Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ratatouille Niçoise

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Ratatouille Niçoise

Articol de Florin Ionescu, 21 Aprilie 2011, 14:34

Ratatouille este o tocană de legume tradiţională, din regiunea Provence a Franţei, originară din Nice. Numele complet al felului de mâncare este ratatouille niçoise.

Ca orice retetă tradiţională, nu există un mod exact de a o prepara, doar anumiţi paşi sunt obligatorii. Există două metode de a prepara legumele: fierberea lor separat sau toate împreună. În alte ţări ale Europei există reţete asemănătoare. Versiunea malteză se numeşte kapunata, foarte asemănătoare cu cea franceză, ea fiind însoţită şi de peşte prăjit. În bucătăria italiană ea se numeşte caponata, în Spania pisto, în Ungaria lecsó, în Bulgaria şi România ghiveci, în Grecia briami (conţine şi cartofi). Versiunile din Croaţia şi Serbia se numesc Đuveč şi conţin fasole verde şi orez. În Asia, Turcii umplu o vânătă cu legume, iar reţeta se numeşte imam bayildi.

Se taie ceapa rondele, usturoiul se striveşte cu dosul furculiţei, ardeii graşi, vinetele şi dovleceii se taie cuburi mărişoare. Se încinge o lingură de ulei în cratiţă, se pun ceapa şi usturoiul la caramelizat, nu la prăjit! Se scot apoi într-un castron mare ce va trebui să adune, pe rând, toate legumele. Se caramelizează şi ardeii, se scot în castron apoi dovleceii şi la urmă, vinetele. Se repun în cratiţă ceapa şi usturoiul împreună cu o roşie (cea mai bine coaptă) tăiată cât mai mărunt, apoi şi celelalte două roşii în cuburi mărişoare. Lăsaţi câteva minute sosul să-și ia avânt şi amestecaţi din când în când. Adăugați toate legumele în sos şi lăsați-le câteva minute la foc potrivit. Acum este rândul ierburilor aromatice, al sării și al frunzelor de dafin. Nu amestecaţi prea mult, să nu se strivească legumele. Nu le lăsaţi pe foc mai mult de 15 minute. Se servește fierbinte, cu frunze de busuioc tocate şi câteva de ornament.

Orice lună în denumirea căreia intră a, e, i, o sau u este un moment potrivit pentru ciocolată” spunea Sandra Boynton - humoristă, compozitoare, şi scriitoare pentru copii. Sună implacabil în post !

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"