a completat ministrul sănătății Jens Sphan. /cmorozanu/ovidiu

Realizator: Domnule doctor, domnule general, iată că ne cam înscriem în direcția europeană. Franța și Germania, se știe de multă vreme, dau tonul.

Constantin Spînu: Este adevărat și aș vrea să adaug ceva în completarea celor spuse de domnul doctor Marinescu. Asigurarea unui flux de informații complet, corect și oportun este esențială. Și să știți că pe frontul acesta al infodemiei, cum am denumit-o noi în limbajul de specialitate, lucrurile evoluează, există deja un prim atac, i-aș spune, o primă speculație din domeniul dezinformării, legată de implicarea armatei în sprijinul acestei campanii, se speculează nici mai mult, nici mai puțin, că aceasta ar fi o operație militară și că vaccinul de fapt ar fi un experiment pe populație coordonat de armată. De altfel, această temă, acest mit, acest atac noi l-am şi demistificat pe platforma „inforadar” a Ministerului Apărării Naționale și sunt convins că asfel de acțiuni vor continua, însă vom fi pregătiți să sprijinim și echipa care coordonează la nivel național campania, cât și prin mijloacele noastre proprii de informare, astfel încât să asigurăm un flux de informații cât mai corect și eficient către cetățeni.

Realizator: Domnule doctor, ați văzut, colegul meu avea la sfârșit, colegul din Germania, o exprimare de genul: un lucru este clar, ieșirea din această pandemie este posibilă numai dacă mulți oameni se lasă vaccinați. Sigur, era a ministrului sănătății german, dar a spus-o colegul meu, ceea ce spuneați și dumneavoastră mai devreme.

Adrian Marinescu: Deci înseamnă că toți gândim la fel și până la urmă /acesta/ e și rostul Uniunii Europene, toţi să gândim la fel și să fie o abordare mai mult decât uniformă, ceea ce se întâmplă de fapt.

Realizator: Domnilor, vă propun să ascultăm corespondența de la Londra, chiar din această seară a colegei noastre. Englezii într-un fel au furat startul, de luni ei încep vaccinarea în masă a populației, după ce autoritățile au aprobat vaccinul produs de Pfizer, însă tot din Marea Britanie se spune că acest lucru nu înseamnă o revenire imediată la normalitate.

Reporter - Aura Neag: 50 de spitale din Marea Britanie sunt preegătite să primească vaccinul anti-coronavirus dezvoltat de Pfizer și să înceapă luni campania de vaccinare în masă pentru cei care doresc să primească vaccinul. Vaccinul este fabricat în Belgia, iar primele doze sunt așteptate să ajungă în Marea Britanie, astăzi, cu trenul de mare viteză Eurostar. Autoritățile britanice atrag, însă, atenția că vaccinarea populației împotriva coronavirus nu înseamnă o revenire imediată la normalitate. Jonathan Van-Tam este reprezentant al profesiei medicale în cadrul Guverului.

Jonathan Van-Tam: Avem nevoie de mai multe vaccinuri, dar avem nevoie și ca oamenii să înțeleagă că acestea nu reprezintă un bilet de ieșire din această situație. Ne așteaptă luni grele de iarnă și oamenii trebuie să continue să urmeze regulile. Primii care vor primi vaccinul anti-COVID-19 vor fi cadrele medicale și pacienții în vârstă care se află deja în spitale. Urmează apoi persoanele care trăiesc în cămine de bătrâni și apoi restul populației, începând cu persoanele cele mai în vârstă. Jonathan Van-Tan a declarat, însă, că după primul val al campaniei de vaccinare, se așteaptă ca rata mortalității să fie redusă cu 99%.

Realizator: Deci, domnule doctor, au furat ei startul, dar vin și cu vești bune sau îmbucurătoare în, ideea în care se așteaptă să scadă rata mortalității.

Adrian Marinescu: /Bine/, cred că nu, nu putem să discutăm că cineva fură startul, pentru simplul motiv că avem nevoie de o imunizare, nu la nivel de țară, o imunizare generală, pentru că astăzi cazurile /.../ știm foarte bine. E clar că decalajul de câteva săptămâni nu înseamnă nimic și că Marea Britanie arată că se poate. Și până la urmă să știți că e important că dacă de undeva începe, ca de exemplu acum în Marea Britanie, și încrederea în celelealte țări categoric că va crește. Exact ce discutam mai devreme, este puterea exemplului. Ceaa ce vor vedea în Marea Britanie, probabil că vor vedea cifre care vor arăta clar mai bine, sigur nu dintr-o dată, dar într-un interval de timp şi atunci și ceilalți vor putea lua exemplu plecând de acolo.

