Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 12 mai

Articole publicate în Tribuna, Gazeta de Sud, Servus Hunedoara, Ziua de Cluj, Monitorul de Neamţ, Cuget Liber, Adevarul, Pandurul.

Revista presei locale, 12 mai

Articol de Ina Chelan, 12 Mai 2010, 10:02

Câteva zeci de mii de bolnavi în stare gravă trăiesc în fiecare zi cu sabia deasupra capului deoarece nu-şi mai primesc medicaţia vitală, statul nemaiavând bani şi pentru ei. Este vorba despre pacienţii care suferă de diabet, cancer, hepatită C sau SIDA. Pentru aceste categorii de bolnavi, statul nu mai poate să le asigure tratamentul la care au dreptul gratuit conform legii. Concret, în Neamt, luna aceasta nu au existat fonduri pentru programele naţionale de sănătate, ci doar un mic fond de rezervă care a permis acordarea timp de două-trei zile a medicamentelor necesare. Cum aceşti bani s-au epuizat de mult, pacienţii cu afectiuni grave umblă din farmacie în farmacie pentru a-si lua reţetele dar, din păcate, degeaba. Monitorul de Neamţ precizează ca în judeţ sunt circa 20.000 de persoane dignosticate cu diabet şi vreo 11.000 cu diverse tipuri de cancer.

Arhitecţii din Oltenia vor să lupte împotriva falşilor profesionişti care încasează bani de la oameni pentru diferite proiecte imobiliare, scrie Gazeta de Sud. Ordinului Arhitecţilor din România - filiala Oltenia va înfiinţa un site unde vor fi postate documentaţii urbanistice ce pot fi studiate de oricine este interesat. De asemenea, sediul Ordinului va fi pus la dispoziţia cetăţenilor care doresc să-i întâlnească pe arhitecţi.

Ştrandul Municipal va putea fi din nou luat cu asalt de sibieni începând de joi, 13 mai, aflăm din Tribuna. În aceste zile, la ştrand e forfotă mare, lucrările de reamenajare fiind pe ultima sută de metri. Şi, pentru că tot e criză, patronul acestuia susţine că a luat decizia ca preţul unui bilet să fie redus.

Criza din Grecia ne ieftineşte vacanţele- titrează Ziua de Cluj. Noile oferte pentru sejururile în Grecia îşi vor face apariţia în perioada următoare la Cluj. Acestea vor avea preţuri mai mici, în medie, cu 10%, ca urmare a evenimentelor care au afectat acest stat, estimează operatorii de turism. Grecii vor chiar să renunţe la proteste în sezon pentru a nu-şi periclita afacerile şi intrările la buget.

Organizaţia nonguvernamentală „Mare Nostrum“ din Constanţa lansează, în premieră în România, un program dedicat protecţiei mediului marin, în special a delfinilor. Intitulat „Îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii marine din zona costieră românească, în special a delfinilor” (CONSDELFIROM), proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, cu o valoare totală de 670.000 de lei. Printre alte activităţi, cotidianul Cuget Liber scrie ca se va înfiinţa o linie de telefon gratuită, unde se vor raporta agresiuni asupra mediului marin şi costier. Linia telefonică va funcţiona în perioada estivală începând cu luna iunie şi până în luna septembrie.

Telefoane mobile, acte, portofele, pachete de ţigări, umbrele, haine, sacoşele cu cumpărăturile de la piaţa, electrocasnice sau chiar copii - toate acestea sunt uitate de clienţi în maşinile galbene din Ploieşti.
Întrebaţi fiind ce anume găsesc cel mai des în maşinile pe care le conduc, taximetriştii ploieşteni au de fiecare dată o poveste interesantă. Ziarul Prahova prezintă cazul unui şofer caruia i s-a întâmplat să îşi uite …clientul! Acesta a facut comanda în zona de nord a oraşului, l-a rugat pe soferul taxiului să îl ajute să pună bagajele în portbagaj pentru ca vorbea şi la telefon, iar apoi acesta din urma s-a urcat în maşină şi a plecat spre destinaţie. Ce uită pasagerii?! Parfumuri, carucioare, chei de la casă, genţi, televizoare, chiar şi un copil! Din fericire, părinţii şi-au dat totuşi seama imediat, aşa că şi-au recuperat copilul. De cele mai multe ori realizează rapid ca au lasat ceva în maşină, suna la centrală şi îşi găsesc obiectele pierdute, însă unii nici nu ştiu cu cine circulă.

Renumiţii papucari din Vicov, care croiau o pereche de încălţări pornind de la pielea argăsită şi până când îi legau şireturile, au dispărut, scrie Adevărul. Oamenii locului îşi amintesc şi acum de cele peste 300 de ateliere care abia făceau faţă comenzilor în anii ’90 şi care au dus renumele Vicovului în toată ţara. Marca a ajuns treptat să fie exploatată de marile firme de încălţăminte. Mai există încă meşteri papucari care lucrează cu firmele, dar aceştia s-au specializat într-o aşa măsură, încât mulţi nu mai ştiu decât teoretic cum se „asamblează“ un papuc de la A la Z.

Mâine debutează la Novaci zilele culturii novăcene sărbătorite an la rând de localnici cu mult fast şi voie bună. Ansambluri renumite din ţară vor veni la Novaci, informează cotidianul gorjean Pandurul. Festivitatea cea mai importantă va avea loc însă duminică când are loc festivalul „Urcatul oilor la munte”. În cadrul festivalului va avea loc şi concursul de frumuseţe „Miss Băciţa”. Concurentele vor fi selecţionate din rândul ansamblurilor care vor fi prezente la manifestare iar cea mai îndemânatică, frumoasă şi pricepută băciţă va câştiga.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia