Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Prăbuşirea Uniunii Sovietice nu a adus "viitorul luminos"

Articole din New York Times, The Guardian, Duma, Standart, Die Presse, The Times, The Guardian, El Mundo, Duma şi Publico.

Prăbuşirea Uniunii Sovietice nu a adus "viitorul luminos"
Foto: Arhivă Reuters.

Articol de RADOR, 05 Decembrie 2011, 08:02

Alegerile legislative din Rusia şi prelungirea crizei din zona euro sunt două din temele centrale ale presei internaţionale.

Luna decembrie marchează împlinirea a 20 de ani de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, ocazie cu care "New York Times" face o trecere în revistă a evoluţiilor din spaţiul euroasiatic.

Partea proastă este că prăbuşirea sovietică nu le-a adus oamenilor şi "viitorul luminos" pe care mulţi l-au sperat la acea vreme, atât în est, cât şi în vest, notează cotidianul american.

În acest context, în Federaţia Rusă au avut loc şi alegeri legislative. "Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, nu se mai bucură de o atât de mare susţinere, în timp ce oamenii au obosit de stilul de om forte al lui Putin", titrează "The Guardian".

În timp ce Putin şi partidul său au dominat viaţa politică mai mult de un deceniu, nemulţumirea populară începe să crească din cauza corupţiei generalizate printre oficiali şi a prăpastiei dintre ruşii de rând şi clasa superbogată", observă cotidianul britanic.

Cotidianul "Duma" de la Sofia se opreşte asupra stereotipiilor care marchează viaţa politică rusă, subliniind că alegerile nu aduc surprize. În ţară se observă o tot mai mare apatie politică şi o tendinţă de depolitizare a societăţii.

Scăderea încrederii în partidul Rusia Unită este explicabilă având în vedere că acest partid conduce ţara de peste zece ani, dar şi deoarece candidatura lui Putin pentru un nou mandat prezidenţial a activat majoritatea opozanţilor, care au primit un sprijin solid din afara ţării.

Un alt cotidian bulgar, "Standart", scrie că alegerile parlamentare din Rusia au avut loc sub atacul cibernetic asupra site-urilor independente şi a numeroase încălcări ale legislaţiei alegerilor, privite ca un test pentru premierul Putin înaintea întoarcerii sale în fotoliul de preşedinte.

În acelaşi context, "Die Presse" din Austria titrează că "Putin se teme de "trădători", după ce preşedinta unei organizaţii neguvernamentale a fost reţinută pe aeroportul Şeremetievo din Moscova.

Prim-ministrul Vladimir Putin vede în organizaţia finanţată de Uniunea Europeană, un trădător naţional. Conducerea rusă, cu nervii slăbiţi se teme acum şi de revelaţiile unui ONG mic.

Deşi victoria partidului lui Putin "Rusia Unită" în alegeri este dată ca sigură, orice critică la adresa ei e resimţită ca o ameninţare care trebuie înlăturată imediat, consideră cotidianul austriac.

În zona euro, se anunţă o săptămână încărcată, care debutează cu o nouă întâlnire Merkel-Sarkozy, la Paris, scrie "The Times", subliniind că un control centralizat asupra politicilor de taxare şi cheltuieli realizat în următoarele şase luni ar calma temerile pieţelor financiare.

"The Guardian" se opreşte şi el asupra întâlnirii de la Paris, fiind de părere că o înţelegere privind uniunea fiscală ar aduce o stabilitate de lungă durată în zona euro.

"Iritarea Europei cauzată de "învăţătoarea" Merkel preocupă Germania", titrează "El Mundo", subliniind că Angela Merkel va deschide o altă săptămână crucială pentru viitorul Europei, prescriind din nou rigoare şi austeritate pentru partenerii săi, în timp ce dominaţia absolută a cancelarului şi caracterul său inflexibil irită o bună parte a continentului.

Cotidianul bulgar "Duma" notează că, după întâlnirea liderilor UE din 9 decembrie, contribuabilii europeni şi pieţele financiare vor şti care sunt decizile pentru salvarea monedei euro.

La rândul său, publicaţia spaniolă "Publico" observă că puterea financiară subordonează guvernele Uniunii Europene, după ce puterea politică în Uniunea Europeană a fost preluată de tehnocraţi legaţi de sectorul financiar, şi avertizează că ceea ce se află în pericol din cauza turbulenţelor financiare din Uniune nu este numai moneda euro, ci democraţia însăşi.

Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august
Revista presei centrale, 24 august
Revista Presei 24 August 2012, 07:35

Revista presei centrale, 24 august

Articole din Curierul Naţional, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 24 august
Revista presei centrale, 22 august
Revista Presei 22 August 2012, 07:44

Revista presei centrale, 22 august

Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 22 august
Revista presei centrale, 21 august
Revista Presei 21 August 2012, 07:19

Revista presei centrale, 21 august

Articole din Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Adevărul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.

Revista presei centrale, 21 august