Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ziua Mondială a refugiaţilor

20 iunie a fost aleasă de ONU să devină "Ziua Mondială a Refugiaţilor”, iar Uniunea Europeană s-a alăturat întotdeauna eforturilor Naţiunilor Unite pentru cauza refugiaţilor.

EuranetPlus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 21 Iunie 2013, 14:19

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă, Catherine Asthon, a dat publicităţii, joi, la Bruxelles, o "Declaraţie de Ziua Mondială a refugiaţilor”, în care face apel la solidaritate şi la mobilizarea opiniei publice internaţionale în sprijinul acestor defavorizaţi ai lumii.

În fiecare minut, 8 persoane din lume sunt obligate să lase tot ce le aparţine şi să fugă din calea războiului, a persecuţiilor şi a terorii.

"Astăzi, de Ziua Mondială a refugiaţilor, gândurile noastre se îndreaptă mai mult ca niciodată către milioanele de femei, copii şi bărbaţi, care, în multe locuri din lume, sunt constrânşi să-şi părăsească ţara din cauza războaielor, a conflictelor şi persecuţiilor de tot felul. Trebuie să dăm dovadă de o solidaritate de neînfrânt, ca fiinţe umane, şi să le întindem o mână celor care au nevoie de ajutor” – se arată în declaraţia înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă, Catherine Asthon, la care au aderat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, comisarul pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, şi comisarul pentru cooperare internaţională şi ajutor umanitar, Kristalina Gheorghieva.

Audio: Declaraţie adoptată la Bruxelles de Ziua mondială a refugiaţilor.

20 iunie a fost aleasă de ONU să devină "Ziua Mondială a Refugiaţilor”, iar Uniunea Europeană s-a alăturat întotdeauna eforturilor Naţiunilor Unite pentru cauza refugiaţilor.

Comisia alocă aproximativ 15 % din bugetul său anual, adică peste un miliard de euro, pentru misiuni care atacă probleme acute ale acestui tip de migraţie, şi anume: răspund la nevoile cele mai presante ale refugiaţilor, precum hrana, medicamentele şi bunurile de primă necesitate, susţin şi protejează persoanele în cursul deplasării lor, dar şi la revenirea în ţara de origine, susţin organizaţiile umanitare specializate în ajutorarea refugiaţilor.

O situaţie specială a reprezintă Siria, unde războiul civil, care durează de peste doi, a adus populaţia într-o stare dramatică, dominată de o penurie fără precedent de alimente, medicamente şi carburant.

Aproape 1,6 milioane de sirieni s-au refugiat în ţările vecine, pe care Uniunea Europeană le-a sprijinit permanent cu fonduri, ajutoare şi personal, în eforurile lor de a-i adăposti pe aceştia şi de a le asigura o protecţie minimă.

Până în prezent, contribuţia europeană a fost de 840 de milioane de euro, iar, recent, s-a anunţat implementarea unui pachet suplimentar de 400 de milioane de euro.

"Suntem foarte preocupaţi de soarta refugiaţilor sirieni. Uniunea Europeană, în strânsă cooperare cu partenerii săi, va face în continuare eforturi pentru a asigura protecţia victimelor acestui conflict” – se mai afirmă în declaraţia adoptată la Bruxelles de Ziua mondială a refugiaţilor.