Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 10 februarie

Articole publicate în Cuget Liber, Informaţia Zilei, Obiectiv Suceava, Gazeta de Sud, Pandurul.

Revista presei locale, 10 februarie

Articol de Ina Chelan, 10 Februarie 2010, 08:39

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj a eliberat 80 de nume de utilizatori şi parole de acces pentru utilizarea aplicaţiei IPA. Doar marii fermieri s-au arătat a fi interesaţi de această aplicaţie. Pentru ca IPA online să se bucure de succes, reprezentanţii APIA vor organiza întâlniri cu fermierii şi vor derula campanii de informare în fiecare comună din judeţ anunţă Pandurul.

Gerul pune în pericol pâinea şi vinul moldovenilor. Evenimentul regional scrie despre o agricultură îngheţată. După o vară secetoasă, care le-a uscat culturile înfiinţate cu mari eforturi, gerul din această iarnă a făcut ravagii pe câmpuri şi i-a adus pe agriculturii din Moldova în culmea disperării. Păstrând parcă o tristă tradiţie a ultimilor ani, cel mai încercat a fost judeţul Vaslui, unde temperaturile extrem de scăzute au făcut pagube consistente.


Iarna aduce în continuare multe probleme în judeţ scrie Ziarul de Vrancea. Drumul national Măicăneşti – Ciorăşti şi trei judetene, 202F Balesti-Mihalceni, DJ 204D – sectorul Vulturu-Hînguleşti-Maluri şi 202E Voetin – limita judeţ Buzău erau închise aseară. Utilajele de deszapezire s-au luptat în zadar ieri cu ninsoarea viscolită, care se depunea rapid pe carosabil. Din cauza viscolului, tirurile au fost trase pe dreapta şi direcţionate spre mai multe parcari.

Iar Ziarul de Prahova publică aventurile pietonilor prin zăpezile Ploieştiului. Ieri, destui ploieşteni lăsaseră maşinile acasă, plecând spre serviciu sau prin oraş cu mijloacele de transport în comun ori pe jos. Din pacate, însă, mulţi au descoperit dezavantajul de a fi pieton. Cum aproape toate străzile aveau trotuarele acoperite de un strat gros de zăpadă cetăţenii au fost obligaţi sa circule mai mult pe carosabil, alegând cu grijă pasul următor prin zăpada frământată de roţile maşinilor.

De un miliard de lei este nevoie pentru reparaţia, întreţinerea şi modernizarea drumurilor judeţene. Aceasta este suma pe care au înaintat-o, ieri, conducerea Consiliului Judeţean şi firma din Bucureşti care a realizat masterplanul pentru drumurile judeţene. Suma necesară la drumuri ar însemna bugetul judeţului pe cel puţin patru ani afirma colegii de la Tribuna Sibiu.

Proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun, în valoare totală de 14 milioane de euro, va începe cel mai probabil în luna mai a acestui an si va dura 5 ani, aflam din Obiectiv Suceava. Prin aceste lucrări, se urmăreşte reabilitarea monumentului la standarde europene, pentru a fi integrat ulterior în circuitele turistice din zona Bucovinei.

Părinţii se înghesuie să-şi înscrie copiii în clasa I- titrează Informaţia Zilei Satu Mare; înscrierile în clasa I au început deja şi se vor desfăşura până la 31 martie. La alte şcoli din ţară se fac înscrieri în două etape, în aprilie urmând să fie înscrişi copiii din alte zone decât cele arondate. În aceste cazuri se va ţine cont de criterii precum: copii cu domiciliul în zona arondată; copii ai căror bunici au domiciliul în zona arondată; copii ai căror fraţi sunt elevi ai şcolii; copii ai cadrelor didactice şi ai angajaţilor unităţii de învăţământ. Faptul că inspectoratele şcolare din alte judeţe încearcă să înscrie elevii în clasa I mai devreme are legătură cu restrângerea unor posturi şi norme didactice din toamna anului 2010.

Reporterii de la cotidianul Cuget Liber scriu că lucrările de reparaţii capitale ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa au fost mereu problematice. Nici bine nu a fost finalizată construcţia aripii noi a Unităţii de Primiri Urgenţe, că au şi apărut necazurile. A căzut o bucată de tavan, varul de pe un stâlp s-a îngălbenit, iar într-una din încăperi a apărut igrasia. Toate din cauza apei infiltrate, în urma ninsorilor din ultimele săptămâni. Conducerea spitalului spune că nu va semna recepţia lucrărilor până nu vor fi remediate hibele.

Străzile din centrul istoric al Craiovei vor purta şi denumirile de la 1900, cum ar fi Uliţa Precestei, Capu’ Podului, Copertari etc. În viitoarele piaţete de pe străzile Theodor Aman şi Lipscani, de pildă, vor fi amplasate statui ale unor personaje ale vremii în mărime naturală, fără soclu, şi lampadare de la începutul secolului trecut. Spaţiile verzi vor fi extinse în toate incintele blocurilor şi pe câteva străzi care vor deveni exclusiv pietonale. Sunt numai câteva dintre elementele proiectului de revitalizare a moştenirii cultural-istorice a Craiovei, în viziunea specialiştilor informează Gazeta de Sud.

Salina, afacerea anului la Cluj afirma colegii de la Ziua. 7.600 de oameni au vizitat săptămâna trecută obiectivul turistic. Doar din bilete s-au încasat în această perioadă 61.000 de lei, ritm în care s-ar obţine anual un milion de dolari. Datorită numărului mare de turişti prognozat în cererea de finanţare pentru amenajarea salinei, aici ar urma să fie angajate în cel mult doi ani alte 69 de persoane faţă de cele 15 existente. Salina beneficiază de un amfiteatru, piste de bowling, debarcader, teren de minigolf.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia