Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Salata Waldorf cu nuci

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Salata Waldorf cu nuci
(sursa: costachel.ro)

Articol de Florin Ionescu, 14 Iunie 2011, 09:41

Spune-mi ce-au mâncat strămoşii tăi, ca să-ţi spun cine eşti. Pe acest principiu „Salata Waldorf cu nuci” lansată de „Costăchel – Revista virtuală de gastronomie reală”, ne trimite la o istorie care ridică în ochii noştri bucătăria străbunicilor americani.

Istoria spune că salata asta a fost inventată cândva între 1893 şi 1896, la Hotelul Waldorf, din New York, de Oscar Tschirky, cel care îndeplinea acolo funcţia de maître d’hotel. Şi salata a ajuns repede foarte populară, devenind, în plus, un simbol al calităţii, drept pentru care a fost inclusă şi de compozitorul Cole Porter în cantecul sau „You’re the Top”. Atît de sonoră a fost faima acestei salate, încât a apărut şi în Albumul Literar Gastronomic scos de revista Viata Românească, pe la înxeputul sec. al XX-lea. Cantităţile necesare unei „Salate Waldorf cu nuci” erau următoarele: 600 g mere, 300 g ţelină, 200 g nuci, 200 g maioneză. Merele se curăţă şi se taie cuburi, ţelina se curăţă deasemenea, nucile se pisează uşor sau se taie bucăţele. Se amestecă toate cu maioneză şi cu asta basta. Se serveşte aşezată pe frunze de salată verde.

Nu trebuie însă pierdute din vedere câteva mici amănunte. Folosiţi nişte zeamă de lămâie ca să frecaţi merele şi ţelina, să nu se oxideze. Nucile noi aduc un rafinament special. Despre nuci, reţeta lui Oscar nu suflă o vorbă, ele apar mai târziu, George Rector consemnându-le pentru prima dată în cartea sa The Rector Cook Book, apărută în 1928. Însă, variante nenumărate aparţin modernității neliniştite; maioneza a ajuns să fie amestecată, în proporţii egale, cu iaurt, sau chiar să fie înlocuită cu totul de acesta. Mai apar uneori şi strugurii (alteori stafidele) după cum, pentru a obţine o salată mai săţioasă, se adaugă bucăţele de piept de pui (sau de curcan) fiert. În loc de ţelină-rădăcină se poate folosi uneori şi ţelină verde, după cum zeama de lămâie poate fi înlocuită cu zeamă de portocală, iar merele cu pere, grapefruit, curmale şi câte mai pot fi cuprinse de o imaginaţie debordantă.

Balzac spunea că „Hoinăreala e o ştiinţă, e gastronomia ochiului”. Din nefericire, avionul este un fast-food la modă pentru turistul de azi.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"