Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 10 martie

Articole publicate în Cuget Liber, Informaţia Zilei, Monitorul de Botosani, Gazeta de Olt, Pandurul.

Revista presei locale, 10 martie

Articol de Ina Chelan, 10 Martie 2010, 08:32

Spitalul Clinic de Pediatrie, Spitalul Clinic Judeţean şi Spitalul Municipal Mediaş şi–au epuizat în primele zile ale lunii banii pentru analize gratuite, anunţă Tribuna Sibiu. Mai grav este că nu sunt şanse ca în următoasrele luni situaţia să fie diferită. Cei care vor să–şi facă analizele şi nu sunt internaţi sau nu sunt urgenţe fie aşteaptă să fie programaţi luna viitoare, fie îşi fac analizele contra cost.

În scurt timp, bolnavii care au nevoie de dializă vor avea un compartiment specializat şi în Spitalul Judeţean, scrie Monitorul de Botoşani. Astfel, vor fi aduse patru aparate, două pentru Reanimare şi două pentru Secţia de nefrologie, unde se va face iniţierea procedurilor, care după desfiinţarea secţiei se efectuau la Iaşi sau Suceava.

Cu mai puţin de două luni înainte de declanşarea procesului de tundere a oilor, mai mulţi ciobani se gândesc cu teamă la ceea ce îi aşteaptă. Tunsul unei oi, în funcţie de noroc va costa şi pe mai departe între doi şi trei lei, în vreme ce lâna nu se poate vinde scrie Informaţia Zilei Satu Mare. Mulţi dintre oieri au depozitat lâna în speranţa ivirii unor posibilităţi de valorificare, dar acestea se lasă mult aşteptate. În aceste condiţii, o altă categorie de ciobani a decis să arunce lâna numai pentru a nu ocupa spaţiile de depozitare. Încet, dar sigur, lâna aruncată la întâmplare va constitui un factor consistent de poluare a mediului, ştiut fiind faptul că ea nu se degradează în timp şi nici nu arde.

Judeţul Vaslui are înregistrate nici mai mult nici mai puţin de 12 branduri. Este vorba despre unele preparate din carne (muşchi file, pastramă de porc, cârnaţi ţărăneşti etc) şi ouă vopsite. Pentru un judeţ cu un potenţial agricol imens, cele câteva produse tradiţionale atestate nu reprezintă nimic în marea bătălie de pe piaţă. Din nefericire, reţete de valoare se pierd, iar micii fermieri nu sunt încurajaţi să producă avertizează Evenimentul regional al Moldovei.


Dunărea măsura, ieri, la mira Brăila, 609 centimetri, cu 1 cm mai puţin decât cota de inundaţie. Din fericire, digurile fac faţă fără probleme presiunilor gigantice exercitate de volumul uriaş de apă. Există, însă, şi puncte nevralgice din cauza cărora ar putea să apară probleme grave. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, lângă Chiscani, unde Dunărea a refulat prin conducta de evacuare a unei foste amenajări piscicole, deoarece hoţii de fier vechi au furat stăvilarul care ar fi trebuit să ţină apa dincolo de dig citim în Obiectiv Vocea Brailei.


„Oraşul lui Brâncuşi“, cum este denumit municipiul Târgu Jiu, încă nu are un muzeu dedicat sculptorului, cu toate că în urmă cu aproape trei ani autorităţile anunţau o investiţie în acest sens aminteşte Gazeta de Sud. A fost pus la dispoziţia opiniei publice şi un proiect al clădirii care ar fi urmat să poarte numele lui Constantin Brâncuşi. Pe lângă săli de conferinţă şi de expoziţii cu fotografii, cărţi sau obiecte specifice unui astfel de aşezământ, ar fi trebuit să existe la dispoziţia turiştilor şi a publicului vizitator şi un magazin de suveniruri. Iniţiativa realizării unui muzeu dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi i-a aparţinut unui arhitect român plecat în Statele Unite ale Americii şi Fundaţiei „Infinitul“.


Reporterii de la Telegraful de Prahova au privit afişele mai vechi sau mai noi din oraş. Invazia de panouri, bannere şi mesh-uri a dat peste cap orice evidenţă a Primăriei Ploieşti la acest capitol. Pe faţadele multor blocuri sunt expuse bannere uriaşe. Alte mii de afişe împânzesc oraşul. Stâlpii de curent electric, staţiile RATP şi zidurile unor clădiri sunt pline cu anunţuri fel de fel: „Cumpăr..”, „Închiriez garsonieră”, „Caut loc de muncă”, „Spectacol 15 mai”, „Vând plante în ghivece” ori „Luna cadourilor la ...”. Iar exemplele pot continua. Stratul de afişe, în unele locuri, este de câţiva centrimetri, pentru că nimeni nu s-a străduit vreodată să dezlipească anunţurile expirate ori să-i caute pe cei care au apelat la acest fel de publicitate, deşi datele de contact ale „autorilor” sunt, la propriu... pe toate drumurile.



Delfinul Mark a murit în aceeaşi zi cu Michael Jackson. Dacă viaţa show-bizz-ului american a mers mai departe şi fără Michael, Delfinariul din Constanţa aproape că s-a prăbuşit fără vedeta lui scrie Cuget Liber. Cercetătorii constănţeni abia au găsit trei exemplare de delfini, tocmai în China, demne de a-i fi urmaşi. Mai mulţi dresori români au zburat până la Beijing încă de anul trecut, timp în care s-au acomodat cu cele trei mamifere marine, învăţându-le câteva şmecherii pentru a rezista în apele tulburi din ţara noastră. Şi cum odată cu înrolarea în echipa Delfinariului au căpătat automat statutul de vedete, cei trei delfini vor fi aduşi pe meleagurile dobrogene cu o cursă aeriană de „lux”. Asta în funcţie de preţul astronomic pe care Complexul Muzeal îl va plăti pentru transportul lor. Potrivit unei cereri de oferte lansate pe site-ul de achiziţii publice, instituţia, subordonată Consiliului Judeţean, este dispusă să plătească 201.000 de euro fără TVA (aproximativ nouă miliarde de lei vechi) pentru o cursă aeriană care să-i transporte pe cei trei delfini de la Beijing la Constanţa.

Vasile Piscureanu locuieşte în comuna Jupâneşti de o viaţă şi a reuşit să facă din casa lui un adevărat punct turistic având în vedere numărul impresionant de oameni care i-au trecut pragul din pură curiozitate. Casa în care locuieşte acesta este construită din nici mai mult nici mai puţin de 10.000 de sticle aflăm din cotidianul gorjean Pandurul.

Cine vrea mai mult de doi câini sau două pisici la bloc trebuie să aibă aviz de la asociaţia de locatari. Consilierii locali au decis ieri ca în apartamente clujenii să poată creşte maximum două animale de companie. Dacă vor mai multe, trebuie să obţină aviz de la asociaţia de locatari aflam din Ziua. Conform hotărârii adoptate ieri de consilierii locali, în Cluj-Napoca, la nord de aliniamentul căii ferate se poate creşte un număr nelimitat de animale cu respectarea condiţiilor de igienă ; în restul zonelor de case, numărul de animale de companie a fost limitat la maximum cinci câini, cinci pisici, 10 păsări mici şi cinci păsări mari.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia