Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

30 Noiembrie 2010
Vizualizari: 3569
Comentează add

MAE duce sărbătoarea românească în toată lumea, printr-o serie de evenimente culturale şi de diplomaţie publică. Simbolul oraşului Bruxelles, statuia Manneken-Pis, va fi costumată în port popular românesc.

Ziua Naţională a României, marcată în lume

razvan-stancu

Statuia Manneken-Pis din Bruxelles, îmbrăcată în costum tradiţional din China. Foto: Xinhua.

De 1 decembrie, ziua naţionala a României va fi sărbătorită în toată lumea printr-o serie de evenimente cu caracter cultural, artistic şi de diplomaţie publică, se arată într-un comunicat al ministerului român de externe.

Evenimentele organizate în majoritatea capitalelor şi oraşelor unde România are misiuni diplomatice vor consta în concerte de operă şi de muzică simfonică, vernisaje ale unor expoziţii de fotografie, conferinţe şi mese rotunde, întâlniri cu diaspora, proiecţii de film românesc, spectacole de teatru, prezentări de filme documentare, prezentări ale tradiţiilor româneşti şi a oportunităţilor turistice româneşti.

O parte din aceste evenimente sunt organizate împreună cu institutele culturale române din ţara de reşedinţă.

În Belgia, simbolul oraşului Bruxelles, statuia Manneken-Pis "Băieţelul care face pipi", va fi costumată în port popular românesc, la o ceremonie organizată de ambasada României, joi, pentru a marca Ziua Naţională.


Potrivit comunicatului remis de MAE  este vorba despre o tradiţie locală veche şi renumită în Belgia, "fiind organizată de regulă în conexiune cu evenimente politice sau culturale semnificative şi beneficiind astfel de o expunere publică de excepţie".

Există patru legende legate de Manneken-Pis, cea mai răspândită fiind cea potrivit căreia băieţelul, prin gestul său, a stins un foc ce urma să cuprindă întregul oraş.

În cadrul evenimentelor de marcare a Zilei Naţionale a avut loc, la Conservatorul Regal din Bruxelles, concertul de gală susţinut de maestrul Gheorghe Zamfir şi orchestra "Creator Art" din Republica Moldova.


Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ambasadei României, asociaţilor româneşti şi al cetăţenilor din Republica Moldova stabiliţi în Belgia şi Franţa.

Video: Gheorghe Zamfir şi orchestra "Creator Art" din Republica Moldova la Conservatorul Regal din Bruxelles. Sursa: Centrul Român de Informare de la Bruxelles.

Reprezentanţa României pe lângă Uniunea Europeana prezintă, la Bruxelles, expoziţia de fotografie "Bucureştiul e de nestăvilit", în colaborare cu primăria Municipiului Bucureşti şi Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

Ziua României marcată şi în alte capitale ale lumii

În perioada 18 noiembrie - 1 decembrie se desfăşoară la Moscova, festivalul Filmului Românesc, un eveniment organizat în premieră în Federaţia Rusă.

În Irlanda, la Dublin, a avut loc, sâmbătă la catedrala Sfântul Patrick, concertul The Music of Shaun Davey- A Romanian Journey ("Muzica lui Shaun Davey – o călătorie românească"), cu participarea extraordinară a Corului de Bărbaţi al Institutului Teologic Andrei Şaguna de la Sibiu alături de Orchestra RTE şi cunoscuţi artişti irlandezi.

Evenimentul a fost organizat de radiodifuziunea irlandeză RTE în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi în colaborare cu Ambasada României la Dublin.

Ambasada României la Londra şi Institutul Cultural Român-Londra, vor organiza, la 2 decembrie, un concert de gală susţinut de soprana Elena Mosuc acompaniată de pianistul Enrico Cacciari.

Conform comunicatului, în acest an, pe fondul restricţiilor bugetare severe, MAE nu a promovat o hotărâre de guvern privind alocarea de fonduri din bugetul ministerului pentru marcarea Zilei Naţionale.

Astfel, ministerul a solicitat misiunilor să găsească surse alternative de finanţare, atât pentru recepţie, cât şi pentru diverse activităţi de diplomaţie publică.


Etichete Ziua NaţionalăRomâniaMAEexternediplomaţieculturăBelgiaIrlandaManneken-Pis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live