Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale - 15 septembrie

Articole publicate în Cuget Liber, Evenimentul regional al Moldovei, Informaţia Zilei, Pandurul, Servus Hunedoara, Ziarul de Vrancea, Ziua de Cluj, Ziarul de Iaşi.

Revista presei locale - 15 septembrie

Articol de Ina Chelan, 15 Septembrie 2010, 09:03

Culesul strugurilor în podgoriile vrâncene va începe în forţă pentru a se reduce pierderile din recoltă şi aşa dijmuită de capriciile vremii. Producţia de anul acesta se estimează a fi mai mică decât cea de anul trecut cu 30%, la fel şi calitatea strugurilor. "Cu producţia de anul trecut nu ne vom mai întâlni curând", spun cei de la Direcţia Agricolă, citaţi de Ziarul de Vrancea. Preţul strugurilor porneşte de la 65 de bani, în funcţie de soi şi de conţinutul de zahăr, însă podgorenii vând şi cu 1,2 lei în afara judeţului.

Cărbunele de la SRL e mai ieftin decât cel de la stat- constată colegii de la Gazeta de Sud. Microcarierele care exploatează cărbune în Bazinul Olteniei reprezintă deja un concurent demn de luat în seamă de către conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. SRL-urile au obţinut licenţe de explorare de la Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale şi exploatează lignitul în condiţii mult mai eficiente decât Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, întrucât folosesc utilaje mai mici şi consumă mult mai puţine resurse materiale, financiare sau umane.

50 de persoane care se ocupau cu paza şantierului Autostrăzii Transilvania au fost găsite fără forme legale. Directorul firmei amendate susţine că oamenii au fost angajaţi cu acte în regulă, citim în Ziua de Cluj. Reprezentanţii Bechtel, antreprenorul general al autostrăzii, şi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentru a preciza cine a semnat contractul cu firma de pază.

Şcoala cu clasele I -VIII din satul Curpen, comuna Stăneşti, a fost desfiinţată, scrie cotidianul gorjean Pandurul. Toţi elevii din această localitate merg acum la şcoală din centrul comunei. În prima zi de şcoală o parte dintre ei au rămas pe dinafară, microbuzul fiind neîncăpător. Revoltaţi părinţii au cerut explicaţii primarului şi au refuzat să-şi lase copiii la cursuri. Este vorba de 35 de elevi care au nevoie să fie transportaţi cu microbuzul, ei locuind la kilometri întregi depărtare de unitatea de invatamant.

Pomicultorii din zona Fălticeni au reuşit să obţină o recoltă de mere impresionantă. Tot ce au de făcut acum este să-şi culeagă merele, doar că pentru această operaţiune ei vor fi nevoiţi să apeleze la serviciile muncitorilor sezonieri din judeţul Botoşani şi chiar din Republica Moldova. Primarul oraşului Fălticeni, Vasile Tofan, a explicat pentru Evenimentul regional al Moldovei, că fermierii din zonă l-au rugat să-i ajute să găsească lucrători, dispuşi să le culeagă recoltele contra cost. „Noi am vorbit cu cei aproximativ 300 de asistaţi social pe care îi avem în evidenţe şi i-am îndemnat să-i sprijine pe fermierii privaţi, care sunt dispuşi să-i plătească chiar şi cu 100 de lei pentru ziua de muncă. Dar asistaţii ne-au refuzat… Cel mai probabil, fermierii vor culege şi anul acesta merele cu ajutorul a circa 200 de muncitori, pe care-i vor aduce din judeţul Botoşani şi Republica Moldova”, ne-a spus primarul fălticenean.

Teatrul pentru Copii şi Tineret va împărtăşi copiilor din mediul rural arta mânuirii păpuşilor, informează ziarul constănţean CugetLiber. Fundaţia „Fantasio” a demarat proiectul „Bucurii pentru copii”, care constă în pre-zentarea unui spectacol pentru copiii din
mediul rural, program de care vor beneficia şcolari şi preşcolari din şapte localităţi constănţene: Mircea Vodă, Deleni, Topalu, Tortomanu, Saraiu, Siliştea şi Independenţa. Reprezentaţiile vor fi urmate de ateliere de creaţie, în cadrul cărora actorii se vor afla în mijlocul micilor spectatori pentru a le vorbi despre arta mânuirii păpuşilor şi pentru a le răspunde întrebărilor şi curiozităţilor.

Din luna octombrie, Fundatia Hans Lindner va organiza lunar un Club de Conversaţie în Limba Germană. Acţiunea se va desfăşura în prima joi a lunii, după-amiaza, la Centrul de Training Hans Lindner, Piata George Boitor nr. 11, unde sunt aşteptaţi copiii şi tinerii cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani din tot judeţul Satu Mare. Informaţia Zilei mai precizează că locurile fiind limitate, doritorii sunt rugaţi să se înscrie cât mai curând posibil, termenul limită fiind 25 septembrie.

Cele mai avansate bisturie din lume sunt fabricate la Orăştie, anunţă Servus Hunedoara. Fabrica a fost deschisă în incinta societăţii Chimica, la intrarea în Orăştie, urmând a produce trei tipuri de bisturie higt-tech, cu radiofrecvenţă. Bisturiul cu radiofrecvenţă, denumit şi „bisturiul hi-tech” a fost inventat chiar de către proprietarul fabricii, inginerul Ioan Cosmescu, un hunedorean născut la Orăştie, dar stabilit în Statele Unite ale Americii în 1983, fondatorul companiei IC Medical. Acesta are mai multe brevete internaţionale, bisturiul cu radiofrecvenţă fiind considerat cel mai avansat de pe piaţa medicală.

Traficul greu care traversa centrul municipiului Săcele a fost direcţionat începând de ieri pe centura ocolitoare a oraşului. Lucrările de construcţie au fost finalizate, astfel că locuinţele celor de pe DN 1A nu vor mai fi afectate de trepidaţiile provocate de maşinile de mare tonaj, fiind preluat tot traficul greu, informează Transilvania Expres.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia