Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ziua Mondială a Radioului, la Radio România Actualităţi

La Radio România Actualităţi este marcată Ziua Mondială a Radioului. 13 februarie este data primei transmisii radio de la sediul ONU în 1946.

Ziua Mondială a Radioului, la Radio România Actualităţi

Articol de Cristina Ghioca, 13 Februarie 2013, 08:44

Miercuri, se sărbătoreşte, în premieră, Ziua Mondială a Radioului la iniţiativa UNESCO.

13 februarie este data primei transmisii radio de la sediul ONU în 1946.

Radio România Actualităţi transmite programe speciale dedicate Zilei Mondiale a Radioului.

Evenimentul este marcat şi la Sala Radio, unde Orchestrele şi Corurile Radio România vor susţine un concert de marcă.

În cadrul programelor Radio România Actualităţi sunt difuzate şi mesajele transmise de mai multe personalităţi cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului.

Ora 18.30 - Prinţesa Elettra Marconi, fata lui Guglielmo Marconi, inventatorul Radioului, susţine că radioul este tatăl ei.

"El a fost inventatorul acestui minunat mijloc de comunicare, acela de a comunica în eter fără fir.

"El a făcut aceasta cu scopul de a salva fiinţele umane aflate pe mare, deoarece în respectiva epocă aceste nave cu echipajele lor plecau pentru luni de zile fără să aibă veşti de la familii, dar şi fără a putea solicita ajutorul în caz de urgenţă", a declarat fata lui Guglielmo Marconi.

Audio: Interviu cu prinţesa Elettra Marconi, fata lui Guglielmo Marconi, inventatorul Radioului.

Interviul integral poate fi citit şi ascultat pe adresa de site a Agenţiei de presă Rador.

Ora 17.55 - Loredana Cornero - secretar general Comunita Radiotelevisiva Italofona- susţine că radioul este mijlocul de comunicare prin excelenţă. Ea ne îndeamnă să ne gândim doar la rolul pe care l-a jucat Radio Londra în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Directorul Radio Russia, Viaceslav Umanovski, declară că radioul este unic. El consideră că acesta poate acoperi cea mai largă audienţă şi poate implica în dialog ascultători din toate generaţiile despre ceea ce este cu adevărat important.

Audio: Loredana Cornero şi Viaceslav Umanovski.


Ora 16.55
- Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat că pentru el radioul a fost şi rămâne acel prieten necunoscut pe care nu-l vezi dar pe care îl auzi, pe care nu-l atingi dar îl simţi şi care atinge nevoia emoţională, dar şi nevoia de pragmatism şi de informare, care este mereu alături fie că eşti acasă, fie că eşti plecat în afară.

Audio: Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.


Ora 16.20 - Ciprian Olinici, Redactor şef la Radio Trinitas, susţine că a dorit să folosească acest mijloc de comunicare în masă afectiv.

Acesta a mai adăugat că Biserica încearcă prin Radio Trinitas să contureze un dialog între valorile culturale sau sociale şi patrimoniul credinţei.

Audio: Ciprian Olinici, Redactor şef la Radio Trinitas.

Ora 15.55 - Javad Mottaghi, Secretar general al Uniunii de Radio Asia-Pacific, spune că radioul este un mijloc efectiv de transmitere a informaţiilor, într-o ţară din Asia cu populaţie numeroasă. Acesta este de părere că radioul este un instrument puternic în dezvoltarea socială.

Audio: Javad Mottaghi, Secretar general al Uniunii de Radio Asia-Pacific.

Ora 15.20 - Mesajul lui Daika Attila de la Radio Transilvania, Oradea.

Ora 14.55 - O surpirză: Dovada legăturilor pe care le avem cu lumea largă şi cu istoria prin emisiunile de radio de pe toate meridianele.

Audio: Un fragment din discursul lui Chrles de Gaulle privind armistiţiul, fragment transmis de French Radio - London - ZMR.

Ora 13.51 - Într-un interviu la Radio România Actualităţi, directorul general al URTI, Alain Masse a mărturisit că dacă ar fi să găsească două lucruri indispensabile în viaţa sa cotidiană, acestea ar fi aerul pentru a respira şi radioul pentru a-l asculta.

Audio: Mesajul directorului general al URTI, Alain Masse

Fostul director al departamentului radio EBU, Raina Konstantinova, a spus că radioul este primul mijloc modern de comunicare, având o istorie de 110 ani, mult anterioară televiziunii şi apoi internetului. În opinia sa, radioul este important în această calitate pentru că este rapid, accesibil şi de încredere.

Audio: Mesajul fostului director al departamentului radio EBU, Raina Konstantinova

Ora 12.51 - Preşedintele Teleradio Moldova, Alexandru Dorogan, a spus că în Republica Moldova radioul este în continuare solicitat şi ascultătorul este un consumator de programe radio.

Audio: Mesajul preşedintelui Teleradio Moldova, Alexandru Dorogan

Într-un dialog cu redactorul Radio România, Mihaela Helmis, redactorul şef al departamentului ştiri de la CBS România, Selma Yusuf, consideră că radioul a reuşit să ţină pasul cu tehnologia.

Audio: Interviu Selma Yusuf

Ora 11.52 - Ministrul culturii Daniel Barbu vorbeşte despre radio ca o parte a istoriei păstrată şi transmisă mai departe. În opinia sa, radioul a rămas pentru foarte multă lume principala sursă de informaţie. Potrivit acestuia, radioul nu este doar o instituţie de presă, ci un element inseparabil de civilizaţia secolului XX.

Audio: Mesajul ministrului culturii, Daniel Barbu

Ora 10.52 - Într-un interviu la Radio România Actualităţi, preşedintele Polskie Radio, a spus că într-o vreme a dominaţiei vizualului şi a tabloidizării media, radiourile publice se găsesc într-o poziţie specială. Pentru a-şi îndeplini obligaţiile ele trebuie să intre în competiţia din piaţă, să-şi schimbe programele conform nevoilor publicului lor.

În opinia sa, calitatea programelor trebuie să fie mai înaltă, mai bună decât cea a posturilor comerciale.

Audio: Interviu cu preşedintele Polskie Radio, Andrzej Siezieniewski

Ora 9.37 - Realizatorul Marius Dragomir, de la radioul Big Fm din Deva, a spus că pentru el, radioul este o pasiune, la care nu va renunţa niciodată. El este de părere că radioul rămâne cel mai rapid mod de comunicare cu ascultătorii.

Audio: Mesajul realizatorului Marius Dragomir

Realizatorul Marius Stroe, de la Radio Voces Campi, din Călăraşi, a mărturisit că el a venit în radio din presa scrisă şi a crezut că este uşor să facă radio. În opinia sa, în radio, fiecare secundă este mai lungă decât spaţiul dintre două cuvinte. Potrivit acestuia, nu există un canal media care să creeze o legătură cu publicul mai puternică, decât o poţi face pe calea undelor.

Audio: Mesajul realizatorului Marius Stroe

Ora 9.17 - Radioul este tatăl meu – aşa spune de mai bine de 60 de ani, prinţesa Elettra Marconi, fiica marelui inventator al Radioului, Guglielmo Marconi. Cu prinţesa Elettra Marconi a stat de vorbă corespondentul Radio România, Elena Postelnicu.

Audio: Interviu cu prinţesa Elettra Marconi

Ora 8.53 - Moderatorul Radio Zu, Mihai Morar, spune despre radio că este ca o terapie pentru el şi o eliberare de energie pozitivă pentru ascultători. Potrivit acestuia, muzica este unul dintre cele mai bune medicamente din lume. În opinia sa, dacă o să rămână o sursă de interactivitate, radioul nu o să moară niciodată.

Audio: Mesajul moderatorului Radio Zu Mihai Morar

Ora 8.52 - Preşedinta Consiluilui Naţional al Audio-vizualului, Laura Georgescu, le-a urat radiourilor din România să aibă audienţă din ce în ce mai mare, fără să încalce legea audio-vizualului.

Audio: Mesajul preşedintei CNA, Laura Georgescu

Ora 8.30 - Preşedintele Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu: "Dacă mediile vor muri într-o zi, Radioul va muri ultimul".

Audio: Mesajul Preşedintelui Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu

Ora 7. 51 - Directorul general al BBC, Graham Ellis, a transmis salutări profesioniştilor şi ascultătorilor Radio România. În opinia sa, acum, în era internetului, radioul se dezvoltă şi mai mult.

Directorul adjunct al RAI, Sergio Valzania, a vorbit despre capacitatea radioului public de a fi mai dinamic decât televiziunea în a descoperi legăturile profunde dintre ţări, în a le menţine vii şi a încerca să le îmbunătăţească.

Audio: Mesajele directorului general al BBC, Graham Ellis şi al directorului adjunct RAI, Sergio Valzania

Ora 7.45 - Premierul Victor Ponta a spus că, faţă de alte domenii mass-media, în România radioul s-a dovedit poate, cel mai echilibrat reprezentant al presei.

Audio: Mesajul premierului Victor Ponta

Ora 7.32 - Preşedinţii comisiilor de cultură din Camera Deputaţilor şi Senat au urat la mulţi ani oamenilor din radio. Preşedintele comisiei de cultură din Senat, Georgică Severin, le-a reamintit jurnaliştilor de la radioul public că sunt în serviciul cetăţenilor, iar cetăţenii fac eforturi să plătească funcţionarea instituţiei.

Audio: Mesajul preşedinţilor comisiilor de cultura din Camera Deputaţilor şi Senat - Georgel Sorinel Ştirbu şi Georgică Severin.

Ziua Mondială a Radioului, o sărbătoare instituită de UNESCO în semn de preţuire pentru acest puternic vector de informaţie şi cultură

Pe 13 februarie este marcată Ziua Mondială a Radioului, o sărbătoare instituită în 2012 de UNESCO în semn de preţuire pentru acest puternic vector de informaţie şi cultură.

UNESCO a luat decizia de marcare a acestei zile pentru a proclama cooperarea internaţională între radiodifuzori, dar şi pentru a încuraja factorii de decizie în accesul la informaţie prin intermediul posturilor de radio de pe întregul mapamond.

Cu ocazia acestei zile, URTI (Uniunea Radiourilor şi Televiziunilor Internaţionale) a creat o platformă web, aparţinând Comitetului Zilei Mondiale a Radiofoniei.

Pe această platformă pot fi lăsate mesaje aparţinând difuzorilor sau ascultătorilor, pentru a promova media radiofonică în mai multe limbi.

Cele mai interesante mesaje sunt difuzate pe 13 februarie, prima ediţie a Zilei Mondiale a Radioului.

Mesajele pot fi ascultate şi pe pagina noastră specială, Mesaje de Ziua Mondială a Radioului.

EBU, partener al evenimentului

Evenimentul are ca partener Uniunea Radiodifuzorilor Europeni (EBU).

Societatea Română de Radiodiufuziune este membră a EBU (European Broadcasting Union) din 1993.

EBU este cea mai importantă alianţă a serviciilor publice de media din întreaga lume, având 74 de membri activi în 56 de ţări şi 37 de membri asociaţi din 22 de ţări.

În România, primele emisiuni de radio au avut loc pe 1 noiembrie 1928, dată la care lua naştere Societatea Română de Radiodifuziune de astăzi, cel mai ascultat şi mai credibil radiodifuzor din ţara noastră.

Partener al principalelor radiouri europene, între care BBC, RFI sau DW, Radio România are în portofoliu 7 posturi naţionale, 8 posturi regionale, o agenţie de presă, 6 formaţii muzicale, o editură şi un târg de carte.

Din octombrie 2012, Radio România este reprezentată în structurile de conducere ale Uniunii Internaţionale de Radio şi Televiziune.

Mesaje de Ziua Mondială a Radioului
Cultură 07 Februarie 2013, 08:49

Mesaje de Ziua Mondială a Radioului

Mesaje aparţinând difuzorilor sau ascultătorilor, pentru promovarea radioului în mai multe limbi.

Mesaje de Ziua Mondială a Radioului
The Magic of Funk la Sala Radio
Cultură 28 Martie 2024, 14:33

The Magic of Funk la Sala Radio

Joi, 4 aprilie 2024 (de la 19.00), Big Band-ul Radio vă propune un nou eveniment special.

The Magic of Funk la Sala Radio
Un secol de pictură basarabeană, la Muzeul Naţional de Artă al României
Cultură 27 Martie 2024, 08:21

Un secol de pictură basarabeană, la Muzeul Naţional de Artă al României

Unirea Basarabiei cu România - eveniment de la care se împlinesc astăzi 106 ani - este marcată şi în străinătate, la...

Un secol de pictură basarabeană, la Muzeul Naţional de Artă al României
Paris: Expoziție Brâncuși la Centrul Pompidou
Cultură 27 Martie 2024, 07:37

Paris: Expoziție Brâncuși la Centrul Pompidou

Peste 200 de sculpturi, fotografii de sene, filme, arhive, unelte și mobilier de atelier pot fi văzute până pe 1 iulie la Paris.

Paris: Expoziție Brâncuși la Centrul Pompidou
Cantautorul George Nicolescu a murit la vârsta de 74 de ani
Cultură 26 Martie 2024, 13:47

Cantautorul George Nicolescu a murit la vârsta de 74 de ani

Printre piesele sale cele mai cunoscute se numără "Ordinea de zi" și "Cântec pentru sănătatea ierbii".

Cantautorul George Nicolescu a murit la vârsta de 74 de ani
FRÉDÉRIC CHASLIN dirijează GRIEG și MAHLER la SALA RADIO
Cultură 25 Martie 2024, 12:45

FRÉDÉRIC CHASLIN dirijează GRIEG și MAHLER la SALA RADIO

Vineri, 29 martie 2024 (de la 19.00), alături de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va urca pe scenă cunoscutul dirijor și compozitor...

FRÉDÉRIC CHASLIN dirijează GRIEG și MAHLER la SALA RADIO
Doritorii vor putea trece luni pe la catafalcul lui Nicolae Manolescu de la Ateneul Român
Cultură 24 Martie 2024, 17:09

Doritorii vor putea trece luni pe la catafalcul lui Nicolae Manolescu de la Ateneul Român

Înmormântarea cunoscutului critic literar va avea loc marţi, la Râmnicu Vâlcea.

Doritorii vor putea trece luni pe la catafalcul lui Nicolae Manolescu de la Ateneul Român
Osemintele principelui regent Nicolae al României vor fi repatriate
Cultură 24 Martie 2024, 11:20

Osemintele principelui regent Nicolae al României vor fi repatriate

Nicolae a fost cel de-al doilea fiu al regelui Ferdinand și al Reginei Maria.

Osemintele principelui regent Nicolae al României vor fi repatriate