Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 15 martie

Articole publicate în Cuget Liber, Tribuna, Ziua de Cluj, Gazeta de Sud, Ziua de Vest.

Revista presei locale, 15 martie

Articol de Ina Chelan, 15 Martie 2010, 08:44

În anul 2009, World Vision România a derulat, sub sloganul „Să învăţăm cu 2%”, o campanie de strângere de fonduri în urma căreia a reuşit să strângă peste 100.000 de lei de la contribuabilii români. Suma colectată va fi folosită pentru sprijinirea accesului la o educaţie de calitate pentru 167 de copii provenind din familii defavorizate din mediul rural citim in cotidianul constantean Cuget Liber.

Firma din Ungaria, care a câştigat licitaţia de modernizare a Drumului Naţional 66 pe tronsonul Rovinari - Bumbeşti Jiu, cu o ofertă de 23 de milioane de euro, va renunţa la lucrările începute în anul 2007 şi din care a executat doar 5% scrie Gazeta de Sud. Societatea a notificat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA că va cesiona contractul, întrucât nu are posibilitatea de a-l duce la bun sfârşit.

Şoselele din judeţul Botoşani arată jalnic. Cratere imense tronează în asfalt pe drumul european spre Târgu Frumos sau pe drumul naţional 29 B spre Suceava sau 29 C spre Bucecea. Drumul care trece prin Truşeşti până la graniţa de la Ştefăneşti cu Republica Moldova poate candida oricând la titlul de cel mai prost drum naţional. Nici drumurile judeţene nu stau pe roze, autorităţile intenţionând anul acesta modernizarea a şapte artere de circulaţie din Botoşani aflăm din Evenimentul regional al Moldovei.

Alunecarea de teren de la Balota a stârnit, cum era firesc, o serie de nemulţumiri mai ales în rândurile navetiştilor care locuiesc pe direcţia de mers Prunişor – Drobeta Turnu Severin şi care îşi desfăşoară activitatea în municipiul reşedinţă de judeţ. Oamenii reclamă faptul că, deşi s-au pus la dispoziţie două autocare, ei sunt nevoiţi dimineaţa să prindă o maşină de ocazie, pentru a nu întârzia la serviciu. Ei sunt nemulţumiţi şi pentru că au cumpărat abonamente, iar acum nimeni nu le restituie sumele de bani. Pe de altă parte, reprezentanţii Regionalei CFR Craiova au declarat pentru Informaţia de Severin că, în mod normal, banii ar trebui să fie decontaţi.

În urmă cu o lună, peste o sută de tineri au luat startul în primul maraton fotografic internaţional din Sibiu. Au avut la dispoziţie 24 de ore, un aparat de fotografiat şi zece noţiuni pe care au trebuit să le ilustreze prin imagini surprinse în Sibiu. Tribuna scrie că s-au câştigat două dintre cele zece secţiuni ale competiţiei. Cele două fotografii vor fi expuse în aprilie la Pecs – Capitală Culturală Europeană, iar imaginile premiate pe plan local fac obiectul unei expoziţii deschise la Centrul Cultural Habitus.

Reprezentanţii Crucii Roşii Române – Filiala Prahova pregătesc, în apropierea Paştelui, o nouă distribuţie de alimente pentru persoanele nevoiaşe din judeţ. Astfel, aproximativ 120 de familii prahovene vor primi unele produse alimentare necesare pentru prepararea mesei de Paşte, printre acestea regăsindu-se făina, ulei, mălai, fasole, zahăr, pasta de tomate s.a. “Toate acestea le vom achiziţiona din banii stranşi din cotizaţia membrilor noştri, dar unele alimente le vom avea şi din donaţiile pe care le fac oamenii prin proiectul «Banca de Alimente», a declarat pentru Ziarul de Prahova directorul filialei judeţene.

Oameni care au avut totul! Dintr-o întâmplare nefericitã, au ajuns sã trãiascã însã într-un vis urât, care pare acum sã nu se mai termine. În aceastã situaţie se aflã persoanele care, în fiecare searã, vin la Azilul de noapte „Pater Jordan” din Timişoara şi cer gãzduire. Pentru a putea beneficia de un pat, un duş şi o masã caldã, în schimbul acestor servicii nevoiaşii trebuie sã scoatã din buzunar o taxã simbolicã de 50 de bani. Pragul azilului este trecut în fiecare noapte de bãtrâni, tineri dar şi de oameni ai strãzii care nu au unde dormi. Ziua de Vest prezintă doar doua cazuri: o bătrâna de 70 de ani a vândut apartamentul şi i-a dat banii bãiatului ei. În schimbul gestului ei, femeia a fost aruncatã în stradã de fiul cel iubitor. O altã mamã a ajuns cu toţi copiii ei sã trãiascã în azilul de noapte, dupã ce a fost nevoitã sã-şi vândã apartamentul pentru cã nu îşi mai permitea sã achite întreţinerea de la bloc.

A aşteptat să fie recompensat de statul român, însă s-a ales cu dosar penal si o trimitere în judecată. Este vorba de Constantin Dogaru, bărbatul din comuna Piatra Soimului care a descoperit, în 2006, în curtea sa, o sabie veche de peste 3.500 de ani. Dogaru se judecă de ani buni cu reprezentantii Complexului Muzeal Neamt, fiind nemultumit de recompensa pe care acestia i-au oferit-o pentru descoperirea făcută. Nu numai că nu a avut cîstig de cauză în instantă, dar omul s-a ales si cu un dosar penal pentru distrugere. Cei care au depus plîngerea penală au fost chiar reprezentantii Complexului Muzeal Neamt. Ei au reclamat că sabia predată de Constantin Dogaru a fost „agresată“, omul tăind o bucătică din ea pentru a afla din ce metal a fost confectionată. Contactat de reporterii cotidianului „Monitorul de Neamţ şi Român“, Dogaru a spus că nu i-a adus nimeni la cunostintă faptul că a fost trimis în judecată. Mîhnit, bărbatul a declarat că sabia i-a adus numai ghinioane si cheltuială.

Cea de-a VIII-a ediţie a salonului internaţional Pro Invent 2010 va surprinde clujenii cu câteva proiecte omologate de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), printre care se numără şi un autovehicul electric urban pentru două persoane sau un geamantan ergonomic propulsat electric care... merge singur. Ziua anunţă ca târgul de Invenţii va avea loc în perioada 16 – 19 martie, printre manifestările specifice numărându-se şi bursa invenţiilor, întâlniri ale cercetătorilor, inovatorilor şi inventatorilor cu potenţialii utilizatori, prezentări de tehnologii şi produse.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia