Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei economice, 2 februarie

Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.

Revista presei economice, 2 februarie

Articol de Dinu Dragomirescu, 02 Februarie 2011, 11:10

Necesitatea presantă a eficientizării statului este un subiect întâlnit în toate ziarele economice trecute în revistă azi.

Sub titlul "Negocieri cu FMI în ceaţă. Condiţionalităţile noului acord rămân un mister", Ziarul Financiar notează pe baza puţinelor informaţii disponibile că "dacă la acordul parafat în primăvara anului 2009 obiectivul a fost asigurarea stabilităţii sistemului financiar şi reducerea deficitului bugetar, acum accentul se mută pe eficientizarea statului".

"Se pare că pe problema reformării, privatizării sau lichidării companiilor de stat se va focaliza noul acord preventiv cu FMI", scrie ziarul.

"Nu este vorba doar de restructurări de personal", precizează reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Curierul Naţional publică un articol intitulat "Trei mine se vor închide până în 2018" în care citim că "cel mai mare datornic la bugetul de stat, Compania Naţională a Huilei, este în continuare subiect de discuţii cu reprezentanţii FMI".

"Compania are datorii la stat de peste un miliard de euro. (...) Autorităţile caută soluţii pentru recalificarea celor câteva mii de mineri care vor fi disponibilizaţi".

Sub titlul "FMI vrea liberalizarea preţurilor şi privatizare la energie", cotidianul Bursa scrie că "autorităţile noastre vor trebui să reglementeze aceste preţuri doar pentru populaţie şi instituţii publice, nu şi pentru agenţi economici".

Este vorba de o cerere mai veche a Comisiei Europene, reaminteşte ziarul.

"Surse din Ministerul Economiei susţin că FMI a pus această problemă pentru că ţara noastră pierde investitori strategici din cauza modului în care reglementează preţurile. (...)
Intervenţia FMI nu este întâmplătoarea în condiţiile în care am pierdut trei investitori strategici ("RWE" Germania, "GDF" Suez Franţa si "Iberdrola" Spania) din proiectul de construcţie al unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă", susţine Bursa.

"Un proiect bun în sine", menţionează în titlu Ziarul Financiar despre cele două reactoare.

"Dincolo de detaliile tehnice, ultimii ani au făcut să lipsească acum un lucru esenţial: încrederea investitorilor în statul român, după cum spune reprezentantul unui gigant energetic european".

Despre eficienţă este vorba şi în articolul din Ziarul Financiar intitulat "La finalul anului 180 de spitale vor dispărea din statistici. Vor fi condiţii mai bune în cele rămase?".

"Deşi fondurile alocate sănătăţii, inclusiv pentru spitale, s-au dublat în ultimii ani, calitatea actului medical nu s-a îmbunătăţit, iar sistemul a fost zguduit de tragedii, precum cea de la Maternitatea Giuleşti.

"Cu această ocazie au ieşit la iveală cazuri de menegeri care au stat mai bine de 20 de ani la conducerea unor spitale", scrie ziarul.

Acelaşi cotidian publică un punct de vedere semnat de Adrian Vasilescu sub titlul "Amara trezire din vis", pe tema absenţei în ţara noastră a unui proiect de structurare a economiei şi societăţii în general.

"O altă economie, chiar în ţări cu pieţe normale, ce ar fi fost nevoită să suporte atâta risipă, atâta dispreţ pentru performanţă, atâta lipsă de preocupare pentru eficienţă şi productivitate, fără îndoială că s-ar fi prăbuşit definitiv.

"Am dovedit astfel că avem ceea ce multe ţări de pe această planetă nu au: o oarecare vitalitate înăscută".

Ziarul Financiar publică un articol intitulat "570 000 de şomeri au ieşit din statistici în 2010. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ei".

Articolul citează statistici din care rezultă că "cifra reală a şomajului din România nu este de 6,9%, ci mai mare", relevă Liviu Voinea, profesor la ASE şi director al Grupului de Economie Aplicată.

De fapt, susţine acesta, "cifra care indică numărul de şomeri nu e relevantă, ci rata ocupării contează, care este de 57%, în condiţiile în care include şi salariaţii, dar şi lucrătorii pe cont propriu.

"Problema reală a României o reprezintă cei 4 milioane de români apţi de muncă, dar care nu plătesc contribuţii, a mai spus Voinea".

Egipt, revolta continuă. Ziua a 5-a, LIVE UPDATES
În lume 29 Ianuarie 2011, 10:41

Egipt, revolta continuă. Ziua a 5-a, LIVE UPDATES

Urmăriţi aici cele mai recente evoluţii si reacţii referitoare la situaţia din Egipt in cea de-a cincea zi a confruntarilor...

Egipt, revolta continuă. Ziua a 5-a, LIVE UPDATES
Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista Presei 07 Septembrie 2012, 07:12

Revista presei centrale, 7 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Curierul Naţional.

Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista Presei 06 Septembrie 2012, 07:26

Revista presei centrale, 6 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Bursa, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Adevărul.

Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august