Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Friptură de porc cu miere şi muştar

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Friptură de porc cu miere şi muştar
Foto: alexasflavours.blogspot.com

Articol de Florin Ionescu, 03 Martie 2011, 19:10

Miresele din Germania coseau în tivul rochiilor de nuntă seminţe de muştar, ca să-şi asigure astfel dominaţia asupra gospodăriei şi soţului. În Danemarca (dar şi în India), se credea că răspândirea seminţelor de muştar în jurul casei ţine departe spiritele rele.

Încă din secolul al IX-lea, mânăstirile din Franţa obţineau un profit frumuşel din vânzările de pastă de muştar. În secolul următor, călugării de la St. Germain des Près au început propria lor producţie, valorificând cunoştinţele despre muştar rămase de la romani. Consumul muştarului era preponderent casnic, până când, prin secolul al XIII-lea, negustorii parizieni au inclus pasta de muştar printre sosurile pe care le comercializau zilnic.

Prima înregistrare a existenţei breslei preparatorilor de muştar a fost în 1292. Papa de la Avignon, Ioan al XXII-lea, succesor din anul 1316 al papei Clement, iubea muştarul atât de mult încât a creat postul de „Grand Moutardier du Pape” (Marele Preparator de Muştar) şi l-a oferit unui nepot care locuia lângă Dijon. Aşa se face că oraşul Dijon a devenit destul de curând un fel de centru mondial al muştarului. Prepararea pastei de muştar era atât de importantă, încât în 1634 a fost dată o lege care garanta oamenilor din oraş, dreptul exclusiv de a prepara muştar. Un alt muştar de foarte bună calitate era cel din Angers, după cum spune Pierre Jean-Baptiste Legrand d’Aussy, era lichid şi se expedia în butoiaşe.

Friptură de porc cu miere şi muştar”, de la Alexy's Flavours, este o extensie a pasiunii românilor pentru muştar, pasiune întreţinută şi la defilările de la 23 August şi 1 Mai. O vreme, muştarul rămăsese, cremvurştii dispărurseră, la fel şi alte alimente esenţiale.

Se spală bucăţile de carne (cam 1 kg). Se face o pastă din două linguri de miere, trei linguri de muştar, cimbru, sare şi piper. Se ung bucăţile de carne cu acest amestec şi se lasă acoperite cca 30 de minute. Puneţi carnea la cuptor în puţin ulei şi lăsaţi-o la copt până ce formeaza o crustă caramelizată. Acum adăugaţi 100 de ml. de vin alb şi usturoiul. Se coace până ce se evaporă aproape tot vinul. Se serveşte cu garnitură de cartofi.

În Anglia, lui Henric al V-lea, un rege războinic şi crud, i se atribuie această laudă adusă muştarului: „Un război fără incendii, jafuri şi morţi, este ca un cârnat fără muştar”.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"