Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Criza siriană și lupta antiteroristă

Noi fronturi de luptă și repoziționări de trupe pe teritoriul Siriei.

Criza siriană și lupta antiteroristă

Articol de Radu Dobriţoiu, 11 Iunie 2016, 15:24

Realizator: Radu Dobriţoiu - Bun găsit. Ultimele evenimente din Siria ne îndreaptă atenţia spre acea regiune unde se formează noi fronturi de luptă şi actori interni, dar şi cei regionali, îşi regrupează forţele.
Raqqa oraş important şi capitală autodeclarată a jihadiştilor din Statul Islamic pare să fie o redută importantă atât pentru armata loială a lui Bassel al-Assad, sprijinită de Rusia, dar şi de Hezbollah şi trupe din Irak, cât şi pentru kurzii din Rojava, aflaţi în fruntea unei forţe militare a opoziţiei siriene. Peste toate, Turcia avansează trupe pe teritoriul Siriei şi Iranul presează atât pe fronturile din Siria dar şi pe cele din Irak. O evoluţie complexă ce pare să complice criza siriană, cu influenţe nu doar asupra securităţii şi stabilităţii din acea regiune, ci şi pentru lupta antiteroristă dusă împotriva auto-proclamatului Stat Islamic şi a grupărilor teroriste Al Nusra şi Al Qaida. Invitatul ediţiei este generalul de brigată în rezervă Stan Petrescu, profesor universitar dr. Vom susţine tema din această seară cu informaţii primite de la corespondenţii RRA la Ierusalim, Moscova şi din Statele Unite. Sunt Radu Dobriţoiu şi vă invit să rămâneţi alături de RRA pentru a asculta "Euroatlantica".
Vorbim despre criza din Siria şi lupta antiteroristă. Bună seara domnule general Stan Petrescu, bine aţi revenit la RRA.
Stan Petrescu: Bună seara, vă mulţumesc pentru invitaţie.

Realizator: Domnule general, mişcări complexe de trupe pe frontul din Siria.
Stan Petrescu: Da, nu numai mişcări, dar şi reaşezări. Aş putea compara conflictul din această parte a Asiei mici, cum i se mai spune, un fel de Peninsulă Coreeană şi de Vietnam, dar în această parte sigur că la confruntare cei mari nu se văd ci se luptă prin terţi dar, din păcate, terţii astăzi sunt grupări teroriste unele dintre ele ostile, dacă luăm Hamas şi Hezbollah şi Al Qaida pe de altă parte. Nu putem vorbi de câştigători şi perdanţi ci putem vorbi doar de drame. "Primăvara arabă" a distrus pumnul politic forte al unor state care puteau să ţină sub control comunităţile tribale dar şi de alte orientări politice şi mă refer la Irak, mă refer la Libia şi în sfârşit Siria care, iată, este, să zicem aşa, în vizorul de sponsorizare al Rusiei, nu vrea să renunţe la putere, ruşii sunt de acord cu asta şi vrea să demonstreze prin intervenţia ei în zonă că totuşi, dacă se menţine puterea forte a lui Assad aici, lumea arabă din această ţară ar putea fi readusă sub control, pentru că asta este tradiţia şi cultura politică în spaţiul arab. Ei se tem numai de pumn forte în comandă şi conducere. Sigur că cei doi mari actori au ajuns la o înţelegere în această zonă, ba chiar au început să se înţeleagă.

Realizator: Există discuţii, dar la o soluţie comună comun acceptată nu s-a ajuns.
Stan Petrescu: Există şi soluţie comună acceptată. Să ştiţi că Lavrov şi cu Kerry stau zilnic de vorbă la telefon, iar toate acţiunile aeriene pe care Rusia le-a discutat împotriva unor grupări teroriste fie din Al Nusra, chiar dacă erau şi opozanţii lui Assad, dar erau, să zicem aşa, împotriva ISIS, le-au făcut cu ştiinţa Serviciilor de Informaţii ale SUA şi cu avizul acestora. Sigur că nu s-a declarat public chestia asta, dar s-a ajuns, dacă vrem, la cooperare între aceste două mari puteri.
Realizator: Dialogul este necesar pentru a nu avea incidente acolo. Avem atât forţe aeriene ale Rusiei cât şi forţe aeriene ale Statelor Unite dar şi din alte state din NATO sau din UE. Deci dialogul trebuie să existe pe segmentul acesta tactic, pentru a nu apărea incidente.
Stan Petrescu: Acţiunea comună este acţiunea teroristă, da, şi pentru distrugerea ISIS aceste construcţii care au apărut după ce au dispărut, să zicem, centrele de putere în Irak, în Libia, care obstacolau toate aceste curente teroriste. Pe de altă parte s-a creat şi o centură geo-politică, dacă vreţi, condusă de o centură geopolitică şiită şi mă refer aici iată, Iranul, dacă vreţi, Siria, pe de o parte şi Hezbollahul pe de altă parte, Hezbollahul care este sponsorizat de către Iran, de aceea a stârnit nemulţumiri foarte importante pentru Israel.
Realizator: Este vorba de acea centură despre care am mai vorbit la "Euroatlantica" pe care Iranul doreşte să o creeze pentru a delimita statele sunite din nord şi cele din sud, o centură care să se întindă din Iran, bineînţeles, Irakul şiit, după aceea, Siria alawită şi până în Liban, bineînţeles, unde există Hezbollahul.
Stan Petrescu: Hezbollahul, sigur că da. Iar împotriva lui luptă cu toate armele, dacă vreţi, Israelul şi iată, recenta întâlnire dintre Putin şi Netanyahu, a avut discuţii ...

Realizator: Avem o corespondenţă de la Dragoş Ciocîrlan pe această temă. Pe fondul deteriorării situaţiei militare din Siria, miniştrii apărării din Rusia, Iran şi Siria s-au întâlnit astăzi la Teheran. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, solicită impunerea unor măsuri pentru a opri afluxul de jihadişti spre Siria, în timp ce forţele aeriene ale Rusiei susţin ofensiva armatei siriene spre Raqqa, oraş considerat a fi capitala Statului Islamic. De la Moscova, Alexandru Beleavschi.

Reporter: Miniştrii apărării ai Rusiei, Iranului şi Siriei se întâlnesc astăzi la Teheran pentru a discuta măsurile de primă urgenţă destinate întăririi coordonării militare în lupta împotriva organizaţiilor teroriste ISIS şi Jabhat Al Nusra din Siria. Potrivit mediilor de la Moscova, motivul imediat al acestei reuniuni extraordinare îl constituie agravarea situaţiei militare în nordul, vestul şi sudul Siriei, ca urmare a ofensivei declanşate pe 3 iunie de teroriştii Al Nusra, care au profitat de prelungirea armistiţiului pentru a se regrupa şi întări. Anterior, la solicitarea SUA, Rusia a suspendat bombardarea poziţiilor Al Nusra în zonele unde acestea sunt alăturate celor ale aşa-numitei "opoziţii moderate", pentru a-i permite celei din urmă să se delimiteze teritorial de terorişti. În această după amiază, ministrul rus de externe, Sergei Lavrov, a declarat că a amâna bombardarea grupărilor care nu s-au alăturat armistiţiului sau îl încalcă este deja contraproductiv din punctul de vedere al intereselor atât Rusiei, cât şi SUA. Aceste grupări, a spus Lavrov, au dispus de câteva luni pentru a se delimita de terorişti şi a decide dacă se alătură sau nu regimului de încetare a focului. Şeful diplomaţiei ruse a subliniat astăzi din nou şi necesitatea de a se pune capăt infiltrării de jihadişti şi armament din Turcia în Siria. Surse citate de "Kommersant" afirmă că la întâlnirea de la Teheran va fi discutată şi rezolvarea acestei probleme. În acest scop, aviaţia rusă şi cea siriană ar urma să mărească numărul de zboruri de patrulare, în timp ce la sol Iranul va apela la forţele grupării Hezbollah. În paralel, aviaţia rusă continuă să susţină ofensiva armatei siriene în direcţia oraşului Raqqa, capitala de facto a Statului Islamic şi să bombardeze convoaiele de autocisterne cu petrol şi produse petroliere din zonele controlate de ISIS.

Realizator: Domnule general, vorbim despre Siria, despre terorism, ştim foarte bine, Moscova are interese în acea zonă, sunt cele două baze navală şi aerienă, Tartous şi Latakia, dar şi zăcămintele de gaze pentru care Gazpromul a semnat un acord foarte ferm cu Damascul, însă acolo, în Siria, Rusia este interesată şi de cecenii care luptă de partea Statului Islamic care dezvoltă, bineînţeles, şi terorismul în zonele Federaţiei Ruse.
Stan Petrescu: Fără îndoială că aşa este şi Putin însuşi, când... sau prezenţa lui Putin acolo şi-a rostit gândurile public, sunt mai mult de 6 sau de 7 mii de ceceni care vin ritmic, sunt foarte bine antrenaţi deşi în Cecenia el a numit un guvernator care se spune sau se declară că este foarte, foarte, foarte apropiat, deşi în anumite cancelarii se vorbeşte faptul dacă Cecenia o să îşi declare sau o să îşi dorească să declare autonomia ,aşa cum politicienii ruşi şi vocile din politica externă a Rusiei spun că, eu ştiu, Crimeea şi alte modele pe care le-au avut în vedere pe principiul autonomiei au venit la Rusia şi au făcut referendumul, acelaşi lucru se poate întâmpla şi acolo. Aşadar, Cecenia este un cartof nu fierbinte, ci dacă vreţi, un oţel fierbinte în mâna lui şi luptătorii ceceni sunt dintre cei mai buni şi sigur că sunt încurajaţi să facă opoziţie şi prin luptă şi ca adevăraţi luptători în spaţiul acesta. Ei bine, mai trebuieşte amintit aici că acest armistiţiu, deşi a fost, să spunem, aşa, promovat şi generat de înţelegerea acestor doi mari, în realitate şi în teren lucrurile nu se întâmplă, deoarece continuă acţiuni din partea ISIS împotriva forţelor şi pro şi grupurilor pro Assad. Ei bine, în ultima vreme a fost o discuţie sau Rusia a fost, să spunem aşa, arătată cu degetul de către SUA că, în acea grupare al Nusra se află şi oponenţi ai lui Assad şi că, vezi Doamne, dacă loveşte în acest grup terorist s-ar putea să distrugă...

Realizator: Există această confuzie. SUA au solicitat pentru o perioadă suspendarea bombardamentelor, ceea ce le-a permis luptătorilor din al Nusra să lanseze o contra ofensivă spre Alep, în principal, ştim foarte bine...
Stan Petrescu: Exact.
Realizator: Acolo şi turcii au anumite interese şi tocmai de aceea Moscova este nemulţumită de această atitudine a SUA, pentru că, încercând să protejeze, să spunem, luptători din opoziţia siriană, iată că, de acest armistiţiu aerian, a beneficiat mai degrabă al Nusra care, ştim foarte bine, au legătura şi cu Statul Islamic, în anumite zone.
Stan Petrescu: În anumite zone, da, sigur şi chiar încurajează chestiunea aceasta, de unde şi reaprinderea stării de ostilitate dintre Israel şi Iran care, iată, încurajează aceste trasee şiite către spaţii de luptă şi mai ales încurajarea Hezbollahului. După retragerea Israelului din sudul Libanului, după aproape 20 de ani, sigur că acest loc a fost ocupat de Hezbollah. Prin actele de caritate au devenit foarte populari până la o vreme. Acum au devenit uşor impopulari din cauza unor acte de terorism, iar întâlnirea dintre Netanyahu la Moscova şi Putin sau discuţia lor în cadrul întâlnirii de vreo două ore şi jumătate s-a axat tocmai pe prezenţa acestei grupări teroriste care este sponsorizată de Iran şi faptul că Iranul alimentează cu armament şi muniţie aceste grupări ostile Israelului.

Realizator: Avem corespondenţă de la Ierusalim, de la Dragoş Ciocîrlan, pe acest subiect, dar până atunci aş dori să reliefăm, să conturăm siuaţia actuală, pentru că am spus că este complexă, sunt reaşezări de trupe, dar şi ofensive din două direcţii: spre Raqqa, este oraşul autoproclamat de ISIS capitală a Statului Islamic. De ce Raqqa? Pentru că acolo sunt importante resurse de petrol, sunt importante resurse agrare, există un baraj important de unde se asigură alimentarea cu apă pentru tot ce înseamnă nordul Siriei. Citeam analiza unui colonel american, se făcea această comparaţie pentru Armata Arabă Siriană, aşa se numeşte armata lui Bashar al Assad, care a ales să continue ofensiva spre Raqqa în detrimentul Alepului - care Alepul va fi dintotdeauna va rămâne o zonă arabă - în Raqqa însă există şi o ofensivă condusă de luptătorii kurzi Peshmerga, din Rojava, care s-au pus în fruntea armatei democratice de eliberare...
Stan Petrescu: Şi că sunt pro Assad.

Realizator:... şi există interesul guvernului de la Damasc ca aceşti luptători kurzi să nu ocupe înainte oraşul Raqqa pentru a-l revendica într-o eventualitate autonomă a kurzilor în nord-estul Siriei. Iată, aşadar, avem două mişcări: o dată Armata siriană a lui Bashar al Assad, susţinută de forţe aeriene, dar şi de forţe speciale ruseşti, susţinută de asemenea de Hezbollah şi de trupe iraniene, care atacă dinspre vest oraşul Raqqa şi, dinspre nord-est ,vin aceşti luptători kurzi alături de luptători din opoziţia siriană. Raqqa este înconjurat, ISIS-ul este încolţit acolo. Acolo se duce acum lupta cea mai importantă.
Stan Petrescu: Există şi un sentiment pozitiv din partea SUA pentru Armata Federaţiei Ruse de a cuceri acest oraş şi a stinge acest flanc al aşa-zisului califat, pe de o parte; pe de altă parte, există şi un alt succes, Fallujah, aproape al doilea oraş din Irak, este cucerit sau cartiere întregi sunt cucerite în cea mai mare parte...
Realizator: Luptele continuă la 60 km de Bagdad.
Stan Petrescu: Este foarte adevărat. Au pus sub control o serie întreagă de tuneluri, unde făceau manevre sau se ascundeau din calea dronelor. Oricum, au pierdut armament şi forţe foarte multe. Deci, ofensiva forţelor ruseşti şi, dacă vreţi, în direct, americane, se recunosc rezultatele pe teren.
Realizator: Acolo este şi Iranul implicat cu trupe la Fallujah, pentru că sunt miliţiile şiite alături de noua armată irakiană. Fallujah a fost o zonă dificilă chiar şi pentru trupele americane.

Realizator: Ne amintim în 2003-2004 acolo au fost lupte intense. Israelul însă nu doreşte să se implice în conflictul din Siria, dar anunţă că nu va accepta ca în viitor, în actuala zonă a statului sirian, să se înfiinţeze o bază militară iraniană. O situaţie complexă urmărită însă cu atenţie de autorităţile de la Ierusalim, de unde transmite Dragoş Ciocîrlan.
Reporter: La Moscova, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit să coopereze în lupta împotriva terorismului şi au subliniat importanţa opririi violenţelor regionale, cum sunt cele din Siria. Coordonarea militară dintre armata israeliană cu forţele ruse care operează în regiune funcţionează foarte bine, a apreciat Vladimir Putin la întâlnirea cu premierul Netanyahu. Într-un interviu pentru agenţia rusă Interfax, Netanyahu a declarat că s-a convenit să nu se intervină în conflictul intern din Siria, cu două excepţii: tratamentul pentru răniţi sirieni pe bază umanitară şi împiedicarea Iranului să utilizeze Siria pentru a ataca Israelul sau să transfere armament sofisticat la miliţiile şiite libaneze Hezbollah. Indiferent care va fi viitorul Siriei, în orice acord nu poate să existe o bază iraniană în Siria pentru terorism şi agresiune. În mijlocul revendicărilor recurente ale regimului sirian, care acuză Israelul că ar susţine facţiuni rebele care luptă pentru răsturnarea preşedintelui Bashar Al-Assad, Consiliul Administraţiei Locale Quneitra afirmă că Israelul furnizează un ajutor alimentar în zonele controlate de opoziţie. Administraţia Locală Quneitra denunţă distribuirea de pachete inscripţionate în limba ebraică care sunt furnizate de duşman. În cadrul regiunii militare de nord a Israelului a fost creată o unitate care va menţine contactul cu locuitorii de pe partea siriană. Noua unitate va coordona ajutorul umanitar şi transferul civililor răniţi provenind din Siria la spitalele din Israel.

