Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale 30 decembrie

Brazii din pieţe au făcut loc vâsculului; Staţia de epurare a Craiovei a fost pornită ieri, după 22 de ani de aşteptare; Cel mai tânăr poet din Bihor va împlini 8 anişori în ianuarie.

Revista presei locale 30 decembrie

Articol de Ina Chelan, 30 Decembrie 2010, 04:50

Asociaţia non-profit Consult Scolari din Satu Mare în parteneriat cu o universitate din Ungaria implementează în perioada noiembrie 2010 – octombrie 2011 proiectul “ProLearning;Posibilităţi de învăţare pentru toţi”. Din Informaţia Zilei Satu Mare mai aflăm că proiectul ProLearning îşi propune dezvoltarea în comun a unui program de învăţare electronică (e-learning) a trei limbi; engleza specifică pentru domeniile turism, economie, afaceri şi tehnică auto, engleza, maghiara si româna generală, maghiara şi romana în scopuri specifice. Tot prin proiect se va crea un portal interactiv în 3 limbi ce va fi folosit pentru programele de învăţare online, asigurând accesul utilizatorilor înregistraţi la materialele didactice postate.

Peste 700 de persoane au vizitat parcul acvatic Aqualand din Deva, în prima sa zi de deschidere, anunţă Servus Hunedoara. Autorităţile estimează că, pentru anul 2011, primăria reşedinţei de judeţ va obţine, din exploatarea Complexului Aqualand, încasări de peste 1,2 milioane de lei numai din taxele pe clădiri, publicitate şi impozitele pe salariile angajaţilor care lucrează în cadrul parcului de distracţii.

Staţia de epurare a Craiovei a fost pornită ieri, după 22 de ani de aşteptare, citim în Gazeta de Sud. Instalaţiile funcţionează deocamdată în treapta întâi, mecanică, urmând ca, potrivit graficului de lucrări, în iunie 2011 să cupleze la capacitatea maximă de epurare. Adică, din vara anului viitor, apele reziduale să fie tratate inclusiv biologic şi chimic.

Mărginimea Sibiului rămâne bine cotată la bursa Revelionului, susţine Tribuna. Fie că vin din ţară sau de peste hotare, românii au ales să petreacă noaptea dintre ani cu voie bună, jumeri, caltaboşi, sarmale, friptură, rachiu întors de două ori şi alte cele, la pensiunile din zona Sibiului. De unde ştiu oamenii de pensiunile din Mărginime? De la prieteni, de la televizor şi de pe Sfântul Internet. Gradul de ocupare este de peste 90 la sută cam în toate pensiunile din zonă.

Brazii din pieţele braşovene au dispărut de câteva zile, făcând, parcă, şi mai mult loc vâsculului, constată reporterii de la Transilvania Expres. Crenguţa costă cam doi lei, dar se poate obţine şi la unul singur, dacă este mai sărăcăcioasă în boabe. Chiar dacă braşovenii strâmbă din nas la început şi se prefac neinteresaţi, în cele din urmă scot bani din buzunar, pentru a avea măcar o ramură în casă, întrucât este un simbol al iubirii, al păcii şi al norocului. Se spune că până şi popoarele războinice opreau luptele, atunci când se aflau din întâmplare sub vâsc.


Un bărbat din Târgu Jiu a găsit cheia succesului. Cotidianul Pandurul îl prezintă pe Bogdan Deaconu, de 35 de ani. În urmă cu cinci ani a deschis o păstrăvărie în localitatea Arcani, fără nici un fel de subvenţie de la stat. De curând şi-a lărgit activitatea deschizând o păstrăvărie şi în satul Izvarna, după ce şi-a dublat cifra de afaceri.Tânărul crede că răbdarea este cheia succesului, iar lucrurile trebuie făcute fără a aştepta un profit imediat. Anual produce circa 100 de tone de păstrăv pe care îl comercializează în toată ţara. Peştii îi procură din Italia sau Danemarca.

Cel mai tânăr poet din Bihor va împlini 8 anişori în ianuarie. Este vorba de Paul-Ioan Şipoş din Oradea. Recent, tânărul şi-a lansat primul volum de versuri, intitulat "Poeme diverse", care numără 10 poeme, cartea fiind frumos completată de desene realizate chiar de autorul ei."Aproximativ trei ani am lucrat la această carte. Îmi place să scriu despre fiinţe, despre lume, despre oameni. Dacă inspiraţia mă prinde în oraş, îmi tot repet versul în gând, iar când ajung acasă îl aştern repede pe hârtie", le-a mărturisit Paul colegilor de la cotidianul bihorean Crişana.

Salvamontiştii suceveni au anunţat că la acest sfârşit de săptămână pe traseele montane se pot înregistra vânt, viscol, ninsori, se impune utilizarea echipamentului complet de iarnă şi multă prudenţă în timpul ascensiunilor montane, citim în Evenimentul regional al Moldovei. În munţii judeţului stratul de zăpadă măsoară între 20 şi 100 cm grosime. Pentru masivele Călimani şi Suhard este necesar echipamentul de bivuac, colţari şi rachete de zăpadă. În toate masivele este indicată evitarea traseelor de creastă şi a celor pe curbe de nivel, precum şi abordarea lor cât mai devreme, pentru evitarea întunericului. În ce priveşte starea pârtiilor, acesta este încă incertă, pentru că nu este destulă zăpadă şi nu se ştie dacă vor putea fi toate deschise de Revelion. Pentru informaţii proaspete despre pârtii şi trasee, precum şi pentru semnalarea problemelor pe munte turiştii pot apela salvamontiştii suceveni la telefon 0745.31.30.52.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia