Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 5 ianuarie

Articole publicate în Informatia Zilei, Ziarul de Vrancea, Pandurul, Transilvania Expres.

Revista presei locale, 5 ianuarie

Articol de Ina Chelan, 05 Ianuarie 2010, 08:42

Informaţia de Severin aminteşte ca în fiecare an, la data de 5 ianuarie, creştinii sărbătoresc Ajunul Bobotezei. Boboteaza (Botezul Domnului) este un praznic Dumnezeiesc care ne aminteşte, an de an, de momentul unic, înălţător, când Domnul Iisus a ieşit în lume şi S-a înfăţişat înaintea marelui Prooroc Ioan Botezătorul, cel care boteza la Iordan cu botezul pocăinţei, pregătind prin predica sa tocmai venirea Mântuitorului. În Ajunul Bobotezei, creştinii obişnuiesc să ţină post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic, iar a doua zi se bea agheasma pe nemâncate. Creştinii postesc pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfinţită la Agheasma Mare.

În mai multe sate sucevene există tradiţia confecţionării unor cruci de gheaţă în Ajunul Bobotezei. La alte biserici, unde se face cruce de gheaţă, credincioşii lipesc monede de metal pe cruce şi îşi pun o dorinţă. Tradiţia spune că în această zi sfântă li se va îndeplini orice vis. Evenimentul regional al Moldovei mai scrie ca pentru oamenii din comuna suceveană Bosanci, istoria acestei cruci de gheaţă este una aparte. Bătrânii povestesc că în anul 1867 jumătate din Bosanci a fost mistuit de flăcări. Atunci a luat fiinţă grupul de pompieri civili, care au făcut un legământ că în Ajun de Bobotează să confecţioneze câte o cruce de gheaţă la fiecare biserică din sat. Şeful pompierilor civili din Bosanci, Vasile Spoială, spune că nu a existat an în care misiunea de realizare a crucilor să nu fie îndeplinită. „Chiar dacă viscoleşte , chiar dacă plouă, chiar dacă este cald, noi trebuie să facem aceste cruci”, a spus pompierul, care ne-a explicat şi care este soluţia pentru vremea caldă. Dacă nu este gheaţă, atunci se îngheaţă nişte apă la o fabrică din apropiere care are congelatoare, iar apoi se aduc bucăţile de gheaţă în sat şi se face crucea. Cînd semnul Sfintei Treimi este finalizat, pompierii aduc întregului sat vestea că vine Boboteaza.


Cotidianul gorjean Pandurul scrie ca 12 lebede au făcut popas pe lacul Sâmbotin din comuna Schela. Păsările au adus mare bucurie în sufletele localnicilor care speră ca lacul cu pricina să devină cât de curând un punct de atracţie turistică. Apariţia lebedelor în mijlocul iernii, nu îi miră deloc pe localnicii din zonă. Ei spun că se aşteptau ca păsările să sosească dar nu într-un număr aşa mare.

Ziua de Cluj ia pulsul pieţei imobiliare a inchirierilor şi constată: Nivelul preţurilor a scăzut cu 25-40% pe parcursul anului trecut, astfel încât chiriaşii au început să se reorienteze înspre renegocierea contractelor cu actualii proprietari sau găsirea unor oferte mai avantajoase.

Reporterii de la Informaţia Zilei Satu Mare au descoperit un ansamblu rezidenţial unde prețurile au coborât cu picioarele pe pământ. Casele la 29.000 de euro și parcelele de teren de 500 mp sunt la 2.900 de euro/parcelă au relansat tranzacțiile imobiliare în Satu Mare.

Focşenenii mai aşteaptă puţin până să-şi poată plati impozitele şi taxele pe 2010. Potrivit edililor, pentru plata impozitelor şi taxelor locale aferente anului 2010, Serviciul impozite şi taxe locale va începe să funcţioneze abia din data de 11 ianuarie 2010 informează Ziarul de Vrancea. Cei care au venit ieri să-şi plătească dările la casă şi teren au fost invitaţi să revină dupa 11 ianuarie. Majoritatea celor veniţi ieri să-şi plăteasă “birurile” locale erau pensionari.


Transilvania Expres titrează: Farmaciştii braşoveni nu se încumetă să dea medicamente compensate. Acestora nu li se primesc reţetele ce depăşesc plafonul aprobat pe hârtie pentru decembrie 2009. Toată Sănătatea funcţionează pe bani virtuali şi, din păcate, fondurile reale alocate pe 2010 vor ajunge doar până la jumătatea anului, fiindcă trebuie achitate datoriile de anul trecut. Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului Braşov (CASJ) a încheiat deja cu furnizorii de servicii (medicale, farmaceutice, prespitaliceşti etc) acte adiţionale, cu valabilitate de trei luni, la contractele din 2009. Mai puţin cu farmaciile, ai căror reprezentanţi au fost chemaţi ieri şi astăzi pentru a semna actele adiţionale. Aceştia nu se grăbesc însă, fiindcă au onorat prea multe reţete compensate pe datorie şi se tem că vor rămâne în pagubă.


Turiştii care vor să urce în aceste zile în Masivul Făgăraş trebuie să se gândească de două ori, deoarece există un risc destul de ridicat privind producerea unor avalanşe. Conform buletinului nivo-meteorologic emis, ieri, de către Administraţia Naţională de Meteorologie, Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu citat de Tribuna-susţine că a crescut riscul de producere a avalanşelor în masivul Făgăraş în următoarele zile. Riscul declanşării de avalanşe în Munţii Făgăraş este de 4 (pe o scală de la 1 la 5), nivel de risc care se va menţine în zilele următoare. Pentru prevenirea accidentelor montane, S.P.J. Salvamont Sibiu solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a Munţilor Făgăraş şi, de asemenea, să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia