Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OBIECTIV, ROMÂNIA Marţi, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

1 Decembrie 2020
Vizualizari: 158
Comentează add

Ambasadorul României la Vatican, prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan, despre semnificația pe care o acordă Zilei Naționale a României.

Ziua Națională, „prilej să ne împrospătăm dragostea de limba noastră”

radiojurnal

Arhivă Foto: Sergiu Podină.

Manifestările de Ziua Națională din străinătate sunt organizate pe internet din cauza pandemiei. Șefi de ambasade din Europa spun că mesajul de solidaritate este dominant după un act dificil.

Potrivit ambasadoarei la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu, evenimentele de astăzi doresc să evidențieze spiritul european al României și contribuția la soluționarea problemelor cu care ne confruntăm, iar ambasadorul nostru în Italia, George Bologan, afirmă că Ziua Națională din acest an ar fi mai mult un moment de reflecție, decât unul de petrecere. Și reprezentantul României la Vatican, profesorul universitar doctor Liviu Petru Zăpârțan, a vorbit corespondentei noastre despre semnificația pe care o acordă acestei sărbători.

Liviu Petru Zăpârțan: Ziua Națională este un prilej pentru noi toți, cei care venim din cele 10 provincii istorice ale țării, să ne împrospătăm dragostea de limba noastră, de obiceiurile izvorâte din omenia românească, de munții și câmpiile noastre, de acea succesiune a dealurilor și văilor pe care le-a cântat Blaga, botezându-le "spațiul mioritic".

Evocarea zilei de 1 Decembrie înseamnă și pomenirea cu smerenie a celor care, adunând trăirea lacrimilor și a sângelui vărsat pentru aceste pământuri le-au sublimat într-o conștiință națională întrupată politic.

Ei ne-au lăsat un mesaj pe care avem datoria să îl preluăm neclintiți și nedezmințit: "Ceea ce s-a împlinit la 1 Decembrie să fie dus mai departe pentru urmașii urmașilor noștri, făcând ca România să fie eternă".

Zicem și noi astăzi, așa cum au scris cei de la 1 Decembrie 1918, la încheierea Declarației de la Alba Iulia: "Așa să ne ajute Dumnezeu!"


Etichete (ii)1 decembrieLiviu Petru Zăpârțan

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live