Realizator: Și mai spunea colega mea despre perioada de iarnă. Știți foarte bine că la nivelul Comisiei Europene s-a adoptat o strategie pentru gestionarea sustenabilă a pandemiei peste iarnă.

Adrian Marinescu: Este clar, pentru că va fi o perioadă, într-adevăr, grea. Trebuie să ne gândim că perioada de iarnă care va veni și cu gripă la pachet, vor fi și viroze, iar legat de infecția SARS-CoV-2, cu siguranță că va avea o transmitere accelerată, mai ales că este și frig și că oricum acest bulgăre se rostogolește, trebuie să ne fie foarte clar, cel puțin deocamdată. Și atunci, se va reuși să se facă vaccinarea, se va întâmpla treptat, dar până atunci sau în perioada de iarnă, e clar că vom avea aceeași strategie cu aceleași măsuri de prevenție. Știți care e marele avantaj pe care îl avem?/rjurubita/ovidiu/ Că avem o experienţă bogată şi cred că noi toţi ştim ce avem de făcut. Nu putem să ne gândim că ne ia pe nepregătite - și iarna nu ne ia pe nepregătite, cum se întâmpla în alte situaţii. Cred că ştim exact ce avem de făcut, ar trebui doar să realizăm că trebuie să mai fim răbdători şi că în aceste luni avem nevoie exact de măsurile pe care le-am învățat în ultimele zece luni.

Realizator: Domnule general, o frază de speranță de la dumneavoastră.

Constantin Spînu: Aş vrea să am un mesaj din punct de vedere personal, pentru că şi armata este parte a societăţii. Suntem conectați permanent cu toate resursele pe care le putem pune la dispoziţie. Luminița începe deja să se vadă. În termeni militari aş putea să spun că nu slăbim vigilența, păstrăm în continuare măsurile individuale de igienă, penru că sunt singurele care ne pot feri de infecţie şi acţionăm cu toată energia pentru a aduce această luptă la victoria dorită.

Realizator: Domnule doctor, aceeași speranţă, aceeaşi frază și de la dumneavoastră.

Adrian Marinescu: Eu cred că în momentul de faţă vom avea energia necesară, gândindu-ne că vaccinul bate la ușă şi atunci ştim ce avem de făcut, știm că cu aceste măsuri de prevenţie chiar și lunile care vor trece vor fi mai ușoare și vom avea mai puține probleme. Ne vom gândi că în curând va veni şi vaccinul şi că primăvara sau vara viitoare vor veni cu acea normalitate pe care ne-o dorim.

Realizator: Domnule doctor Adrian Marinescu, domnule general Constantin Spînu vă mulțumesc pentru participarea la "Euroatlantica". Am ajuns la final. Vă mulțumesc și dumneavoastră, distinşi ascultători, pentru atenția cu care, sper, ne-aţi urmărit. Sunt Nicu Popescu. Să auzim numai de bine.

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica 11 Martie 2022, 10:09

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina

Euroatlantica: Ucraina - Jurnal de război; Radio România Actualități. Invitații emisiunii au fost colegii mei Ilie Pintea și...

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica 11 Februarie 2022, 21:28

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022

Securitatea Europei, între baletul diplomatic și zâmbetele autocrate

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica 21 Ianuarie 2022, 10:20

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022

"Euroatlantica" - "Est-Vest, dialog sau confruntare"

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022
Euroatlantica 07 Ianuarie 2022, 11:53

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022
Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică
Euroatlantica 03 Ianuarie 2022, 13:09

Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică

Euroatlantica - Ediția din 30 decembrie 2021.

Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică
Euroatlantica -  Ediția din 16 decembrie 2021
Euroatlantica 17 Decembrie 2021, 16:35

Euroatlantica - Ediția din 16 decembrie 2021

Euroatlantica - Ediția din 16 decembrie 2021
Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"
Euroatlantica 03 Decembrie 2021, 13:57

Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"

Euroatlantica- Ediția din 2 decembrie 2021.

Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"
"Euroatlantica" - Securitatea naţională
Euroatlantica 26 Noiembrie 2021, 07:09

"Euroatlantica" - Securitatea naţională

Euroatlantica- Ediția din 25 noiembrie 2021.

"Euroatlantica" - Securitatea naţională