Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Corupţia din vămi

Invitaţi la emisiunea "Actualitatea în dezbatere" - Monica Macovei, membră a Parlamentului European, Victor Boştinaru, europarlamentar din partea PSD, Tudor Chiuariu, deputat liberal, Costică Canacheu, deputat PDL.

Corupţia din vămi

Articol de Gabriel Klimowicz, 09 Februarie 2011, 16:15

Descinderea din vămile şi sectoarele din judeţele Timiş şi Caraş Severin făcută ieri de procurorii anticorupţie împreună cu poliţia este o acţiune fără precedent. Circa 170 de persoane, vameşi şi poliţişti, au fost ridicaţi.

Cei mai mulţi dintre ei au fost aduşi la Bucureşti pentru a fi audiaţi, cu elicopterele şi cu autobuzele. Cei mai mulţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, 45 de poliţişti de frontieră şi vameşi au deja propuneri pentru arestare preventivă pentru 29 de zile.

Toţi cei reţinuţi sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie de luare de mită de la contrabandiştii de ţigări.

Săptămâna trecută, 53 de poliţişti şi vameşi au fost arestaţi sau reţinuţi de la vama Siret, ceea ce înseamnă majoritatea lucrătorilor vamali din acel punct de frontieră. Toate aceste reţineri şi arestări generalizate ale lucrătorilor din punctele vamale arată că România are o problemă de sistem.

Audio: Ascultaţi integral emisiunea "Actualitatea în dezbatere".

Lucrători ai statului sunt organizaţi în vaste reţele constituite pentru luarea de mită, în care pot fi implicaţi nu numai vameşi şi poliţişti de frontieră, ci şi şefi de instituţii cu atribuţii în domeniu, cât şi poate oameni politici.

Discutăm despre această problemă de sistem a României cu doamna Monica Macovei, membră a Parlamentului European, din partea PDL, fost ministru al justiţiei până în anul 2007, cu dl Victor Boştinaru, europarlamentar din partea PSD, cu dl Tudor Chiuariu, deputat liberal, fost ministru al justiţiei în Guvernul Tăriceanu, şi dl Costică Canacheu, deputat PDL, preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor.

Bună ziua. În primul rând, dna Monica Macovei, profitând de faptul că sunteţi alături de noi şi am fost anunţaţi că veţi pleca mai devreme din emisiune - de aceea profităm de prezenţa dvs în această primă parte a emisiunii - toată această acţiune vine în contextul în care România aşteaptă să se ia o hotărâre în ceea ce priveşte admiterea în Spaţiul Schengen, care ar face din România ţara care asigură graniţa estică a UE. Unele obiecţii care s-au ridicat cu privire la România se referă tocmai la permisivitatea graniţelor româneşti şi la corupţia din România. Aceste ample acţiuni ale procurorilor DNA credeţi că ar putea să schimbe percepţia nefavorabilă în ceea ce priveşte România?

Monica Macovei: Ceea ce se întâmplă acum - mă refer la acţiunea autorităţilor, la ridicarea, cercetarea, eventual arestarea celor din vamă şi Poliţia de Frontieră, acuzaţi de corupţie - este un lucru normal şi e foarte bine că se întâmplă. Spun că este un lucru normal pentru că ştim cu toţii că există corupţie în acele zone şi, ca atare, e foarte bine că autorităţile reacţionează. Este foarte clar că aceste acţiuni au fost pregătite cu multe luni de zile înainte; înţeleg că s-au folosit ofiţeri, vameşi sub acoperire, potrivit prevederii legale - adică aşa se lucrează împotriva crimei organizate - deci, ca atare, comentariile de genul "acuma, fiindcă s-a amânat sau nu intrăm în Schengen în martie, iată că s-a declanşat această acţiune", astfel de comentarii sunt vădit eronate. Deci e o acţiune care a pornit cu cel puţin câteva luni înainte şi care, iată, în momentul operativ actual...

Domnul Traian Băsescu spunea aseară că în luna august a primit o informare a serviciilor secrete şi a convocat CSAT...

Monica Macovei: Bun, şi suntem în ianuarie. Deci, s-a lucrat luni de zile, aşa cum se lucrează împotriva crimei organizate, s-au adunat probe. Mai departe, legat de Schengen - după părerea mea, în primul rând nu trebuie să le legăm. Dacă noi îi prindem pe unii care iau şpagă sau fac trafic de influenţă trebuie să ne purtăm normal şi trebuie să îî pedepsim, să îi arestăm, să îi cercetăm. Nu trebuie să decidem că amânăm sau nu facem asta în funcţie de o chestiune de politică externă. Asta înseamnă justiţie şi egalitate în faţa legii. Ca să termin intervenţia mea, legătura cu Schengenul: toată lumea ştie că avem corupţie, deci nu va fi un lucru rău din perspectiva aderării la Schengen, ci dimpotrivă, unul bun. Iată că autorităţile române, DNA şi celelalte autorităţi, reacţionează şi îi prind pe cei corupţi. E simplu.

Credeţi că ar putea să influenţeze decizia celor care vor hotărî dacă România va intra în martie sau nu?

Monica Macovei: Deci eu vă spun că asta este o bilă albă, pentru că autorităţile îşi fac treaba şi nici nu ştiu cum punem în discuţie să nu fi procedat la aceste acţiuni ca să păcălim noi pe alţii că nu am avea corupţie. Adică noi totuşi facem aceste lucruri pentru noi în România, asta aşteptăm de 20 de ani să se întâmple, nu?

Domnule Victor Boştinaru, ca europarlamentar, aţi constatat cumva cum este percepută în Parlamentul European toată această acţiune a autorităţilor din România de curăţare a vămilor de corupţie?

Victor Boştinaru: Neîndoielnic, acest lucru este privit pozitiv pe fond. În sfârşit se face ceva pentru a face din România o graniţă sigură în interiorul sistemului Schengen. Dar, europarlamentari, nu doar din grupul meu, ridică două întrebări care sunt legitime. Una dintre ele spune simplu: dacă până la acest moment autorităţile din România nu au ştiut că acest fenomen atinge proporţii care, iată, astăzi se confirmă - un sfert din totalul lucrătorilor din sistemul vamal sunt implicaţi în anchetele din ultimele două săptămâni de zile - este grav şi România nu este un partener credibil în sistemul Schengen. Dacă a ştiut de acest lucru şi lucrurile au mers până au ajuns la acest nivel, credibilitatea noastră este pusă în joc. Oricare dintre cele două întrebări legitime ale interlocutorilor noştri europeni trebuie să primească un răspuns ferm că cel puţin de aici încolo lucrurile nu se vor mai repeta la scara, cu intensitatea şi cu anvergura pe care astăzi autorităţile competente ni le prezintă. Şi legat de acest lucru, aceiaşi interlocutori, oameni care lucrează şi în Comisia LIBE, care are rolul esenţial în elaborarea avizului, dar şi în alte comisii ale Parlamentului European, spun simplu, ca acest fenomen să ajungă la magnitudinea ca unul din patru să fie arestaţi, reţinuţi, trebuie să se fi derulat de mai multă vreme. Şi în cazul de faţă vă reamintesc că sunt întrebări legitime ale europarlamentarilor, ca şi ale românilor: cine a luat deciziile politice privind sistemul de frontieră? Se ştie că aceste structuri sunt subordonate Ministerului Finanţelor, respectiv Administraţiei Naţionale Financiare, ANAF-ului şi, respectiv, Administraţia Naţională a Vămilor. Aceste numiri făcute pe considerente politice au purtat girul unui partid, al unor nume concrete. Or eu închei citând din ce spune astăzi EU Observer: "Romania killing spawns, but not queens, in the EU border free bide". "România prinde pioni şi nu regine în încercarea de a accedă la frontiera liberă". Se referă la Schengen.

Domnule Boştinaru ...

Victor Boştinaru: Ăsta este un articol lung.

Sunteţi de foartă multă vreme în politica românească. Când aţi aflat dvs. de această situaţie cu corupţia din vămi?

Victor Boştinaru: O ştim de multă vreme şi vă reamintesc că presa, anul trecut...

Cum vă explicaţi atunci că nici un guvern până acum nu a făcut destul pentru ca această corupţie din vămi să fie împuţinată, dacă nu eradicată?

Victor Boştinaru: Cred că aici numirile pe criterii politice şi complicităţile politice - nu mă sfiesc să spun acest lucru - au jucat rolul esenţial. Şi în această direcţie vă spun un lucru simplu: în septembrie 2009, ziarul "Cotidianul" prezenta - cred că era septembrie 2009 - prezenta transcriptul unei posibile conversaţii care ar fi avut loc în Banat şi care se referea la punctul de la Stamora-Moraviţa. Mergeţi şi citiţi încă o dată...

Care este în vizorul DNA.

Victor Boştinaru: Vedeţi că de la Stamora-Moraviţa s-au arestat, au fost reţinuţi un număr de 40 şi de oameni din vamă. Or, atunci probabil că era un transcript de la Serviciile Secrete care făcea referire la acest sistem ierarhic, controlat politic, de şpagă în frontieră, dar şi de destinaţii ale acestei şpăgi către diverse structuri din România.

Vă rog, doamna Macovei.

Monica Macovei: Aş vrea să repet un lucru pe care îl ştie toată lumea care ne ascultă. De 20 de ani se întâmplă asta. Au fost diverse momente, dar nu mai din 2005 încoace, în care s-au cercetat cei de la vamă. Deci, văd acum... am văzut pe HotNews, de pildă, că din 1 ianuarie 2008, sunt zeci de cazuri de vameşi implicaţi în acte de corupţie investigaţi şi se prezintă 13 cazuri de grup. În fine. Mai departe, ce soluţii ne dau ei, să nu discutăm. Dar ce vreau să spun? Se întâmplă de 20 de ani.

A apărut şi această acuzaţie ieri.

Monica Macovei: Nu ştiu detaliile, dar e clar. Ştim toţi asta. Singurul lucru care contează este că astăzi vedem astfel de acţiuni de mare anvergură a autorităţilor împotriva acestor grupuri de crimă organizată de corupţie din vămi. Asta este important.

O clipă, domnule Boştinaru.

Victor Boştinaru: Patronii acestor operaţiuni, indiferent cine sunt aceştia, politici, la vârful de administraţie din România şi care, eventual, au beneficiat de acest sistem diabolic, care subminează şi securitatea României, nu doar valorile sistemului Schengen că aceştia sunt puşi, de asemenea, la zid, sunt reţinuţi, sunt arestaţi şi apoi condamnaţi.

N-am văzut încă acest lucru în România.

Monica Macovei: Pentru Dumnezeu! Deci, de câteva zile, s-au pornit aceste acţiuni. Mi se pare că orice om normal trebuie să spună: "Bravo, foarte bine. Mergeţi aşa înainte!" şi "Sigur că da. Mergeţi până la capăt!" - la orice politician ar fi ajuns banii sau oriunde ar fi ajuns. Deci, ăsta este mesajul simplu şi clar.

Domnule Tudor Chiuariu, ca ministru al justiţiei în perioada 2007-2008, ştiaţi de necesitatea de a se întreprinde o acţiune pentru eradicarea corupţiei din vămi? Ce aţi făcut sau ce s-a făcut pentru a limita această corupţie?

Tudor Chiuariu: Ar fi bine cred că să precizăm înainte de toate că nu are ministrul justiţiei atribuţii în legătură cu declanşarea de anchete în vămi sau în altă parte.

Nu în faţa specialiştilor de anchetă, evident.

Tudor Chiuariu: Nu, sunt organe specializate - cele de informaţii - care pot aduna informaţii despre un astfel de fenomen şi sunt altfel de organe specializate, şi anume: parchetul, procuratura, cu diversele ei organizări în România, care are menirea să facă astfel de acţiuni.

Problema este că, în România, în multe cazuri de corupţie s-au făcut arestări. Au fost acuzaţii în cauza procurorilor, din partea procurorilor, dar, când au ajuns în justiţie, acolo lucrurile s-au stins şi n-am văzut condamnări.

Tudor Chiuariu: Dacă nu o să mă întrerupeţi, o să mă refer şi la acest aspect. Dacă tot suntem de acord că lucrul acesta se întâmpla demult, o întrebare care rămâne fără răspuns e: "De ce abia acum această acţiune?" Sigur că e foarte bine că se face şi, aşa cum spuneţi şi dumneavoastră, şi eu aş prefera să văd, mai degrabă decât arestări spectaculoase, aş prefera să văd hotărâri de condamnare definitive ca să vadă şi ceilalţi oameni din sistem că cei care întreprind astfel de acte sunt pedepsiţi. Ăsta e cel mai important lucru. N-aş fi de acord cu cei care spun că acţiunile de astăzi nu au nicio legătură cu aderarea României la Schengen. Au o legătură în sensul că, dacă se întâmplau acum doi-trei ani, probabil că astăzi aderarea noastră la Schengen n-ar fi fost amânată. Aşa cum spuneam, e foarte bine că se întâmplă, cum spun şi interlocutorii noştri. Eu aştept...

Aderarea noastră la Schengen de facto n-a fost amânată.

Tudor Chiuariu: Bun. Ne-a anunţat domnul preşedinte Băsescu aseară că va fi amânată. Nu cred că asta e în discuţie acum, ci de ce n-am făcut lucrurile astea la timp. Dacă le făceam la timp, probabil că acum aderam la Schengen în termen.

Domnule Canacheu Costică, ca preşedinte al comisiei de apărare şi ordine publică din Camera Deputaţilor, puteaţi să vă exercitaţi atribuţia de control a instituţiilor care sunt implicate în această problemă în controlul la frontieră pentru a constata corupţia generalizată de acolo sau aţi fi putut cere instituţiilor abilitate să exercite controale pentru eradicarea fenomenului de corupţie. Ce a făcut comisia în această problemă?

Costică Canacheu: Comisia a desfăşurat câteva activităţi de control parlamentar în anul 2007-2008, mai puţin în 2009. A fost un an electoral, ca şi 2008, mă rog dar instrumentele pe care o comisie parlamentară le are la îndemână nu sunt, eu ştiu, atât de importante, în aşa el încât să poţi observa în detaliu activitatea de zi cu zi curentă a administraţiei, a Poliţiei de Frontieră, pentru că Poliţia de Frontieră, care este în zona comisiei noastre, aşa că am participat la bilanţurile, am pus bilanţurile Poliţiei de Frontieră, al Ministerului de Interne, am pus probleme în legătură cu subiectele acestea semnalat de cetăţeni, de societăţi comerciale care tranzitează vămile noastre, au fost în mai multe rânduri acţiuni care au pus, eu ştiu, această problemă şi au rezultat anchete, dosare, s-a ajuns în tribunal, nu am situaţie statistică ce s-a întâmplat în justiţie dar au mai fost oameni acoperiţi care au tranzitat vămile, fie ca turişti, fie, dacă vă aduceţi aminte, fie societăţi comerciale care au intrat în zona aceasta a exporturilor importurilor controlate şi mă refer aici mai ales la...controlate de către poliţie, mă refer aici mai ales la traficul de stupefiante, sau în zona de contrabandă, insuficiente, evident, pentru că iată ce dezvoltare avem, insuficient. Aici vreau să spun că au...

Victor Boştinaru: Îmi permiteţi să...

Costică Canacheu: ...au de ce să se întrebe cei care au avut pâine şi cuţitul, în sensul guvernării din 2000 până încoace, au de ce să se întrebe de ce nu s-a întâmplat mai înainte, de ce acum. Pentru că acţiunile acestea încep undeva în 2009, decembrie 2009. Atunci am venit noi la guvern.

Vreau să mai pun o întrebare doamnei Monica Macovei o întrebare înainte de a pleca din emisiunea noastră, vreau să vă întreb doamna Macovei amploarea acuzaţiilor DNA arată odeficienţă de sistem, care pleacă poate din şcoală, din felul în care sunt selectaţi poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali, arată poate complicităţi la nivelul MAI şi la cel al Justiţiei. Se ştie că era înghesuială mare pentru obţinerea unui post de lucrător vamal sau de poliţist de frontieră, tocmai că în ideea că în câţiva ani imediat îţi ridici o vilă. Cum credeţi că se poate răsturna această situaţie, arestările acestea sunt suficiente şi dacă credeţi că există voinţa politică acum în România, pentru ca toate anchete să fie duse până la capăt?Se pare că oamna Monica Macovei nu mai este alături de noi...

Costică Canacheu: Spuneam eu că există voinţa politică şi are dreptate să se întrebe domnul Boştinaru sau domnul Chiuariu de ce nu s-a întâmplat acest lucru mai înainte? Răspunsul îi aparţine, să răspundă: de ce nu s-a întâmplat în timpul guvernului Năstase, în timpul Guvernului Tăriceanu? De ce nu s-a întâmplat? Se întâmplă acum şi este bine că se întâmplă.

Tudor Chiuariu: Domnule Canacheu, bun, un moment...

După părerea dvs domnule Boştinaru există în acest moment voinţă politică pentru a duce toate aceste anchete până la capăt?

Victor Boştinaru: Aş vrea să cred deşi văzând cum se derulează lucrurile în ţara mea, am încă mari îndoieli.Dar vreau să spun un lucru simplu: niciodată în istoria acestei ţări fenomenul de corupţie la frontieră nu a atins proporţiile din acest moment, poate a fost o perioadă similară în perioada embargoului cu fosta Iugoslavie, dar la momentul actual domnul Canacheu spune nişte lucruri care aparent sunt drăguţe, dar arată...

Costică Canacheu: Sunt adevărate...

Victor Boştinaru: ...că pe de o parte...Nu, nu, domnule Canacheu, ne cunoaştem din '90, poezii să ne spunem unul altuia nu are sens...

Doar să îl citez pe domnul Stăvărache, "nu o să las eu Bacăul domnului Hrebenciuc din nou".

Victor Boştinaru: Domnule Canacheu haideţi să vorbim lucrurilor pe nume. Ştiţi cum s-a numit ministrul finanţelor din 2009 încoace? Îl ştim amândoi...

Costică Canacheu: Da, asta se întâmplă acum în acest ministeriat...

Dar domnule Boştinaru această problemă, totuşi, nu este din 2009...

Victor Boştinaru: Astăzi a atins o amploare şi o gravitate care, îndrăznesc să spun acum, dacă nu era presiunea factorului european privind securizarea frontierei pentru a intra în Schengen, ar fi continuat bine mersi, şi m-aş fi bucurat ca domnul Canacheu din Comisia de apărare să spună că în septembrie 2009, citind în "Cotidianul" acele informaţii cu adevărat şocante... Vă mai amintiţi, domnule Canacheu, unul din motivele pentru care a plecat ministrul Nica din MAI sau a fost dat afară? Vi-l spun eu: a sigilat frontiera...

Costică Canacheu: Îmi amintesc toţi miniştrii de interne nominalizaţi...

Victor Boştinaru: Domnule Canacheu, a sigilat frontiera Stamora-Moraviţa două săptămâni de zile, după care apare în "Cotidianul" acel transcript al unei informaţii culese probabil de serviciile secrete, în care un şef al lumii interlope face precizări privitor la debarcarea lui Dan Nica. Ştiţi care era partidul care a lucrat la debarcarea lui Nica? Îl ştim amândoi, e partidul dvs., domnule Canacheu, aşa încât...

Domnule Boştinaru, dar problema este mult mai veche de atât şi...

Costică Canacheu: E un discurs politic eminamente. Aţi ieşit de la guvernare.

PSD a deţinut şi el ani de zile Ministerul de Interne.

Victor Boştinaru: ...pentru faptele noastre.

Pentru că doamna Monica Macovei a revenit în legătură cu noi şi confirmă că poate rămâne toată emisiunea, voiam să-i pun din nou întrebarea pe care dânsa n-a auzit-o. Doamnă Monica Macovei, vă întrebam, ceea ce se întâmplă astăzi cu aceste arestări în grupuri mari de oameni care sunt ai instituţiilor de stat şi care ar trebui să-şi facă datoria acolo, la vamă, şi ei profită de poziţia lor pentru a se îmbogăţi, arată că în sistemul nostru există mari probleme care poate pornesc încă de la început, din şcoală; se ştie că poliţiştii de frontieră şi vameşii se bat pe locurile acelea tocmai pentru că într-un an-doi gata, şi-au ridicat o vilă, şi-au cumpărat maşini şi s-au îmbogăţit. Ce voiam să vă întreb: în acest context în care problema este atât de mare şi de gravă, credeţi că există voinţă politică pentru ca toate aceste cercetări să fie duse până la capăt?

Monica Macovei: În primul rând, cercetările, anchetele, arestările sunt făcute de magistraţi; numai acum, adică din 2005 încoace, a existat şi există voinţă politică ca magistraţii să fie lăsaţi liberi să facă astfel de dosare. Mai departe, aş vrea să...

Magistraţii...

Monica Macovei: Judecători şi procurori.

... primesc comandă ca să facă dosare?

Monica Macovei: Am spus că numai din 2005 există...

Cine să-i lase?

Monica Macovei:... voinţă politică ca magistraţii să fie liberi, să fie lăsaţi liberi...

Am înţeles.

Monica Macovei: ... şi să instrumenteze orice dosar. Şi dacă sunt lăsaţi liberi, în funcţie de profesionalismul lor, iată, avem şi astfel de dosare. Reamintesc că numai din 2005 încoace sunt cercetaţi oameni din orice partid, inclusiv din partidele de la putere. Asta discutând de voinţa politică. Înainte de 2005 nu a existat niciun fel de voinţă politică în acest sens. Aş mai vrea...

Totuşi, ieri, în Parlamentul României s-a dovedit că voinţa politică nu prea există pentru...

Monica Macovei: Pentru parlamentari, da, foarte rău au făcut; şi cei care n-au votat deloc

Parlamentarii sunt la vârful politicii.

Monica Macovei: Sigur că da, dar vorbim de faptul că numai din 2005 încoace n-a mai sunat telefonul, dacă vă amintiţi cum era la PSD cu doamna Stănoiu care întreba la ce dosare să dea drumul. Dar insist, deci haideţi să îi apărăm pe aceşti magistraţi curajoşi şi să-i susţinem pentru că trebuie să continue aşa. Mai departe, fiindcă am auzit mai devreme un comentariu referitor la 'de ce nu intrăm în Schengen', aş vrea să fie foarte clar pentru toată lumea, fiindcă s-a pus problema legăturii cu mecanismul de cooperare şi verificare, cu MCV, încă o dată: în raportul Comisiei Europene pe MCV din iulie 2010, ultimul raport, spune clar unde sunt problemele şi cine sunt vinovaţii. Un vinovat, CSM, al doilea vinovat, Parlamentul României care nu dă avize de cercetare şi şi-a bătut joc de legea ANI, şi al treilea vinovat, judecătorii din dosarele cu politicieni care de trei-patru-cinci ani de zile amână procesele fără să dea soluţii. Deci dacă chiar vrem să vedem unde avem probleme, astea trei sunt.

Domnule Chiuariu, poate fi acuzat Parlamentul României în bloc pentru că a făcut sau n-a făcut un anumit lucru?

Tudor Chiuariu: Nu, e o problemă a grupului PDL şi noi asta am vrut să subliniem prin atitudinea noastră.

Ca să amintim ascultătorilor, ieri, cererea DNA privind permiterea arestării domnului Dan Păsat, deputat PDL, a fost respinsă, opoziţia s-a retras de la vot, iar parlamentarii puterii n-au adunat un număr suficient de voturi pentru a da curs cererii DNA.

Tudor Chiuariu: Noi am vrut să subliniem faptul că ...pentru că a mai fost ...acest vot este repetat, s-a mai supus odată la vot şi legătură cu doamna Ridzi şi în legătură cu dl Păsat şi nu a trecut şi atunci într-un mod absolut demagogic şi mincinos, PDL-ul a acuzat tot partidele din opoziţie că ar fi votat în favoare, că ar fi votat într-un fel şi atunci noi, fiindcă vrem să demonstrăm că totul este o minciună până la urmă şi că, de fapt, PDL-ul nu vrea să se facă justiţie şi nu vrea să lase justiţia să acţioneze împotriva acestor oameni. Eu am îndoieli că justiţia se face neapărat cu oameni arestaţi. Asta este o altă discuţie, dar ce s-a văzut ieri foarte clar că PDL nu a votat în favoarea justiţiei aşa cum ne spune în fiecare seară la televizor. Ce aş mai vrea să subliniez? Că s-a făcut vorbire de guverne şi cred că este bine să spunem că nu guvernele investighează fapte de corupţie şi trimite în judecată, trimite în faţa justiţiei pe cei vinovaţi. Nu guvernele, ci procuratura şi în privinţa infracţiunilor de corupţie avem un organ specializat, DNA-ul. DNA-ul a funcţionat şi în anii anteriori, dle Canacheu. Nu ştiu ...păi bun, şi eu atunci întrebarea logică ...

Costică Canacheu: DNA-ul nu are structura Poliţiei Române din teritoriu care este...

Tudor Chiuariu: Staţi puţin ce legătură

Costică Canacheu: Primul serviciu de informare al ţării, păi cum ce? Păi pe baza acestor informări lucrează şi DNA-ul pentru că nu putem dezvolta încă o poliţie.

Tudor Chiuariu: Staţi puţin, colegii dvs de partid au fost la Ministerul de Interne ....

Preşedintele Traian Băsescu declara ieri seară că este foarte dezamăgit de acest vot al parlamentului în ceea ce îl priveşte pe dl Dan Păsat şi că nu-l mai interesează ce face PDL-ul de aici înainte. Cum comentaţi acest lucru?

Costică Canacheu: Are de ce, pentru că este o nereuşită a parlamentului în ansamblul lui. PDL are 124 de parlamentari în Cameră, în nici-un caz de deputaţi, dar în nici-un caz numai cu votul nostru nu că nu toţi ai noştri au votat pentru, nu spun aceasta ...dar nu numai cu votul nostru ...

Parlamentarii din arcul puterii erau suficienţi în sală pentru a permite, a da curs cererii DNA?

Costică Canacheu: Din păcate nu erau. Noi am avut 12 absenţi din cei 124 şi celelalte grupuri la fel au avut ...

Dacă nu mă înşel, era nevoie de 147 de voturi şi erau 152 de deputaţi în sală care au votat!

Victor Boştinaru: Vreau să-i spun dlui Canacheu...

Costică Canacheu: Da, dar nu se poate reproşa asta neexcluzând vina noastră, în sensul de nereuşită a acestui vot pentru că noi am declarat că susţinem acest lucru, noi, grupul PDL, am declarat acest lucru ...

Tudor Chiuariu: Asta vă reproşez şi eu. Distanţa dintre vorbe şi fapte, una spuneţi şi alta faceţi!

Costică Canacheu: Votul fiecărui parlamentar a arătat că ...

Ne apropiem de sfârşitul emisiunii. Dna Macovei încearcă să intre în direct, vă rog.

Monica Macovei: Da, nu am intervenit, dar aş vrea să mai spun câteva lucruri.

Dar pe scurt, doamnă Macovei, pentru că deja se termină emisiunea.

Monica Macovei: Da. Foarte rău că cei 34 câţi au fost de la putere ieri au votat împotriva reţinerii, dar trebuie să ştie toată lumea că prin faptul că nu au votat deloc PSD, PNL, PC, au ajutat această soluţie. Deci, avem patru cazuri acum, să nu uităm, Năstase, Mitrea, Ridzi, Păsat. Patru cazuri din partide diferite în care parlamentul, practic, a decis să respingă cererea de imunitate. Şi aş mai vrea să spun ceva apropo de DNA şi de ...fiindcă a vorbit şi despre DNA dl Chiuariu, aş vrea să reamintesc în pace c de fapt, în puţinele luni în care a fost ministrul justiţiei, a încercat să desfiinţeze DNA. Acesta a fost aportul PNL-ului.

Trebuie să punem punct aici emisiunii noastre.

Tudor Chiuariu: Trebuie să aveţi şi probe pentru chestiunea asta. Nu aveţi probe şi minţiţi în continuare.

Este una dintre ţările care are cele mai multe instituţii pentru lupta împotriva corupţiei şi reputaţia este una dintre cele mai corupte ţări din Europa. Vă mulţumesc foarte mult, domnilor invitaţi şi doamnei Macovei pentru prezenţa în emisiune.

DNA reţine 45 de persoane în cazul vămilor
România 09 Februarie 2011, 12:37

DNA reţine 45 de persoane în cazul vămilor

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au început discutarea propunerilor de arestare preventivă prezentate de procurori pentru...

DNA reţine 45 de persoane în cazul vămilor
Senatorul Titus Corlățean despre Ziua Tratatului de la Trianon în România
Dezbateri 31 Mai 2022, 18:34

Senatorul Titus Corlățean despre Ziua Tratatului de la Trianon în România

Senatorul PSD Titus Corlăţean solicită guvernului informaţii cu privire la modul în care intenţionează să marcheze în mod...

Senatorul Titus Corlățean despre Ziua Tratatului de la Trianon în România
AUDIO: Probleme la zi
Dezbateri 12 Iunie 2017, 13:54

AUDIO: Probleme la zi

PROBLEME LA ZI. Ordonanţa care obligă multinationalele să facă raportari financiare detaliate în România – stat de rezidenţă...

AUDIO: Probleme la zi
Probleme la zi: De la administrație la cetățean. Alegerile parlamentare
Dezbateri 14 Septembrie 2016, 15:15

Probleme la zi: De la administrație la cetățean. Alegerile parlamentare

Romanii din diaspora care nu s-au inscris in Registrul Electoral Permanent vor putea vota in strainatate la sectiile de...

Probleme la zi: De la administrație la cetățean. Alegerile parlamentare
Pregătiri pentru alegerile parlamentare
Dezbateri 11 August 2016, 14:36

Pregătiri pentru alegerile parlamentare

Probleme la zi: Pregătiri pentru alegerile parlamentare şi data potrivită la care ele pot avea loc.

Pregătiri pentru alegerile parlamentare
Probleme la zi: Români premiați la Salonul de invenții de la Geneva
Dezbateri 19 Aprilie 2016, 14:51

Probleme la zi: Români premiați la Salonul de invenții de la Geneva

Emisiunea de dezbateri Probleme la zi este transmisă în direct în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 13.20.

Probleme la zi: Români premiați la Salonul de invenții de la Geneva
Probleme la zi: Evoluţii post atentate Bruxelles
Dezbateri 24 Martie 2016, 18:34

Probleme la zi: Evoluţii post atentate Bruxelles

Emisiunea "Probleme la Zi" a avut astazi ca tema evolutiile din Europa dupa recentele atentate de la Bruxelles.

Probleme la zi: Evoluţii post atentate Bruxelles
Parlamentul şi-a încheiat sesiunea şi a intrat în vacanţă timp de două luni
Dezbateri 01 Iulie 2015, 18:00

Parlamentul şi-a încheiat sesiunea şi a intrat în vacanţă timp de două luni

O sesiune cu legi importante, cu dezbateri la noul Cod Silvic, Legea tichetelor de vacanţă, mărirea alocaţiei de stat pentru...

Parlamentul şi-a încheiat sesiunea şi a intrat în vacanţă timp de două luni