Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 06 Martie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alex Olaru

21 Iunie 2014
Vizualizari: 676
Comentează add

De Ziua Mondială a Refugiatului, Agenţia ONU de profil a publicat un bilanţ actualizat al victimelor – cifrele vorbesc de peste 51 de milioane de oameni strămutaţi forţat.

Ziua Mondială a Refugiatului Ziua Mondială a Refugiatului - Conține audio

alex-olaru

Euranet Plus.

În întreaga lume este celebrată vineri Ziua Mondială a Refugiatului.

Este o ocazie pentru Uniunea Europeană să facă încă o dată apel la solidaritate.

La fiecare patru secunde, undeva în lume, o persoană este nevoită să-şi abandoneze căminul, din cauza unui conflict în zonă sau a unui dezastru natural.

În fiecare an, la această dată, profităm de moment şi atragem atenţia asupra chinului prin care trec aceşti oameni - este începutul mesajului transmis de executivul comunitar, prin intermediul comisarilor cu atribuţii în domeniu.

Audio: Ziua Mondială a Refugiatului.

De Ziua Mondială a Refugiatului, Agenţia ONU de profil a publicat un bilanţ actualizat al victimelor – cifrele vorbesc de peste 51 de milioane de oameni strămutaţi forţat.

Peste 16 milioane sunt refugiaţi, mai bine de 33 de milioane sunt mutaţi în interiorul graniţelor propriei ţări şi mai mult de un milion de persoană solicită în prezent azil.

Comisia Europeană atrage atenţia că aceste cifre reprezintă, însumat, populaţia a cinci state membre ale Uniunii: Austria, Slovacia, Cehia, Ungaria, Bulgaria şi România. Jumătate dintre refugiaţi sunt copii.

Ce nu se poate cuantifica însă este suferinţa acestor oameni, spun într-o declaraţie comună comisarul pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Kristalina Georgieva, cel pentru dezvoltare, Andris Piebalgs şi comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Forurile de la Bruxelles sunt extrem de preocupate de situaţia din Siria, Afghanistan, Irak, Republica Centrafricană, Sudanul de Sud sau Mali.

În context, Uniunea Europeană oferă sprijin umanitar în 33 de ţări şi investeşte în educaţie, de multe ori în parteneriat cu Organizaţia Naţiunilor Unite.

Comisia aminteşte că anul trecut a fost modificată legislaţia referitoare la acordarea azilului în interiorul graniţelor Uniunii.

Sistemul comun de azil, care eficientizează procedurile, este văzut ca o realizare istorică. Solicitanţii sunt mai bine protejaţi, iar deciziile se iau mult mai rapid.


Etichete Kristalina GeorgievaONUZiua Mondială a RefugiatuluisolidaritateazilAndris PiebalgsCecilia Malmstrom

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live