Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 27 aprilie

Articole publicate în Servus Hunedoara, Gazeta de Sud, Telegraful de Prahova, Monitorul de Suceava, Ziua de Cluj, Cuget Liber.

Revista presei locale, 27 aprilie

Articol de Ina Chelan, 27 Aprilie 2010, 08:34

Duminica 2 mai 2010, pe dealurile de la Huţa Certeze va avea loc ediţia cu numarul 54 a Festivalului "Sâmbra Oilor", aflăm din Informaţia Zilei Satu Mare. Adevaratele sărbători ale sâmbrei, adică mulsul şi împărţirea oilor, au început deja la stânele de pe dealurile din Moiseni şi Huţa Certeze, fără mult tam tam, dar cu mâncare şi băutură din belşug şi voie bună pe măsură.

Deşi pentru investiţiile făcute în plantaţiile viticole pot primi până la 14.000 euro/ha, fermierii mai mult defrişează decât plantează. De la începutul anului, doljenii şi-au manifestat intenţia de a defrişa aproximativ 78 de hectare. Oamenii consideră că plantaţiile de viţă-de-vie nu sunt rentabile, mai ales că multe au îmbătrânit, iar tratamentele fitosanitare sunt costisitoare. De altfel, ceea ce reuşesc să vândă pe piaţă e prea puţin faţă de ce pot produce. Gazeta de Sud concluzionează: podgoriile sunt pe cale de dispariţie.

Reporterii de la Servus Hunedoara au suprins cateva imagini apocaliptice: Zeci de gropi şi sute de şoferi cu nervii întinşi la maximum. Acesta este tabloul care poate fi surprins de aproape şase luni la intrarea pe DN 7 în localitatea Deva dinspre Timişoara. Practic, pe o porţiune de doi kilometri drumul arată ca după un „bombardament”, iar pentru şoferii imprudenţi care nu reduc viteza autovehiculelor la timp, rezultatul poate fi dezastuos: bucşe, planetare sau genţi „făcute praf”.

Pe strada Cercului, una dintre cele mai înguste din Ploieşti, o firmă a trasat la comanda Primăriei marcaje absolut inutile şi a amenajat o trecere de pietoni... din gard până într-un hidrant. Deşi proaspăt reabilitată, strada nu are trotuare, dar riveranii se pot mândri cu bordurile nou-nouţe şi cele aproape două benzi de circulaţie citim în Telegraful de Prahova.

În vara anului trecut, Asociaţia de Protejare a Omului şi a Mediului pentru Dezvoltarea Durabilă în Lume - ECOM Constanţa şi Universităţile „Ovidius” şi Politehnica Bucureşti demarau un proiect de cercetare ştiinţifică pentru valorificarea nămolului rezidual, provenit de la staţiile de epurare, şi a algelor marine. Principala utilizare a celor două tipuri de deşeuri va fi în agricultură, au arătat responsabilii proiectului, şi în special în cultivarea de plante ornamentale şi pentru împădurire. Cercetătorii caută investitori pentru îngrăşământul realizat din nămol şi alge marine aflăm din cotidianul Cuget Liber. Până la ora actuală, agenţii economici din ţara noastră au fost reticenţi, spun responsabilii proiectului. Au fost reprezentanţi ai unor societăţi care au răspuns că nu văd utilitatea proiectului, în condiţiile în care există deja o sumedenie de fertilizatori pe piaţă (!).În schimb, ideea cercetătorilor români a stârnit interesul unor societăţi economice din Grecia, cu care se poartă în prezent discuţii pentru includerea lor în proiect.

Zăpada din staţiunea montană Rânca îi împiedică pe salvamontişti să demareze acţiunile de verificare şi marcare a traseelor turistice prevăzute pentru această perioadă. În prezent, stratul de zăpadă de la Rânca măsoară aproximativ 60 cm. Staţiunea gorjeană concurează cu Sinaia în ceea ce priveşte condiţiile de practicare a sporturilor de iarnă. “Week-endul trecut doar la Rânca şi la Sinaia s-a mai putut schia. Dacă vremea se va menţine rece s-ar putea ca şi de 1 Mai, la Rânca să se poată schia- a decalarat şeful Serviciului Salvamont Gorj pentru Pandurul.

Cea mai mare investiţie în domeniul turismului realizată în judeţul Suceava din fonduri europene va fi inaugurată sâmbătă, 1 mai 2010, în Parcul Ariniş din oraşul Gura Humorului, anunţă Monitorul de Suceava. Este vorba despre investiţiile realizate prin proiectul Popas, în valoare de 12,55 milioane de euro, fonduri folosite pentru construcţia unei pârtii de schi şi pentru amenajarea unui domeniu de agrement în zona Ariniş. Pe data de 1 mai vor fi deschise publicului piscina acoperită de dimensiuni olimpice şi şase terenuri de sport. Tot prin acest proiect au fost construite alte două piscine descoperite, una pentru adulţi şi una pentru copii, care vor putea fi folosite imediat ce temperaturile exterioare vor permite acest lucru.

Pescarii clujeni care au făcut capturi semnificative în râurile sau lacurile din judeţ le pot expune la cel mai mare acvariu din Ardeal, situat în incinta Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca. Ziua anunţă că în acvariu a ajuns deja un crap de zece kilograme, prins de un student al USAMV, Tudor Abrudan, în lacul din Gilău. Capturile mari făcute de pescarii clujeni vor putea fi găzduite gratuit şi fără obligaţii materiale.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia