Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista editorialelor, 3 martie

Articole din Jurnalul Naţional, Gândul, România Liberă şi Adevărul .

Revista editorialelor, 3 martie

Articol de Alex Olaru, 03 Martie 2011, 08:36

Ponderaţi sau pesimişti, editorialiştii ziarelor centrale de astăzi analizează lupta dintre Putere şi Opoziţie, criticând atitudinea şi strategia fiecărei tabere

Radu Tudor analizează astăzi, în Jurnalul Naţional bătălia pentru schimbare din România: "Nu ignoraţi actuala putere. Bătălia pentru schimbare se anunţă exterm de sângeroasă", este titlul editorialului, în care generalii Puterii şi ai Opoziţiei sunt puşi parcă pe o tablă imaginară, în încercarea de a afla deznodământul.: "Nu-i suficient ca cei trei lideri ai USL sa fie buni vorbitori si "sa dea bine la televizor".

Antonescu, Ponta si Constantin au nevoie de mai mult. USL nu va ramâne o vesnicie la 60%, daca populatia dezamagita de actuala putere nu va simti niste actiuni mai bine conturate, as spune chiar mai dure, ale opoziţiei, scrie Radu Tudor.

Editorialistul completează: "Asta nu înseamna ca actuala putere va câstiga neconditionat alegerile din noiembrie 2012. Dar nici nu va ramâne undeva la 15%-20%. Un singur aspect nu pot controla însa puternicii de azi: o revolta masiva si tacuta la vot a celor nemultumiti, care sa participe în proportie de peste 70%. Pe asta însa nu m-as baza, pentru ca scârba provocata de politica actualei puteri va genera un absenteism favorabil, culmea, tot lor."

"USL mizează pe un masiv vot resentimentar", pune pucntul pe i şi Rodica Ciobanu în Gândul.

Problema este însă că, reiese din editorialul ei de astăzi, în ultimii ani, relaţia dintre clasa politică şi electorat s-a degradat, contractul a fost înlocuit cu pomana şi trocul şi nu sunt semne că legătura se va restabili în curând.

"Protocoalele nimicului" este titlul ales de Rodica Ciobanu - care consideră că forţele politice nu mai semnează nimic cu electoratul, ci parafează protocoale între ele - documente de uz politic intern, din care cetăţenii nu-şi pot face nici cea mai vagă idee despre ce îi aşteaptă.

Astfel, PDL, UDMR şi UNPR par să strângă rândurile, aşteptându-se , scrie Rodica Ciobanu, să fie fie votate în orb. La fel procedează însă şi USL, e de părere editorialista, care, deşi a semnat protocoale după protocoale, tot nu anunţă concret ce ne pregăteşte dacă va veni la putere.

Observator al strategiilor pre-electorale este astăzi şi Sabina Fati, în România Liberă.

Vizat este PDL-ul care are de ales drumul pe care va merge. Citez: " putere de dragul puterii sau putere pentru curăţenie şi modernizare".

Concret, Sabina Fati face referire la lupta internă din partid: de o parte este aripa reformatoare Macovei-Voinescu-Preda, care vrea să-i oblige prin statut pe membrii care au fost trimişi în judecată să se autosuspende, de cealaltă opozanţii acestui plan, care susţin că astfel PDL-ul ar rămâne fără motoare.

Politica este arta posibilului, mai scrie Sabina Fati, citându-l pe artizanul unificării Germaniei, Otto von Bismark. Problema e că, în PDL maxima este înţeleasă diferit - prin urmare destinul revoluţiei moravurilor este incert.

"Nu cred că România mai are vreo şansă să se vindece", scrie în Adevărul Lucian Pop, care critică deopotrivă "incopmetenţa Guvernului, atitudinea preşedintelui şi incapacitatea Opoziţiei de a veni cu soluţii coerente şi credibile".

"Din păcate, cei ajunşi în diverse funcţii de decizie nu au nicio viziune pe termen lung", continuă Lucian Pop," şi nu reuşesc să depăşească orgoliile şi disputele mărunte".

Editorialistul Adevărului pune lupa şi pe decizia recentă a Consiliului General al Capitalei, de a reduce cheltuielile pentru lucrări majore de infrsatructură.

Ceea ce au făcut consilierii se numeşte tembelism în formă pură, consideră la final de editorial Lucian Pop, în condiţiile în care Investiţiile pentru infrastructură ar trebui să reprezinte prioritatea zero pentru orice autoritate.

Revista editorialelor, 28 februarie
Revista Presei 28 Februarie 2011, 09:57

Revista editorialelor, 28 februarie

Editoriale din Gândul, România Liberă, Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei.

Revista editorialelor, 28 februarie
Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista Presei 07 Septembrie 2012, 07:12

Revista presei centrale, 7 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Curierul Naţional.

Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista Presei 06 Septembrie 2012, 07:26

Revista presei centrale, 6 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Bursa, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Adevărul.

Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august