Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ziua Independeței - sarbatorita de Ambasada Republicii Moldova la Roma

250.000 de cetateni moldoveni traiesc in Italia, cetateni destre care se vorbeste numai de bine.

Ziua Independeței - sarbatorita de Ambasada Republicii Moldova la Roma
Ambasadorul Republicii Moldova, Stela Stangaci a acceptat sa raspunda intrebarilor RRA cu cateva ore inainte de eveniment. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 18 Octombrie 2016, 08:36

Ambasada Republicii Moldova marchează marți, 18 Octombrie, seara, la Roma, la Palazzo Brancaccio, Ziua Independentei, în contextul în care, de la an la an, relațiie bilaterale dintre cele două țări sunt tot mai bune. În prezent, în Peninsulă, trăiesc peste 250.000 de cetățeni moldoveni. În februarie 2017 se vor aniversa 25 de ani de relații bilaterale între Italia si Republica Moldova. Despre aceste relații și nu numai, Excelenta Sa, Stela Stângaci, ambasadorul Republicii Moldova la Roma a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre.

Stela Stângaci: Vom marca această aniversare importantă pentru Republica Moldova și aici, la Roma, în cadrul unui eveniment organizat la Palazzo Brancaccio, unde pe lângă autoritățile locale și reprezentanții corpului diplomatic, vor fi și numeroși prieteni italieni, dar și membri ai comunității noastre din Italia.

În februarie anul viitor vom marca 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-italiene. În acest răstimp am reușit să dezvoltăm niște relații foarte bune cu Italia; noi avem peste 30 de acorduri bilaterale, care acoperă practic toate domeniile de colaborare. Italia este unul din partenerii noștri importanți europeni, de rând cu România, evident, care ne-au sprijinit și ne sprijină permanent în parcursul nostru european.

Italia ne-a sprijinit la încheierea si intrarea în vigoare a acordului de asociere, la liberalizarea regimului de vize, în alte momente importante ale parcursului european al Republicii Moldova. Evident ca o componenta importanta a relatiilor noastre este comunitatea concetatenilor nostri prezenti aici pe teritoriul Italiei. Noi încercăm și facem tot posibilul pentru a dezvolta sau pentru a crea un cadru juridic bilateral care să le asigure drepturile lor aici, pe teritoriul Italiei, dar si când se vor întoarce acasa. Ma refer în primul rând la posibilitatea semnarii unui acord în domeniul protectiei sociale, problema pensiilor, care devine o problema din ce în ce mai stringenta pentru comunitatea noastra. Două treimi din comunitate sunt femei, majoritatea au venit aici, in Italia prin anii '90 și încet-încet se apropie de vârsta de pensionare, deci este o problemă care necesită o soluție. Sperăm să o găsim. Italia este și un partener economic foarte important al Republicii Moldova, tradițional: de-a lungul anilor, s-a plasat și se plasează în continuare pe locul trei, după volumul schimburilor comerciale; este al doilea investitor străin cu peste 1500 de întreprinderi italiene care activează pe teritoriul Republicii Moldova. Avem și relații foarte bune în domeniul culturii; evident pentru că avem foarte multe afinități și de limbă, și cultură, și istorie, deci relații vii, relații consistente, relații care în același timp au un mare potențial de dezvoltare și noi ne implicăm tot mai mult.

Reporter: La această zi de sărbătoare i-ați invitat să cânte pe tinerii grupului Brio Sonores. Încercați astfel să prezentați și să promovați tinerele talente din Moldova aici, în Italia?


Stela Stângaci: Da. Într-adevăr i-am invitat să cânte, în această seară, pe tinerii de la Brio Sonores; vrem să-i promovăm și aici în Italia, mai ales că ei sunt binecunoscuți în România, dar și în alte țări. Dar, tot în cadrul acestui eveniment, va cânta și un grup mixt de tineri moldo-italian, care se numește Geeskoff. Îi vom promova și pe ei.


Reporter: In Italia este o frumoasă comunitate de cetățeni moldoveni. Care este numărul lor oficial, cu ce probleme se confruntă ei în prezent și cum încercați să-i sprijiniți?

Stela Stângaci: Conform statisticilor oficiale italiene, avem în Italia, peste 150.000 de cetățeni ai Republicii Moldova. În realiate, numărul lor este cu mult mai mare, deoarece - potrivit estimărilor noastre - cel puțin încă 100.000 se află aici în baza pașapoartelor românești, dar și ale altor state ale Uniunii Europene. Deci, comunitatea noastră se ridică la peste 250.000 de persoane.