Realizator: Domnule general, colegul meu Dragoş Ciocîrlan aducea aminte în corespondenţa primită de la Ierusalim despre această temere a Ierusalimului pentru extinderea influenţei Iranului. Iranul este foarte implicat în Siria, în susţinerea regimului Bashar Al-Assad, şi bineînţeles că doreşte, atât prin luptătorii trimişi acolo cât şi prin susţinerea Hezsbollah, să înfiinţeze un cap de pod cât mai aproape de Israel, ceea ce ar reprezenta un pericol, un epicentru al terorismului în acea regiune.
Stan Petrescu: Fără îndoială că Israelul are capacitatea de a-şi menţine un sistem de apărare avansat. Prin declaraţia pe care a făcut-o Netanyahu cu privire la Înălţimile Golan, care nu vor fi date - şi Platou - Siriei sub nici o formă astea rămân ale Israelului, pentru a evita ca puncte de comandă bine înarmate sus pe înălţimi să lovească în interiorul Israelului, să le omoare, cum a zis el, copii şi cetăţeni nevinovaţi.

Realizator: Mai degrabă este interesul Iranului, putem spune, şi mai puţin al lui Bashar Al-Assad, care este mai degrabă interesat să-şi menţină puterea el decât de...
Stan Petrescu: De a-şi menţine puterea pentru că i-a promis public Putin că, atâta timp cât este la preşedinţia Federaţiei Ruse, aportul şi ajutorul va fi nemijlocit până când îşi va instala autoritatea nou aleasă, că în aprilie au avut din nou alegeri şi au pus şi ei şefa parlamentului sirian o femeie de 53 sau 58 de ani, ceea ce este un avans....
Realizator: Din SUA Doina Saiciuc transmite pentru "Euroatlantica".
Reporter: Ceea ce părea în urmă cu trei luni o şansă a unei soluţionări politice în Siria pare acum să aibă un potenţial mai redus, cine ştie?, poate ca niciodată, spun experţii americani. Între timp, cei care au pledat mult timp în administraţie pentru un angajament mai robust al SUA faţă de opoziţia siriană şi-au abandonat în mare parte efortul. Potrivit unor oficiali americani, convorbirile militare, diplomatice şi în domeniul informaţiilor cu Rusia, principalul susţinător al preşedintelui Assad, s-au intensificat. Există însă puţin optimism la Washington în legătură cu faptul că ruşii ar fi serios interesaţi în a face paşii pentru o soluţionare politică, pe care SUA nu o văd posibilă dacă Assad nu renunţă la putere. Cu atât mai mult acum, după ce preşedintele sirian a ameninţat că va recaptura fiecare centimetru al Siriei.
Declaraţia este descurajantă, spune Administraţia Americană, care a cerut Rusiei şi Iranului să facă presiuni asupra aliatului lor pentru a respecta încetarea focului. Suntem satisfăcuţi? Nu, nimeni nu este satisfăcut, a arătat un oficial american, menţionând că secretarul de stat John Kerry a avut ieri încă una din frecventele sale convorbiri telefonice cu omologul rus, Serghei Lavrov. Secretarul de stat Kerry a pledat mult timp pentru o politică americană mai agresivă în Siria, dar chiar şi Departamentul de Stat vede acum puţine motive pentru a escalada conflictul prin implicarea SUA, care ar conduce la o şi mai mare vărsare de sânge. Administraţia crede că singura strategie actuală viabilă este reducerea luptelor cu armistiţii şi trimiterea de ajutoare, menţinerea unei asemenea situaţii pe cât de îndelung posibil, pentru a face timp presiunilor către o soluţionare politică. Dar ambele ţinte presupun a dialoga cu Moscova, despre care Washingtonul crede că a minţit în mod repetat în legătură cu acţiunile sale în Siria. Între timp, FBI îşi foloseşte din ce în ce mai mult proprii agenţi informatori pentru a poza ca jihadişti, ca producători de bombe, dealeri de arme şi aşa-numiţii prieteni online în sute de investigaţii ale americanilor suspectaţi că susţin grupul Stat Islamic.
Realizator: Dle general Stan Petrescu, este clar că Siria a devenit un epicentru al terorismului contemporan. Acolo pleacă, acolo se duc, se antrenează, primesc sprijin financiar din acea regiune. Teroriştii din Statul Islamic, din Al Nusra, până la urmă, se pare că soluţia ar trebui să fie una de compromis şi să fie reprezentată de o înţelegere între Washington şi Moscova.
Stan Petrescu: Sigur că s-a pus bazele unei cooperări şi a unei acţiuni în comun, dovadă că, după ce s-au preluat în Raqqa aproape 100 sau mai mult de 100 de km pătraţi şi ofensiva este foarte puternică şi faptul că au trecut la măsuri de acţiuni aeriene să spunem aşa, din Marea Mediterană, forţe ale unor state occidentale, este dovada - şi asta nu o făceau fără aprobarea de la Washington - este o dovadă că această cooperare continuă. Au acceptat propunerea lui Putin de a consolida puterea lui Assad şi a obţine un punct puternic politic pentru a stabiliza chestiunea în Siria.
Realizator: "Euroatlantica" la final, am vorbit despre criza siriană şi lupta antiteroristă. Invitatul ediţiei a fost generalul Stan Petrescu. Radu Dobriţoiu vă mulţumeşte pentru că aţi fost alături de RRA pentru a asculta emisiunea "Euroatlantica".

Euroatlantica 20 Septembrie 2024, 09:41

EUROATLANTICA: Ediția din 19 septembrie 2024

Invitați: profesorul universitar Ștefan Popescu și colonelul în rezervă Ion Petrescu.

EUROATLANTICA: Ediția din 19 septembrie 2024
EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024
Euroatlantica 18 Septembrie 2024, 10:16

EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024

Invitați: Ștefan Popescu și Claudiu Degeratu.

EUROATLANTICA: Ediția din 12 septembrie 2024
Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024
Euroatlantica 09 Septembrie 2024, 16:28

Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024

Ucraina, noutăți în plan militar și politic.

Euroatlantica: Ediția din 5 septembrie 2024
Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei
Euroatlantica 26 Aprilie 2024, 11:10

Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei

Euroatlantica, ediția din 25 aprilie 2024.

Fonduri pentru Ucraina - renaşterea speranţei
Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Euroatlantica 29 Aprilie 2022, 21:44

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022

După războiul din Ucraina un nou îngheţ al relaţiilor Est - Vest?

Euroatlantica - Ediția din 28 aprilie 2022
Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica 11 Martie 2022, 10:09

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina

Euroatlantica: Ucraina - Jurnal de război; Radio România Actualități. Invitații emisiunii au fost colegii mei Ilie Pintea și...

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica 11 Februarie 2022, 21:28

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022

Securitatea Europei, între baletul diplomatic și zâmbetele autocrate

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica 21 Ianuarie 2022, 10:20

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022

"Euroatlantica" - "Est-Vest, dialog sau confruntare"

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022