Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Musaca de cartofi cu legume

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Musaca de cartofi cu legume

Articol de Florin Ionescu, 29 Martie 2011, 16:45

Musacaua se face în special în bucătăria ţărilor din Balcani şi Orientul Apropiat, iar cuvântul vine din arabă şi înseamnă servit rece. În limba română a ajuns din limba Greacă. Varianta grecească a acestui fel de mâncare este şi versiunea care s-a impus în gastronomie.

Tradiţional, musacaua este pregătită din straturi de carne tocată (sau mărunţită cu cuţitul) de miel sau orice altă carne roşie, în alternanţă cu felii de vânătă prăjită sau cartof, cu felii de tomate şi sos alb. Ingredientele se pun într-un vas adânc şi larg, se coc în cuptor şi musacaua se serveşte bucăţi mari, permiţând să se observe alternanţa straturilor de legume şi de carne. În versiunea turcească, musacaua nu se prezintă în straturi. Musacaua turcească este pregătită din legume fierte în aburi sau prăjite, vinete, ardei gras, roşie, ceapă, toate amestecate cu carne tocată. Este servită cu sos de iaurt şi pilaf de orez. În versiunea originală, arabă, musacaua este o mâncare servită rece, un fel de salată compusă în principal din tomate şi vinete, şi este servită la începutul mesei, ca antreu.

Avem o primăvară autentică, se apropie şi Paştele, motive în plus să schimbaţi dieta. În plus, ”Musacaua de cartofi cu legume”, o idee lansată de adresa de web „Gustos.ro” este de post şi nici nu are foarte multe calorii.

Fierbeţi 1kg de cartofi în coajă, îi lăsaţi să se răcească şi îi curăţaţi. Se taie în felii potrivite. Apoi curăţaţi, tăiaţi în cubuleţe şi opăriţi 2-3 dovlecei. Cu două vinete puteţi să procedaţi la fel ca şi cu dovleceii sau puteţi să le coaceţi ca pentru salată. Coapte dau un gust mai bun felului de mâncare. Într-o tigaie se pun: uleiul, două cepe tăiate mărunt şi roşiile tăiate în cubuleţe potrivite. Se călesc timp de 2-3 minute, după care adăugaţi dovleceii bine scurşi de apă şi vinetele coapte şi tocate. Se lasă câteva minute la foc moderat, pentru ca sucul lăsat de legume să se evapore, iar aromele să se combine. În final adăugaţi condimentele şi sarea.

Tigaia se ia de pe foc şi amestecul se lasă la răcit. Într-un vas pentru gratinat sau o tavă unsă cu puţin ulei se aranjează feliile de cartofi. Peste aceste felii se pune un strat de amestec de legume. Continuaţi să puneţi cartofi şi amestec de legume, asigurându-vă că ultimul strat va fi unul de cartofi. Se toarnă apă - cca 200 ml - şi se pune la cuptor pentru 20-25 de minute. Dacă doriţi ca în final cartofii aflaţi deasupra să aibă o culoare frumoasă şi să fie bine rumeniţi, preparaţi un amestec de boia dulce şi două linguri de ulei şi ungeţi-i cu ajutorul unei pensule.

Actoria este pur şi simplu arta de a împiedica un număr mare de persoane să strănute şi să tuşească”, spunea actorul englez Ralph Richardson. De aceea se vorbeşte atât de rar despre boia şi piper în teatru.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"