Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 26 ianuarie

Articole publicate în Cuget Liber, Ziarul de Vrancea, Gazeta de Sud, Tribuna Sibiu, Pandurul.

Revista presei locale, 26 ianuarie

Articol de Ina Chelan, 26 Ianuarie 2010, 08:36

De mai bine de trei zile, zeci de drumuri judeţene din Constanta sunt impracticabile din cauza sulurilor de zăpadă, înalte de trei metri, formate de vântul care bate cu peste 70 km/h. Ieri, la ora 14, mai erau blocate opt drumuri judeţene: Mangalia - Negru Vodă, Albeşti - Arsa, Râmnicu de Jos - Cogealac, Crucea - Băltăgeşti, Siliştea - Ţepeş Vodă, Ciocârlia - Lanurile, Deleni - Şipote, 23 August - Pecineaga. Utilajele de deszăpezire acţionează pentru deblocarea acestor tronsoane, însă viscolul aşează imediat zăpada la loc. Cotidianul Cuget Liber anunţă că în ceea ce priveşte drumurile naţionale, toate arterele sunt practicabile, circulaţia rutieră desfăşurându-se în condiţii de iarnă.

Haitele de maidanezi terorizează locuitorii din Bod- titreaza Transilvania Expres. Consilierii locali din Bod au solicitat recent sprijinul conducerii Primăriei comunei în vederea rezolvării problemei câinilor comunitari, care în prezent sunt în număr de câteva zeci pe raza localităţii şi pun în pericol siguranţa cetăţenilor, în special a copiilor. Animalele s-au înmulţit nepermis de mult, în special datorită faptului că de peste un an localitatea nu are contract cu nici o firmă care se ocupă de ecarisaj.

Haitele de câini maidanezi de prin curtea Spitalului Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” Bârlad şi-au găsit naşul. Pentru că s-au înmulţit peste măsură, conducerea unităţii a cerut sprijinul hingherilor, scrie Obiectiv de Vaslui. „Am promisiuni că se va rezolva problema. Seara mai vin pe aici şi câinii de prin cartiere”, a declarat Dorin Apostu, directorul administrativ al unităţii. Spitalul bârlădean este multipavilionar şi pe lângă fiecare clădire s-au aciuat haite.

Ca să nu-şi piardă viaţa pe străzi în gerul cumplit care este de câteva zile în Sibiu, oamenii fără adăpost sunt luaţi şi duşi în cele câteva locuri în care pot fi cazaţi peste noapte. În momentul în care îşi fac rondul, poliţiştii comunitari îi strâng de pe străzi pe oamenii fără locuinţă şi îi duc la adăposturile de noapte informeaza Tribuna.

Informaţia Zilei anunţă ca până în data de 2 februarie, Organizaţia Caritas Satu Mare în parteneriat cu Serviciul de Ajutor Maltez derulează din nou acţiunea “Zilele ceaiului fierbinte”, oferind de fiecare dată câte 400 de porţii de ceai si pâine cu untură nevoiaşilor din municipiul Satu Mare. Cele 400 de porţii de obicei se termina într-un timp foarte scurt, deoarece sunt oameni care mai cer câte o porţie – două de ceai şi de dus acasă la copii, bătrâni, sau bolnavi care nu au posibilitatea de a se deplasa sau de a sta la rând.

De când a venit frigul, ploieştenii au început să sune la 112 nu numai pentru a sesiza cazuri de persoane degerate, îngheţate sau cu membre fracturate, ci şi pentru a solicita ajutor în lupta cu... ţurţurii. Temperaturile extrem de scăzute de peste noapte şi încălzirea vremii în cursul zilei au făcut ca sute de locuinţe să fie încărcate de formaţiunile de gheaţă care atârnă acum ameninţător de streşinile imobilelor, punând în pericol siguranţa cetăţenilor. Telegraful de Prahova precizeaza ca ieri, şi unităţile de învăţământ au apelat la ajutorul pompierilor, întrucât ţurţurii formaţi la acoperişurile şcolilor sau grădiniţelor puteau să îi pună în pericol pe cei mici.

Fermierii pot completa cererile de subvenţii pe internet- informează Ziarul de Vrancea. Acum este disponibila aplicaţia IPA (Identificarea Parcelelor Agricole) online, prin intermediul careia fermierii care vor sa solicite sprijin pe suprafaţa completează electronic cererea de plată. Prin urmare, fermierul accesează IPA pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole de acces furnizate de APIA şi completează electronic declaraţia de suprafaţă. Agricultorii nu mai au nevoie de hărti pe hârtie. Cu această declaraţie de suprafaţă, fermierul se prezintă apoi la centrele APIA, unde depune cererea de plată.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu s-a transformat în punct de desfacere pentru hainele vechi de când criza financiară a afectat şi judeţul Gorj. După ce îşi expun marfa pe holurile spitalului, comercianţii de haine second-hand pleacă prin secţii în speranţă că vor găsi cumpărători constata reporterii de la Pandurul.

Anul trecut, traficul greu, de peste 7 tone, a fost interzis treptat pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, pe tronsoane, odată cu inaugarea segmentului de autostradă şi concomitent cu darea în folosinţă a centurii Vâlcele-Apahida, respectiv a variantei ocolitoare Bd. Muncii - Apahida. Dacă maşinile de mare tonaj intră în oraş pentru aprovizionarea diverselor unităţi, ele au nevoie de permise de liberă trecere. Acestea se eliberau de către municipalitate, la sediul acesteia, cu plata taxelor aferente. De anul acesta, Primăria vrea să introducă vignete care pot fi cumpărate direct de la benzinării, de la CEC ori de la Poştă. Propunerea face obiectul unui proiect de hotărâre inclus pe ordinea de zi a şedinţei forului local de astăzi, scrie Ziua de Cluj.

Zeci de copii ploieşteni care provin din familii sărace, care nu îşi permit să îi trimită pe aceştia la grădiniţele obişnuite din oraş, vin, zilnic la Centrul pentru copii preşcolari din cadrul Administraţiei Serviciilor Sociale Comunitare Ploieşti. Acesta este situat pe Strada Raşnovenilor nr.46 şi este deschis de luni până vineri, între orele 8.00-16.30. Centrul are o capacitate de 24 de locuri şi, uneori, micuţilor de aici li se alatură încă 5-6 copii cu diverse probleme pentru a fi consiliaţi psihologic citim în Ziarul de Prahova.

După ce locuitorii din Calafat, racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, au ajuns să tremure de frig în propriile locuinţe, din cauza calităţii proaste a păcurii cu care funcţionează uzina, şi elevii şi preşcolarii din unităţile de învăţământ suportă cu greu frigul din clase. Gazeta de Sud dă exemplul copiilor purtaţi pe drumuri de la o şcoală la alta sau celor carora le-a fost redusă ora de curs la 30 de minute.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia