Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sosul Aïoli

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Sosul Aïoli

Articol de Florin Ionescu, 28 Iunie 2011, 23:25

Călătorul care vrea să înţeleagă farmecul Provenţei începe plimbarea într-o piaţă; o instituţie de neocolit, pentru că dă ritmurile săptămânii şi sensurile vieţii în provincia din sudul Franţei. La târgurile pline de viaţă şi prietenie se fac descoperiri şi reîntâlniri neuitate cu vinurile celebre şi pline de personalitatea soarelui Mediteranei, cu fructele confiate şi pralinele figurine, cu cireşele, piersicile, caisele, migdalele şi pepenii galbeni de Cavaillon. Uleiurile de măsline provin de la sud de Alpilles (lanţ muntos între Avignon, Cavaillon şi Arles) şi anume Vallée des Baux-de-Provence ca şi din Nyons. În locurile mai înalte sunt câmpurile cu lavandă pentru industria parfumurilor, la Grasse lângă Nisa, pe Côte d'Azur (Coasta de Azur) şi unice ierburi aromatice amestecate ca într-un caleidoscop interminabil. Aïoli (all-i-oli ou ailloli) este un sos ce porneşte de la usturoi şi ulei de măsline; o maioneză care şi-a făcut o glorie imperială pe coasta de nord a Maditeranei, de la Comunitatea valenciană şi Catalunia, până în Italia, trecând prin Provence sau Comté de Nice ... să-i spunem judeţul Nisa.

Daniela Popescu a adaptat pe www.bucatarul.rososul Aïoli. „Sosul aioli” nu este departe de mujdeiurile noastre ardeleneşti şi de maioneza pentru peşte, legumele şi cărnurile mai uşoare de pui, curcan şi melci.

Se pisează o căpăţână de usturoi, cu puţină sare, până când se obţine o pastă fină. Cu cât este mai fină pasta, cu atât va fi mai reuşit sosul. Se mai pun: o linguriţă rasă de boia de ardei şi două galbenuşuri, se amestecă pentru omogenizare şi apoi se toarnă puţin câte puţin uleiul, ca la maioneza clasică. Când compoziţia devine cremoasă, se adaugă zeama de lămâie, sare şi piper, se mai freacă puţin şi se ţine la rece până în momentul servirii.

Dacă vreţi să înlăturaţi lăcomia, alungaţi-l mai întâi pe cel care a zămislit-o: luxul”, spunea Cicero. Mai curând, luxul de a-ţi săruta toţi prietenii după o masă cu usturoi!

Etichete : sosul aoli aioli.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"