Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 16 decembrie

Articole publicate în Ziua de Cluj, Cuget Liber, Gazeta de Sud, Servus, Informaţia Zilei.

Revista presei locale, 16 decembrie

Articol de Ina Chelan, 16 Decembrie 2009, 08:38

Primul caz de trichineloză a fost descoperit în judeţul Mehedinţi, zilele trecute. Potrivit Direcţiei Sanitar- Veterinare Mehedinţi, persoana care a cumpărat porcul a fost precaută şi a aşteptat rezultatul analizelor de laborator după ce l-a tăiat şi n-a consumat deloc carne cu membrii familiei, aşa cum au procedat alţi mehedinţeni anii trecuţi scrie Informaţia de Severin.


Sezonul de schi în staţiunea montană Rânca se va deschide în câteva zile, anunţă Serviciul Salvamont Gorj. Stratul de zăpadă a atins deja 20 cm ceea ce a creat condiţii ideale pentru practicarea sporturilor de iarnă. Hotelierii din Staţiunea Montană Râncă nu vor duce dorul turiştilor în perioada dinaintea sărbătorilor de iarnă, aşa cum crezuseră iniţial. Deşi a întârziat, iarna şi-a intrat pe deplin în drepturi iar stratul de zăpadă e din ce în ce mai mare. Drumul spre staţiunea Rânca este practicabil însă poliţiştii recomandă turiştilor să nu plece la munte fără lanţuri antiderapante mai scrie cotidianul gorjean Pandurul.


Serviciul Poliţiei Rutiere Sibiu a amendat, ieri, societatea care asigură deszăpezirea în municipiul Sibiu, cu suma de 6.000 de lei, pentru modul în care a curăţat străzile, circulaţia fiind îngreunată şi la ora prânzului pe majoritatea străzilor din municipiul Sibiu. Intervenim cu toate utilajele pe care le avem in dotare, dar ninge fără oprire. Nu putem deszăpezi instant străzile Sibiului. În plus, intervenţia utilajelor noastre a fost îngreunată şi de traficul din oraş", a declarat pentru Tribuna Sibiu Gheorghe Barbu, unul dintre administratorii societăţii responsabile de deszăpezirea oraşului.

Primăria Agigea a lansat, ieri, Programul Naţional „Biblionet”, program finanţat de Fundaţia „Bill şi Melinda Gates“ informează Cuget Liber. Ceea ce este esenţial la acest proiect este că la „Biblionet” au acces gratuit la Internet toţi locuitorii comunei. Finanţatorii proiectului au dotat biblioteca publică din Agigea cu patru calculatoare, scanner, imprimantă şi generatoare individuale pentru fiecare calculator.

Brazii din România bat la preţ brazii din Danemarca au constatat reporterii de la Informatia Zilei Satu Mare dupa un raid prin piete. Un brad argintiu adus din Bistriţa-Năsăud se vinde la 50 – 70 lei bucata. Molizii, ca în fiecare an, sunt mult mai ieftini şi, pentru că emană un miros de sărbătoare, îşi găsesc clienţii. Preţul unui molid variază între 25 şi 35 lei, dar este loc de negociere la oricare dintre brăduţi. Un comerciant a adus iarna aceasta 600 de brazi tocmai din Danemarca. Potrivit acestuia, merg destul de bine vânzările. Preţul unui brad din import porneşte de la 50 de lei şi ajunge la 400 lei. În cazul bradului din Danemarca oferit la 350 – 400 lei se asigură transport gratuit.


Hunedorenii, sfătuiţi să îşi cureţe coşurile de fum- titrează cotidianul Servus. Pentru evitarea unor evenimente grave, E.ON Gaz Distribuţie atrage atenţia consumatorilor de gaze naturale asupra obligativităţii verificării şi curăţării coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an, o dată, înaintea începerii sezonului rece, şi exclusiv prin intermediul firmelor de coşerit autorizate. Reprezentanţii companiei recomandă montarea de dispozitive de protecţie deasupra acoperişurilor şi supravegherea sau chiar oprirea arzătoarelor la vânturi puternice. De asemenea, aceştia atrag atenţia că demontarea sau închiderea obturatoarelor de evacuare a gazelor arse la sobele de gătit reprezentintă un pericol major de intoxicare cu monoxid de carbon.

Tronsonul II al centurii Vâlcele-Apahida, din zona satului Gheorgheni spre Dezmir, se va deschide circulaţiei cel mai probabil joi, au declarat oficialii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj citati de Ziua. Accesul pe acest tronson se va face prin Borhanci, pe strada Colonia Borhanci şi apoi pe drumul Pata - Valea Zapodie.

Din această lună, timp de aproape un an, Asociaţia "Eco Rodna" împreună cu administraţia comunei Rodna derulează un proiect a cărui finalitate va fi realizarea unui traseu tematic de vizitare a Rezervaţiei Biosferei Pietrosu Mare. Sunt implicaţi elevi care învaţă la şcolile din acea zonă, studenţi din judeţ, reprezentanţi ai Primăriei Borşa, rangerii Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei şi voluntari, i-a informat preşedintele Asociaţiei "Eco Rodna", Claudiu Iuşan pe colegii de la Mesagerul de Bistrita Nasaud. Acest traseu va avea impact asupra celor peste 7500 de vizitatori pe an, promovând o conduită ecologică în rândul comunităţilor locale şi al oaspeţilor rezervaţiei. Rezervaţia Biosferei Pietrosu Mare este una dintre cele mai vechi din ţară (1932).

Măicuţele de la Tismana se apucă de turism. Explicaţia o gasim în Gazeta de Sud. Tabăra de tineret de la Tismana a intrat în administrarea Arhiepiscopiei Craiovei, printr-o hotărâre de guvern publicată în Monitorul Oficial pe 10 decembrie, întreaga bază urmând să fie preluată de Mănăstirea Tismana, cu obligaţia de a păstra obiectul principal de activitate.

Un monument istoric câmpulungean a dispărut pur şi simplu în urmă cu şase ani, dar nimeni nu s-a sinchisit să constate oficial pînă acum şi nu s-a luat, desigur, nici o măsură. Mai mult, obiectivul care nu mai există figurează şi acum pe lista monumentelor istorice din judeţ. A fost inclus pe listă în 2004, la un an după ce dispăruse şi lista este publicată şi acum, după alţi cinci ani, pe site-ul oficial al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava, cu descriere şi număr de înregistrare. Evenimentul regional al Moldovei precizeaza ca este vorba despre o casă tradiţională din lemn de secol XIX, cunoscută cîmpulungenilor drept Casa Saghin, aflată pînă în 2003 pe Calea Transilvaniei nr 108. A figurat ca monument şi pînă în anul cu pricina şi nu a fost declasată niciodată.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia