Ascultă Radio România Actualitaţi Live

HARISSA – o reţetă toridă pentru zile de iarnă

Literatura şi arta culinară te pot ajuta să trăieşti ce anotimp vrei, indiferent de calendar!

HARISSA – o reţetă toridă pentru zile de iarnă
Harissa. Foto: cookipedia.co.uk

Articol de Anca Șurian Caproş, 06 Februarie 2016, 13:50

Literatura şi arta culinară te pot ajuta să trăieşti ce anotimp vrei, indiferent de calendar!

De altfel, cred că acesta ar fi şi rostul importului de reţete exotice în culturi temperat continentale. Sunt cumva ca rezervările timpurii de vacanţe şi călătorii. Au şi avantajul unui preţ mai redus, e adevărat, dar îţi dau şi motive să visezi!

Dacă îţi mai şi cade în mână o carte în care vacanţele copilăriei în Maroc ale unui critic culinar sunt pline de arome exotice – chiar că ai dat de o adevărată «Delicatesă ». De altfel, acesta este şi titlul romanului lui Muriel Burberry, scriitoare contemporană născută în legendara Casablanca. Şi pentru că tot a venit vorba, Rick din filmul cu acelaşi nume e deghizat pe post de motan într-unul din capitolele acestui roman ce se vrea un fel de drum iniţiatic parcurs de criticul cu pricina în cele 48 de ore ce i-au mai rămas de trăit pentru a găsi un GUST al tuturor gusturilor, o monadă a tuturor aromelor.

La masă sub soarele Africii

Căutarea nu e deloc uşoară în Babelul gastronomie contemporane. Nu vă spun care este ACEA aromă, poate vă cade cartea în mână şi nu vreau să vă stric plăcerea. Vă invit însă pe urmele unui personaj obsedat de mâncare până în nordul Africii unde vacanţele copilăriei aveau gust de sare de mare, chip ars de soare şi aveau la masă cărnuri condimentate copios şi fripte iute, salate pline de legume proaspete şi nelipsitul tajine. Iar unde e o mâncare într-un tajine nu poate lipsi nici harissa, probabil unul dintre cele mai iuţi sosuri de pe faţa pământului şi, zic eu, metaforă culinară perfectă pentru încă îndepărtata vară.

HARISSA – probabil una dintre cele mai iuţi creaţii culinare de pe faţa Pământului

La latitudinea unde sunt amplasate cămările noastre, o harissa e mai uşor de preparat în anotimpurile reci, când căldura de peste vară e înmagazinată în ardeii iuţi înşiraţi pe sfoară. Şi mai bine să facem o harissa decât să stea spânzuraţi pe post de decor kitsch în restaurantele «cu specific». Din acelaşi decor mai luaţi şi vreo doi, trei căţei de usturoi şi baza pentru harissa e asigurată.

Aşadar, INGREDIENTELE :

10-12 ardei iuţi uscaţi

2, 3 căţei de usturoi

2 linguri ulei de măsline

o jumătate de linguriţă de sare

o jumătate de linguriţă de chimion

o lingurinţă de seminţe de chimen

o linguriţă de boabe de coriandru

2,3 frunze veştede de mentă

Se procedează astfel :

Ardeii se lasă cam o jumătate de oră în apă fierbinte să se rehidrateze. Apoi, cu grijă şi cu speranţa că mâinile nu vă vor lua foc, curăţaţi-i de seminţe şi puneţi-i în blender la măcinat temeinic împreună cu usturoiul şi uleiul de măsline.

Ştiu, varianta tradiţională se face în mojar, vor ajunge şi acolo, dar credeţi-mă, dacă tot a fost inventat blender-ul, folosiţi-l !

Apoi ajungeţi şi la mojarul în care trebuie să măcinăm sarea şi toate mirodeniile. Când sunt praf şi pulbere adăugaţi şi pasta de ardei şi mai măcinaţi puţin să se împrietenească toate.

Pasta e şi mai bună dacă stă vreo 12 înainte de a-i folosi esenţa toridă în mâncărurile noastre de iarnă, câtă ne-a mai rămas.

Se serveşte cu o frază din « Delicatesa » de roman care părea a avea în stil şi ceva… harissa: « Treaba nu e să mănânci sau să trăieşti, ci să ştii de ce ! »

Regulament concurs "Deschis în weekend"
Deschis în weekend 05 Aprilie 2019, 10:44

Regulament concurs "Deschis în weekend"

REGULAMENTUL CONCURSULUI din cadrul emisiunii ”Deschis în week-end”.

Regulament concurs "Deschis în weekend"
Român, câștigător al unui campionat de preparat cocktailuri din cafea
Deschis în weekend 11 Februarie 2018, 14:01

Român, câștigător al unui campionat de preparat cocktailuri din cafea

Învingător la competiţia Coffee in Good Spirits Championship 2018, desfăşurată la Rimini, cu un cocktail inspirat din...

Român, câștigător al unui campionat de preparat cocktailuri din cafea
Ziua Mondială a Îmbrăţisărilor, un prilej de a fi mai buni
Deschis în weekend 20 Ianuarie 2018, 19:58

Ziua Mondială a Îmbrăţisărilor, un prilej de a fi mai buni

De ce ar trebui să ne facem timp pentru acest gest aflam dintr-un interviu cu psihologul Ligia Moise.

Ziua Mondială a Îmbrăţisărilor, un prilej de a fi mai buni
Misiune românească în premieră, în Patagonia
Deschis în weekend 19 Ianuarie 2018, 18:48

Misiune românească în premieră, în Patagonia

Exclusiv RRA - Doi alpinişti experimentaţi, Vlad Capusan şi Szolt Torok, despre încercarea de a descoperi o rută nouă de...

Misiune românească în premieră, în Patagonia
Deschis în weekend 19 Noiembrie 2017, 13:49

640 de ani de la prima atestare documentară a Castelului Bran

Pentru a marca așa cum se cuvine acest eveniment, Castelul Bran va găzdui o serie de ateliere de meșteșuguri medievale...

640 de ani de la prima atestare documentară a Castelului Bran
Se pregătesc noi reguli pentru pescuitul recreativ în Delta Dunării
Deschis în weekend 12 Noiembrie 2017, 10:08

Se pregătesc noi reguli pentru pescuitul recreativ în Delta Dunării

Războiul dintre pescarii comerciali şi cei recreativi pare să fie câştigat de primii, dar cu o grea lovitură dată turismului.

Se pregătesc noi reguli pentru pescuitul recreativ în Delta Dunării
Un supravieţuitor de la Colectiv revine pe scena muzicală: Marian Leuştean
Deschis în weekend 29 Octombrie 2017, 12:31

Un supravieţuitor de la Colectiv revine pe scena muzicală: Marian Leuştean

Marian Leușteanu, basistul trupei Monarchy și supraviețuitor al tragediei revine pe scena muzicală, după o lungă perioadă de...

Un supravieţuitor de la Colectiv revine pe scena muzicală: Marian Leuştean
Papa Francisc în spațiu
Deschis în weekend 29 Octombrie 2017, 09:08

Papa Francisc în spațiu

Papa Francisc a comentat cu echipajul de astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) cele mai importante întrebări...

Papa Francisc în spațiu