Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Tratație de weekend cu cremă de ciocolată

O ştire recentă arată că ciocolata este mai eficientă decât mierea în caz de tuse, chiar mai bună decât mierea!

Tratație de weekend cu cremă de ciocolată
Foto: pixabay.com.

Articol de Anca Șurian Caproş, 23 Ianuarie 2016, 11:49

O ştire recentă arată că ciocolata este mai eficientă decât mierea în caz de tuse, chiar mai bună decât mierea! Explicaţia e destul de simplă: lăsată să se topească lent în gură e lipicioasă şi formează în gât un strat care protejează terminaţiile nervoase.

Dacă e vorba însă că ciocolata topită e secretul, e anotimpul perfect să redescoperim între pagini îngălbenite gustul "şocolatei" de altă dată.

Începem însă cu literatura, că parcă doar nişte banale studii ştiinţifice nu se Şi servită, de exemplu, la masa cu amintiri din copilărie a Medelenilor, din vechile ceşti cu garoafe, "crema de şocolată a cucoanei Catinca" e un mic şi savuros poem: "cremă cu migdale prăjite deasupra şi complicat parfum de vanilie, migdală amară, şocolată amăruie şi parcă şi un iz de rom."

Dar pentru a pune ceva în ce fel de ceşcuţe vreţi, e nevoie şi de o carte de bucate, nu numai de un roman al adolescenţei.

Iar pentru a obţine complicatul parfum de vanilie şi ciocolată amară şi pentru a nu trăda atmosfera patriarhală ţesută de Ionel Teodoreanu, aleg de pe alt raft de bibliotecă celebra carte de bucate a Sandei Marin.

Din care aflăm că pentru a pune în ce fel de ceşcuţe vreţi o "şolocată" ca cea a cucoanei Catinca avem nevoie de:

1/2 litru de lapte

o jumătate de baton de vanilie

100 grame de ciocolată amăruie

4 ouă

175 de grame de zahăr

80 de grame de făină

1 lingură rom şi câteva picături de esenţă de rom

Cât cântăriţi ingredientele puteţi să vă enervaţi pe reţetele cofetarilor în care gramajele se termină cu 5 în coadă! Dar ce să-i faci? Asta-i ecuaţia dulcelui!

Mod de preparare:

Se fierbe laptele şi în el se pune la infuzat batonul de vanilie şi se lasă la topit ciocolata amăruie cam un sfert de ceas. Reţeta veche zice că trebuie să vă pierdeţi ceva timp cu rasul ei, dar blenderul contemporan uşurează operaţia.

În timpul necesar vaniliei să-şi lase aroma se fac celelalte preparative: se sparg 4 ouă într-un recipient care poate ajunge apoi şi pe foc. Acestea se bat bine împreună cu zahărul şi făina. În crema rezultată se toarnă încetişor, dar se amestecă straşnic laptele devenit o lavă fierbinte cu aromă de ciocolată şi de vanilie. Şi se fierb la foc mic, în timp ce se amestecă încontinuu pentru a nu se prinde. Când începe să se lege crema se ia "şocolata" de pe foc, dar se mai amestecă cu spor, şi cu o furculiţă o vreme... Să aibă consitenţă fină, textură de catifea şi apariţie ca de satin. Iar ca să obţineţi şi acel subtil "iz de rom" din La Medelenii copilăriei, adăugaţi-l înainte de ultimele asalturi ale furculiţei. Dar să fie şi rom, nu numai esenţă de rom, că era vorba de ceva subtil!

Iar pentru cei care v-ar refuza aşa o cremă, închei cu fraza ironic-ţâfnoasă a cucoanei Catinca din romanul Medelenilor:

"Dar ce-i crema mea? Piesă de teatru s-o aplauzi? Ori o mănânci, ori nu-i bună!"

Român, câștigător al unui campionat de preparat cocktailuri din cafea
Deschis în weekend 11 Februarie 2018, 14:01

Român, câștigător al unui campionat de preparat cocktailuri din cafea

Învingător la competiţia Coffee in Good Spirits Championship 2018, desfăşurată la Rimini, cu un cocktail inspirat din...

Român, câștigător al unui campionat de preparat cocktailuri din cafea
Ziua Mondială a Îmbrăţisărilor, un prilej de a fi mai buni
Deschis în weekend 20 Ianuarie 2018, 19:58

Ziua Mondială a Îmbrăţisărilor, un prilej de a fi mai buni

De ce ar trebui să ne facem timp pentru acest gest aflam dintr-un interviu cu psihologul Ligia Moise.

Ziua Mondială a Îmbrăţisărilor, un prilej de a fi mai buni
Misiune românească în premieră, în Patagonia
Deschis în weekend 19 Ianuarie 2018, 18:48

Misiune românească în premieră, în Patagonia

Exclusiv RRA - Doi alpinişti experimentaţi, Vlad Capusan şi Szolt Torok, despre încercarea de a descoperi o rută nouă de...

Misiune românească în premieră, în Patagonia
Deschis în weekend 19 Noiembrie 2017, 13:49

640 de ani de la prima atestare documentară a Castelului Bran

Pentru a marca așa cum se cuvine acest eveniment, Castelul Bran va găzdui o serie de ateliere de meșteșuguri medievale...

640 de ani de la prima atestare documentară a Castelului Bran
Se pregătesc noi reguli pentru pescuitul recreativ în Delta Dunării
Deschis în weekend 12 Noiembrie 2017, 10:08

Se pregătesc noi reguli pentru pescuitul recreativ în Delta Dunării

Războiul dintre pescarii comerciali şi cei recreativi pare să fie câştigat de primii, dar cu o grea lovitură dată turismului.

Se pregătesc noi reguli pentru pescuitul recreativ în Delta Dunării
Un supravieţuitor de la Colectiv revine pe scena muzicală: Marian Leuştean
Deschis în weekend 29 Octombrie 2017, 12:31

Un supravieţuitor de la Colectiv revine pe scena muzicală: Marian Leuştean

Marian Leușteanu, basistul trupei Monarchy și supraviețuitor al tragediei revine pe scena muzicală, după o lungă perioadă de...

Un supravieţuitor de la Colectiv revine pe scena muzicală: Marian Leuştean
Papa Francisc în spațiu
Deschis în weekend 29 Octombrie 2017, 09:08

Papa Francisc în spațiu

Papa Francisc a comentat cu echipajul de astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) cele mai importante întrebări...

Papa Francisc în spațiu
Muzica este "tonul meu în viaţă"
Deschis în weekend 29 Octombrie 2017, 08:51

Muzica este "tonul meu în viaţă"

Pentru Ovidiu Anton, muzica este "tonul" său în viață. Atras mai mult de hard-rock, la vârsta de 15 ani înființează formația...

Muzica este "tonul meu în viaţă"