Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ziua Internaţională a Combaterii Violenţei Împotriva Femeilor

Potrivit datelor furnizate de executivul comunitar, în Uniunea Europeană una din trei femei a trecut printr-un abuz psihic sau de altă natură, chiar de la vârste fragede.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 25 Noiembrie 2014, 12:49

Femeile din întreaga lume se confruntă în continuare cu discriminarea şi actele de violenţă, atrage atenţia Comisia Europeană, în preambulul Zilei Internaţionale a Combaterii Violenţei Împotriva Femeilor.

Potrivit datelor furnizate de executivul comunitar, în Uniune una din trei femei a trecut printr-un abuz psihic sau de altă natură, chiar de la vârste fragede.

În toate societăţile europene, femeile sunt victime ale hărţuirii, mai constată experţii europeni.

În afara Uniunii, fetele minore sunt obligate să se mărite de tinere, sunt împiedicate să meragă la şcoală sau sunt folosite în conflicte militare, iar reprezentanţii organizaţiilor de apărare a drepturilor omului sunt adesea ţinte pentru grupările radicale.

Audio: Ziua Internaţională a Combaterii Violenţei Împotriva Femeilor.

În tot acest context, Comisia Europeană anunţă, prin şefa diplomaţiei, Federica Mogherini, că va lansa, în 2015, o nouă agendă, în acord cu obiectivele referitoare la egalitatea de gen, la eliminarea abuzurilor şi tuturor formelor de manifestare disciminatorii.

Luni, înainte de Ziua Internaţională a Combaterii Violenţei Împotriva Femeilor, executivul comunitar condamnă toate formele de violenţă şi aminteşte de convenţiile în domeniu.

De altfel, în curând va fi evaluat şi modul în care aceste convenţii extrem de importante sunt respectate.

Este vorba în primul rând de Declaraţia de la Beijing şi de Platforma de acţiune, adoptate de Naţiunile Unite în anul 1995. Atunci se dădea un semnal clar, asumat de 189 de ţări, că abordarea trebuie schimbată.

Au fost luate angajamente ferme şi identificate 12 direcţii prioritare, care ar fi urmat să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale femeilor şi eliminarea obsacolelor pe care acestea le întâmpină.

Nu în ultimul rând, Comisia aminteşte de acordul de la Istanbul, obţinut în acest an şi ratificat deja de opt state membre.

Acest document, însoţit de un mecanism de monitorizare, se concentrează în primul rând pe eliminarea violenţei domestice şi pe pedepsirea celor care supun femeile la diferite forme de abuz.

De-a lungul timpului, numărul femeilor – comisar a crescut progresiv.

Conform principiului reprezentativităţii, Comisia Junker are în componenţă nouă doamne.