Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Luni, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

21 Septembrie 2010
Vizualizari: 3767
Comentează add

În faţa monumentului memorial Lincoln din capitala SUA, a fost organizat un eveniment de meditaţie pentru pace cu ocazia Zilei internaţionale a păcii.

Ziua internaţională a păcii serbată la Washington

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Foto: Doina Saiciuc.

"Îmi voi aşeza spada şi scutul lângă râu şi nu mă voi mai antrena pentru război" spune unul dintre primele cântece ale americanilor.

L-a cântat duminică, în faţa monumentului memorial Lincoln una dintre voluntarele Fundaţiei Communities of Peace, Comunităţile Păcii, care a organizat un eveniment de meditaţie pentru pace.

 

În 1981 Naţiunile Unite declarau ziua de 21 septembrie Ziua Internaţională a Păcii. La New York, Secretarul General ONU, Ban Ki-Moon, care spune că principala lui slujbă este pacea, bate astăzi clopotul care ar trebui să vibreze în întreagă lume:

 

"Pacea este preţioasă. Astăzi celebrăm o zi dedicată încetării focului şi non-violenţei".

Ceea ce mi-a spus evenimentul Comunităţilor Păcii din faţă monumentului dedicat preşedintelui Lincoln, al 16-lea preşedinte al SUA care a proclamat în 1863 Declaraţia de Emancipare schimbând viitorul rasial al SUA, este faptul că puterea cuvintelor vine cu o vibraţie suficient de puternică pentru a inspira, vindeca şi transforma.

Preşedintele Institutului pentru diplomaţie multidimensională, ambsadaorul John W.Mcdonald, autorul rezoluţiei ONU de declarare a zilei de 21 septembrie drept Ziua Internaţională a Păcii, preşedinta Fundaţiei Communities of Peace şi membrii ai acesteia.

 

Gerry Eitner este preşedinta Fundaţiei Comunităţilor Păcii. Condiţiile păcii sunt create de fiecare persoană.

 

"Sunt mii de evenimente în multe ţări şi în multe cazuri ne coordonăm desfăşurând evenimentele în acelaşi timp. Aşa încât Ziua Internaţională a Păcii a devenit o celebrare puternică în fiecare an. Sperăm că fiecare comunitate să aibă ca ţel pacea. Noi am creat un model pe site-ul nostru care include programe pentru emisari ai păcii, programe pentru copii care pictează şi desenează imagini, aşa cum şi le închipuie ei, ale păcii, forumuri pentru pace. Ideea este de a evoca promotorul păcii în fiecare persoană şi de a o determina să aibă propria contribuţie în comunitatea sa".

 

Aici , în faţă monumentului lui Lincoln la poalele căruia se aşterne lacul ce priveşte spre monumentul lui Washington, am simţit în mod special dragostea oamenilor reflectată în apa. Am simţit o şi mai mare energie pozitivă ştiind cât de mulţi oameni au venit aici şi şi-au oferit inima acestei ţări" a precizat Gerry Eitner.

 

Pe treptele monumentului, Gerry Eitner şi voluntarii păcii au expus desenele colorate ale copiilor din 25 de ţări şi 22 de state americane, care au adus o energie solară lui 21 septembrie .

 

Monumentul dedicat veteranilor războiului coreean, 1950-1953.

 

De-o parte şi de alta, monumentele memoriale dedicate veteranilor războaielor din Vietnam şi din Coreea dau mărturie că "libertatea nu vine pe gratis". "Freedom is not free".

 

Pacea nu se întâmplă pur şi simplu, spune la sediul ONU Ban Ki-Moon. Ea trebuie hrănită, menţinută şi apărată. Naţiunile Unite aşteaptă poveşti de la tineri din întreaga lume care lucrează pentru pace.

 

Organizaţia mondială a proclamat 2010 drept Anul International al Tinerilor: Dialog şi Înţelegere Reciprocă.

 

Sloganul campaniei din acest an: Pace = Viitor, Matematica este uşoară.


Etichete WashingtonLincolnZiua păciicomemorareSUA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live