Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 16 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

11 Noiembrie 2019
Vizualizari: 1089
Comentează add

Ziua veteranilor şi eroilor din teatrele de operaţii

radu-dobritoiu

Ziua Veteranilor şi Eroilor căzuţi în teatrele de operaţii este marcată astăzi prin ceremonii militare oganizate în principalele garnizoane din ţară. Acţiuni similare vor avea loc şi la mormintele şi monumentele închinate militarilor români. Radu Dobriţoiu ne oferă mai multe informaţii despre istoricul şi semnificaţia acestei zile.

Reporter: Ziua Veteranilor a fost aleasă pentru simbolistica ei: intrarea în vigoare la 11 noiembrie 1918 a Armistiţiului între puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial. Tot pe 11 noiembrie, dar în 2003 a căzut la datorie sublt. post-mortem Iosif Silviu Fogoraş, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan. În 2014, data de 11 noiembrie a fost instituită prin lege Ziua Veteranilor pentru recunoaşterea meritului personalului armatei participant la acţiuni militare. În Bucureşti, la Monumentul Eroilor căzuţi în teatrele de operaţii, va avea loc astăzi o ceremonie militară şi religioasă şi vor fi depuse coroane de flori. La ora 11:00, în toate bisericile şi capelele construite în incinta unităţilor militare vor fi trase clopotele în memoria eroilor căzuţi în acţiuni militare.

Realizator: Şi la Buzău au fost pregătite evenimente speciale cu prilejul Zilei Veteranilor. Corespondenta noastră Cristina Moise transmite:

Reporter: La ora 10:00, militari şi oficialităţi buzoiene aduc omagiul veteranilor în Cimitirul Eroilor din Buzău. De la 10:30, Ilie Pintea, corespondentul RRA, în Judeţul Hunedoara, ne prezintă 38 dintre chipurile războiului din Afganistan surprinse cu aparatul de fotografiat în calitate de corespondent de război. Expoziţia fotografică stă 4 zile la Buzău, în Biserica Pogorârea Sf. Duh, biserica celor mai mulţi dintre militarii pe care România i-a trimis din 2013 până în prezent în teatrele de operaţiuni. Expoziţia semnată de Ilie Pintea este adusă la Buzău de comanda Diviziei 2 Infanterie Getica şi este susţinută de RRA. Despre emoţia întâlnirii Aurei Stoica, văduva eroului Mădălin Stoica, militar căruia îi dedică Ilie expoziţia, cu autorul acestor fotografii detaliem, astăzi, la RRA.
 


Etichete Ziua Veteranilor11 noiembrie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live