Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Joi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ramona Alexandrescu

13 Mai 2018
Vizualizari: 1048
Comentează add

Pentru marcarea acestei zile, mii de oameni din întreg Cernăuțiul dar şi din alte zone ale Ucrainei s-au adunat la Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți.

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România în Cernăuți Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România în Cernăuți - Conține video

ramona-alexandrescu

Cernăuți. Foto: Ramona Alexandrescu.

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România s-a sărbătorit astăzi, în cea de-a doua duminică din luna mai.


Pentru marcarea acestei zile, mii de oameni din întreg Cernăuțiul dar şi din alte zone ale Ucrainei s-au adunat la Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, pentru a participa la cea mai mare paradă a portului tradiţional românesc, transmite corespondentul Radio România la Cernăuți.

Manifestările au debutat cu parada costumului popular românesc, ploaia nereusind sa fie un impediment in desfășurarea activităților.


La evenimentul de la Cernăuți pe lângă simpli cetăţeni, au fost prezente şi ansambluri folclorice din satele românești.


Elena Nandriș, primarul comunei Mahala, regiunea Cernauti, a precizat ca acest eveniment a reușit promovarea peste hotare a valorilor tradiționale care ne definesc identitatea și cultura precum și a oamenilor săi minunați.

Respinsă de către Senat în decembrie 2014, propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaţilor, ca for decizional, la 22 aprilie 2015.

Legea 102/2015 privind instituirea acestei zile, publicată în Monitorul Oficial din 13 mai 2015, prevede ca această zi să prilejuiască organizarea de evenimente cultural-artistice, sociale şi educative, prin care să "se evidenţieze valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone".

La inițiativa primarului sectorului 1 Dan Tudorache în cadrul acestui eveniment a fost semnat un protocol de colaborare între Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți și Centrul Cultural al Primăriei Sector 1 .

Obiceiul protocolului îl constituie cooperarea interinstituțională prin organizarea in comun de către Centrul Cultural al sectorului  1 Bucuresti și Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți Ucraina a unor evenimente, proiecte, campanii culturale care au ca scop promovarea limbii romane, a identității naționale și a valorilor culturale ale poporului roman in rândul cetățenilor din sectorul 1 al municipiului Bucuresti dar și din Cernauti Ucraina.

VIDEO: 


Etichete Ziua Naţională a Portului Tradiţional din RomâniacernautiCentrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi”

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live