Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 29 ianuarie

Articole publicate în Cuget Liber, Informaţia Zilei, Curierul de Vâlcea, Observatorul Arădean.

Revista presei locale, 29 ianuarie

Articol de Ina Chelan, 29 Ianuarie 2010, 08:42

Frigul şi infrastructura au distrus Săgeţile Albastre- titreaza Ziua de Cluj. Peste 20 de automotoare “Săgeata Albastră” ale Regionalei CFR Călători Cluj se aşterne praful în depouri din cauza lipsei pieselor de schimb. Pentru efectuarea lucrărilor de mentenanţă la cele 20 de trenuri de tipul “Săgeata Albastră”, conducerea Regionalei aşteaptă organizarea unor licitaţii în vederea desemnării companiei care să se ocupe de automotoare. Până atunci, “Săgeţile” germane defecte sunt înlocuite cu locomotivele de personal fabricate la Craiova.

Pregătiţi-vă săniile pentru „Cursa Trăsniţilor” – anunţă Transilvania Expres. Pârtia Bradul din Poiana Braşov se va transforma sâmbătă seară într-un loc al distracţiei şi competiţiei. Începând cu orele 17.00 se va da startul celei de-a III-a ediţii de iarnă a „Cursei Trăsniţilor”. Astfel, iubitorii de mişcare sunt aşteptaţi pe pârtie cu cele mai trăsnite sănii, construite sau „înfrumuseţate”.


Informaţia Zilei Satu Mare scrie că un inginer din comuna Acâş şi-a construit o masina de teren. Cu acest utilaj, el tractează maşinile împotmolite în noroi. Tânărul inginer a avut ideea după ce tatăl său i s-a plâns că rămâne mereu împotmolit pe câmp şi în pădurile din zonă, unde avea de lucru cu asociaţia pe care o conducea. Singurul lucru care îi lipseşte masinii este o caroserie închisă şi tocmai din acest motiv în aceste zile geroase de pildă nu se poate circula cu ea.


A merge pe străzile municipiului Constanţa a devenit, pentru constănţeni, o adevărată aventură, constata reporterii de la Cuget Liber. Trebuie să aibă grijă unde şi cum calcă, pentru a nu aluneca pe gheaţa ce a pus stăpânire pe trotuare, iar de parcă nu era o sursă de stres suficientă, trebuie şi să se ferească din calea haitelor de câini maidanezi care au împânzit oraşul. Deloc impresionaţi de gerul aprig din ultimele zile, maidanezii răsar de printre blocuri, mai agresivi şi mai înfometaţi ca niciodată. Serviciul de Ecarisaj pare însă surd la plângerile constănţenilor. De ce? pentru că „a îngheţat motorina în maşini”.


Tot mai mulţi crescători de animale din judeţ au ajuns la concluzia că dacă nu sunt membrii unei asociaţii de profil nu reuşesc să pătrundă pe piaţă, să acceseze fonduri europene pentru investiţii şi dezvoltare. Şi pentru ca Asociaţia Judeţeană "Bovisib" să fie cu adevărat puternică, membrii ei au înfiinţat de ieri un Sindicat al Crescătorilor de Bovine din Judeţul Sibiu aflam din Tribuna.

Autorităţile nemţene sunt în alertă după ce atenţionarea hidrologică s-a prelungit până pe 3 februarie informează Evenimentiul regional al Moldovei. Blocajele de gheţuri formate anterior pe Bistriţa, în amonte de acumularea Izvorul Muntelui, pe sectorul Poiana Teiului – Borca – judeţul Suceava, se vor menţine. De asemenea, se vor menţine curgerile de năboi pe Bistriţa şi podurile de gheaţă existente pe râurile Siret, Suceava, Moldova, cursul superior al Bistriţei, Trotuş, Putna. În aceste condiţii, se impune urmărirea operativă a evoluţiei aglomerărilor de gheţuri şi acţionarea eficientă pentru dislocarea acestora.

Din Curierul de Vâlcea aflăm că patronii mai multor spălătorii din judeţ şi-au închis porţile după ce au auzit că inspectorii muncii sunt plecaţi în control. Scopul controalelor este acela de a verifica dacă firmele au luat măsuri de protecţie a angajaţilor care lucrează în ger. Inspectorii muncii însă nu au avut ce verifica. Spălătoriile şi-au închis brusc porţile, iar inspectorii muncii cred că aceştia au fost informaţi. Controalele vor mai dura, iar acestea se vor extinde şi la instituţiile publice, Administraţia Domeniului Public fiind şi ea vizată.

Asociaţia timişoreană „Mara - Maria”, care ieri şi-a deschis un punct de lucru şi în Deva, a prezentat primele obiective pe care şi le propune să le realizeze în municipiul reşedinţă al judeţului Hunedoara. Cotidianul Servus scrie ca în maximum o lună, se doreşte deschiderea unui adăpost de noapte pentru oamenii străzii, în spaţiul de la „Crucea Roşie”, dacă nu se va găsi o altă locaţie. Acest adăpost ar putea oferi găzduire, la început, pentru cel mult 20 de persoane, unde ar beneficia de spaţii de igienizare, paturi şi vor putea servi cina şi micul dejun.

Observatorul aradean publică un interviu cu Daniel Barkász Sr.; este profesor-coordonator la cercul de orientare turistică din cadrul Palatului Copiilor, unde predă din anul 1999. Pasiunea lui pentru acest sport, necunoscut pentru mulţi, s-a materializat în anul 1969, când a început să practice orientarea sportivă. La cursul ţinut la Palatul Copiilor, Daniel îi învaţă pe copii în primul rând noţiuni teoretice, printre care ar fi citirea unei hărţi turistice şi a unei hărţi de orientare sportivă, orientare în teren cu ajutorul hărţii, busolei şi marcajelor turistice. Din păcate, acest sport este prea puţin cunoscut şi practicat. Daniel afirmă cu tristeţe că sportul, în general, nu prea mai prezintă interes. “Copiii din zilele noastre s-au îndepărtat foarte mult de natură şi sport. Au calităţi de adaptare atrofiate”, a conchis acesta, nu însă fără a-i sfătui pe tineri să nu se lase pradă comodităţii din faţa televizorului sau a calculatorului

O fetiţă de opt ani, din comuna Valea Mare, judeţul Olt, a ajuns de urgenţă la spital, după ce picioarele i-au degerat la şcoală. Deşi copiii se plâng că tremură de frig în clase, directorul unităţii de învăţământ spune că în şcoală este suficient de cald. Fetiţa a fost adusă miercuri la Urgenţă de părinţii săi, având ambele picioare îngheţate. „Minora a fost diagnosticată cu degerături de gradul I şi a fost internată în Secţia chirurgie infantilă. În prezent, starea ei este bună şi se află în afara oricărui pericol“, a declarat Cristina Tihan, purtătoarea de cuvânt a Spitalului de Urgenţă Slatina pentru Gazeta de Olt.


Pompierii sînt tot mai solicitaţi pentru a doborî „suliţele de gheaţă” de pe clădiri constată colegii de la Ziarul de Vrancea. În cazul în care exista un pericol iminent asupra trecatorilor, la solicitarea prin numarul unic de urgenţă 112 echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pot interveni pentru degajarea ţurţurilor”, a menţionat purtătorul de cuvânt al ISU. Pompierii atrag atenţia ca pot fi solicitaţi numai în cazul în care administratorii blocurilor nu pot interveni din cauza înălţimii sau când ţurţurii reprezintă o reală ameninţare pentru trecători.

Şi Ziarul de Prahova atrage atenţia ca în foarte multe zone ale Ploieştiului, trotuarele au devenit un adevarat pericol public, din cauza ţurţurilor imenşi care atarnă de streşinile blocurilor şi ale caselor. Temperaturile extrem de scăzute de afară au dus la formarea a numeroşi ţurţuri de gheaţă pe marginile clădirilor, în unele locuri, formaţiunile de gheaţă având dimensiuni impresionante. De câteva zile bune, şi pe imobilul în care funcţionează Secţia pentru copii a Teatrului “Toma Caragiu" atârnă ameninţător ţurţuri mari, însă nimeni nu i-a înlăturat. În schimb, a fost luată măsura împrejmuirii perimetrului clădirii, fiind afişat un înscris de avertizare.


Primăria Mătăsari vinde locuinţe la preţul unui cort, informează cotidianul gorjean Pandurul. Locuinţele devastate din Mătăsari, fără uşi şi fără geamuri, sunt la mare căutare în rândul celor fără casă. Motivul… preţurile sunt extrem de mici, iar prin acoperiş nu mai pătrunde ploaia. Singura nemulţumire a celor în cauză este că primăria nu acceptă plata în rate a locuinţei. Un apartament devastat în Mătăsari costă 8.000 de lei, iar o garsonieră 3.000, asta după ce acum un an primăria a decis să reducă preţurile la jumătate. În prezent, în Mătăsari sunt 420 de locuinţe devastate, care îşi aşteaptă cumpărătorii.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia