Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale - 23 septembrie

Articole publicate în Cuget Liber, Pandurul, Monitorul de Vrancea, Ziua de Cluj, Mesagerul de Bistriţa Năsăud, Tribuna Sibiu, Observatorul arădean.

Revista presei locale - 23 septembrie

Articol de Ina Chelan, 23 Septembrie 2010, 08:45

Constănţeni, împăduriţi-vă terenurile cu banii statului!- îndeamnă ziarul Cuget Liber. Ministerul Agriculturii desfăşoară, în perioada 1- 29 octombrie 2010, sesiunea pentru depunerea proiectelor de finanţare pentru programul „Prima împădurire a terenurilor agricole”. Pentru această sesiune va fi alocată suma de 50 milioane de euro. Cu ajutorul acestei măsuri se pot împăduri toate terenurile agricole la nivelul întregii ţări, cu excepţia pajiştilor permanente neafectate de procese de degradare a solului. Astfel, se poate asigura şi împădurirea terenurile agricole din jurul oraşelor. Suprafaţa agricolă propusă pentru împădurire trebuie să fie de minim 0,5 hectare.

Podgorenii vrânceni pierd zeci de milioane de lei, respectiv sute de miliarde lei vechi, în această toamnă din cauza recoltei mici şi a calităţii strugurilor. Costurile pentru întreţinerea unui hectar de vie au depăşit 7 mii de lei din cauza tratamentelor fitosanitare scumpe şi dese însă recolta mică nu a acoperit nici jumătate din sumă. La un calcul simplu, la strugurii pentru vin de pe cele circa 20 mii hectare cu vie din Vrancea pierderile pot ajunge la 65 milioane de leii. Cei mai afectaţi sunt micii podgoreni, oameni care cultivă câteva pogoane şi care nu mai au ce să culeagă, avertizează Monitorul de Vrancea.

Un inedit spectacol umanitar, “Prietenii lui Remus”, are loc sâmbătă după-masa la şcoala de arte “Tudor Jarda” din Cluj-Napoca. Spectacolul este susţinut de tânărul interpret de muzică populară Remus Rostaş şi de prietenii săi, dansatori sau artişti vocali, şi urmăreşte strângerea de fonduri pentru realizarea unui album de muzică populară. Rostaş are 25 de ani şi a crescut într-o casă de copii. El are nevoie de 7.000 de lei pentru a putea scoate pe piaţă un album de muzică populară, aflăm din Ziua de Cluj.

În prezenţa partenerilor români şi străini, reprezentanţi din sectorul public sau privat, a avut loc ieri, la Beclean, tăierea panglicii la Centrul de Psihogeriatrie "Bethesda-Floricica". Iniţiativa poartă prenumele unei bătrâne de 86 de ani, care a lăsat cu limbă de moarte dorinţa ca în propria-i casă, pe propiul teren, să fie amenajat un loc pentru persoanele în vârstă şi nu numai, oameni singuri şi fără ajutor, care să-şi găsească aici un sprijin în traiul de zi cu zi. Mesagerul de Bistriţa Năsăud mai scrie ca beneficiarii pot fi bătrâni, dar nu numai persoane în vârstă, oameni singuri şi neajutoraţi, familii dezorganizate, deci toţi cei care au nevoie de un sprijin şi nu au unde să-l găsească, indiferent că dispun de o situaţie financiară bună sau precară.

Cotidianul Pandurul îl prezintă pe Laurian Stănchescu, scriitorul care a parcurs sute de kilometri în numele culturii, strânge semnături pentru aducerea rămăşiţelor lui Constantin Brâncuşi în Gorj. Deşi în trecut au mai existat astfel de încercări la nivel oficial între statul român şi statul francez, ele au fost sortite eşecului. Laurian Stănchescu este o figură cunoscută în Târgu Jiu prin marşul cultural pe care l-a încheiat chiar săptămâna trecută, marş pornit de la Bucureşti şi încheiat la Sarmisegetuza.

“Let's Do It, Romania!” - cel mai amplu proiect naţional de implicare socială, presupune curăţirea de deşeuri a arealelor naturale ale ţării, într-o singură zi - 25 septembrie. Două dintre obiectivele principale sunt curăţarea teritoriului României de deşeurile aruncate necorespunzător în ecosistemele naturale şi prevenirea reapariţiei acestora, lucrări care au fost solicitate României şi de Uniunea Europeană, prin intermediul Comisiei Europene. În organizare sunt implicate până în acest moment 50 ONG-uri, autorităţi centrale şi locale, o serie de persoane publice şi cel mai important, cetăţenii. Tribuna Sibiu anunţă cititorii ca astăzi la ora 12.00, la Primărie bordul proiectului va prezenta strategia naţională şi regională susţinătorilor sibieni precum şi voluntarilor care vor să se alăture acestui demers.

În plină sărăcie, conducerea Spitalului Judeţean Arad a găsit o modalitate de a face rost de bani pe spatele angajaţilor. Mai exact, atunci când vin la serviuciu, cu maşina, medicii şi asistentele sunt nevoiţi să plătească o taxă de parcare în curtea spitalului. Cu tot cu taxă, ei riscă însă să rămână cu maşinile captive în parcare, asta pentru că după ce trece ora 17, se închide şi poarta de fier, pentru care nimeni nu are cheie. Angajaţii care au maşină şi vor să parcheze în curtea unităţii medicale sunt nevoiţi să îşi cumpere o cartelă. Ea costa 50 de lei, după care, se mai plăteşte, lunar, o taxă de reîncărcare de 20 de lei. Reporterii de la Observatorul arădean au constatat ca parcarea este pustie.

Întreceri de tir cu arcul, aruncarea suliţei, ateliere de olărit şi fierărie, reţete gastronomice dacice şi dulciuri romane, muzică şi dansuri populare autentice şi piese de teatru, acestea sunt doar câteva dintre „ingredientele” primei ediţii a Festivalului de cultură, civilizaţie şi tradiţii „Dac Fest - Sub semnul lupului” care se va desfasura in comuna Orăştioara, în perioada 24 - 26 septembrie. „Vrem să redăm la adevărata sa valoare istoria poporului român de acum 2.000 de ani şi să educăm tinerii în spiritul respectării tradiţiilor şi a păstrării monumentelor. Pentru acest festival, ne-am pregătit pentru recrearea unor ritualuri dacice şi romane, a unor bătălii „sângeroase” şi vom încerca să preparăm şi câteva feluri de mâncare dacică şi dulciuri romane”, a declarat un organizator pentru Servus Hunedoara.

Reluarea curselor pe Hipodromul Ploieşti este mai aproape ca oricând. Aşa sună cea mai recentă promisiune a conducerii Primăriei, care oferă ca termen începutul lunii viitoare, anunţă Telegraful de Prahova. De vreo două săptămâni, la hipodrom e agitaţie. După câţiva ani în care pe-aici au mişcat doar caii scoşi la încălzire şi scaieţii, în bătaia vântului, forfota din ultimele zile creează un contrast care le dă mari speranţe iubitorilor hipismului. Se desfăşoară aşa-zisa curăţenie de toamnă, solicitată de administraţia ploieşteană. Promisiunea din partea conducerii Primăriei Ploieşti este că, imediat ce această acţiune se va încheia, vor putea fi reluate cursele.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia