Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Roquefort

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Roquefort

Articol de Florin Ionescu, 08 Februarie 2011, 12:02

Roquefort este o brânză făcută din lapte de oaie, cu conţinut de mucegai de culoare albastră în interior (penicillinium roqueforti). Denumirea, ca şi în cazul brânzei Brie, vine de la numele unei localităţi. Satul Roquefort este situat în apropierea muntelui Combalou, devenit celebru pentru peşterile naturale care servesc la afânarea brânzei Roquefort. Legenda spune că demult, un tânăr păstor îşi păştea turma pe multele Combalou. Într-una din zile, urmărind o pastoriţă, el şi-a uitat coşul cu mâncare într-o peşteră. După un timp, pastorul a revenit în acea peştera şi a găsit bucata de brânza de oi acoperită de vinişoare verzi-albăstrui. A gustat-o şi a fost surprins de gustul ei miraculos. Astfel se năştea brânza de Roquefort. Cei care se bucură de aromele căpătate în peşterile muntelui Combalou îşi fac de lucru la toate mesele cu bucăţi de brânză Roquefort. Ceilalţi se blochează mult mai devreme la preţurile variantelor originale sau la reţetele adpatate în alte zone europene. Întotdeauna un Roquefort înnobilează pastele cu smântână, unt şi mentă. Dar ce soartă are o bucată de brânză uitată neglijent prin frigider.

Resturile de brânză şi de caşcaval se folosesc, nu se aruncă. Băgate în cuptor până încep să se înmoaie, apoi amestecate, formează o pastă care, unsă pe pâine este un fel delicios pentru dejun sau cină. Ca să nu se mai sfărâme când este rasă, înainte de a fi folosită, brânza se pune pe o hârtie, la congelator, vreme de 30 de minute. Brânza nu se va usuca dacă alături se pune o bucăţică de zahăr şi se acoperă cu o farfurie adâncă. Cum valorifici brânza rămasă nefolosită? Se amestecă cu o bucăţică de unt (sau o lingură de smântână) şi un căţel ras de usturoi. Întinsă pe pâine prăjită, garnisită cu o felie de roşie şi pătrunjel tocat - va fi un mic dejun delicios!

Raportată la tradiţia brânzei în Franţa, tradiţia meselor în familiile britanice este mult mai sofisticată. „Tata mânca bananele cu furculiţa şi cuţitul” - povestea scriitorul britanic Quentin Crisp. „Pentru mintea omului modern, acesta este un amănunt extrem de revelator”.

Etichete : roquefort.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"