Problemele sunt diverse, sunt puțin asemănătoare problemelor cu care se confruntă și cetățenii italieni, din cauza crizei pe care a traversat-o Italia, și nu numai Italia, întreaga Europă și întreaga lume și care i-a afectat și pe cconcetățenii noștri de aici; mulți și-au pierdut locurile de muncă, dar se confruntă și cu o serie de probleme mai specifice, probleme generate de distanța de țară, de casă și noi încercăm să-i ajutăm să le rezolve.


Reporter: Care este atitudinea autoritãtilor italiene fata de cetatenii moldoveni?

Stela Stângaci: Oriunde aș merge prin Italia, aud numai cuvinte de bine și cuvinte de laudă la adresa cetățenilor moldoveni. Ei se integrează foarte bine, muncesc; nivelul criminalității în rândul comunității moldovenilor este unul din cele mai joase printre comunitățile străine de pe teritoriul italian, potrivit statisticilor din Peninsulă.


Reporter: Ca ambasador participați la evenimentele organizate de Asociatiile de moldoveni din Italia, dar și la cele ale românilor.

Stela Stângaci: Da. Într-adevăr particip, mă strădui să particip la cât mai multe evenimente organizate de comunitățile noastre din Italia; particip cu mare drag și la evenimentele organizate de Asociațiile moldovenilor, și la cele organizate de Asociațiile Românilor. Decimarea foarte multe lucruri frumoase care ne unesc și pe care le împărtășim.

Reporter: În multe școli din Italia, există cursuri de limba româna sustinute si introduse de Institutul Limbii Romane de la Bucuresti. Copiii cetățenilor moldoveni frecventează aceste cursuri pentru a învața mai bine limba româna?

Stela Stângaci: Problema studierii limbii române în rândul comunității noastre este o problemă și tot mai mulți concetățeni, asociațiile noastre ridică această problemă ori de câte ori ne întâlnim cu ei. Cunosc despre existența acestor cursuri și noi încercăm să-i sensibilizăm, să-i informăm. Adevărul este că încă puțină lume știe că există astfel de cursuri și evident nu își trimit copiii acolo, dar interesul există și noi îi vom informa cât mai bine astfel încât copiii noștri să nu își uite limba: să o învețe, să o studieze, să o cunoască mult mai bine.

Reporter: Ce face Ambasada Republicii Moldova pentru a atrage investitori italieni in tara?

Stela Stângaci: Încercăm să facem ceea ce putem face: în primul rând, noi ne-am propus ca să dezvoltăm niște relații vii, relații concrete cu diverse regiuni și localități italiene. Muncim mult în teritoriu și periodic mergem în regiunile Italiei: organizăm așa zise prezentări de țară, forumuri ale oamenilor de afaceri, le organizăm chiar plecarea la Chișnău și încercăm în felul acesta să promovăm și să atragem investițiile italiene în Republica Moldova, care de altfel sunt deja prezente acolo: Italia este al doilea investitor străin în Republica Moldova, după Olanda, și la fel, pe locul doi, se plasează după numarul întreprinderilor străine cu capital italian sau capital mixt moldo-italian.


Reporter: Există și cetățeni moldoveni care se întorc sa investească acasă?


Stela Stângaci: Da, există. În ultimii ani, observam o tendință de reîntoarcere a cetățenilor noștri acasă, în Republica Moldova. Guvernul Republicii Moldova a activat și un șir de programe de susținere a reîntoarcerii, inclusiv și de stimulare a investițiilor de către aceste persoane reîntoarse în țară. De exemplu, este un program foarte interesant și care dă rezultate foarte bune: PARE 1+1 - pentru fiecare leu investit, Guvernul dublează investiția cu aceeași sumă și tinerii noștri învață puțin câte puțin să valorifice aceste oportunități.

Reporter: Italienii se îndreaptă ca turiști tot mai mult spre țările din Estul Europei. Se înregistrează o crestere, din câte știți Dvs, și al numărului turiștilor care ajung în Republica Moldova?

Stela Stângaci: Chiar înainte de a veni aici am căutat câteva date statistice: în ultimii ani există o creștere seminificativă a turiștilor în general, dar al turiștilor din Italia spre Republica Moldova n-aș putea spune. Există o creștere de circa un procent anul acesta, în perioada Ianuarie -Septembrie, în raport cu aceeași perioadă a anului precedent. Evident ne-am dori ca această creștere să fie mult mai mare. Turismul este un sector în dezvoltare la noi, în Republica Moldova; se lucrează mult în promovarea acestui sector, nu doar a turismului cultural, artistic, istoric, dar în special și al agri-turismului, al turismului vini-viticol, al turismului peisagistic. Deci sunt programe ale Guvernului, ale Agenției Turismului, însă mai avem încă multe de făcut în acest sens.

Reporter: Revenind la comunitatea de moldoveni din Italia. Ce îi lipsește acestei comunitati si care ar fi mesajul Dvs catre ei?

Stela Stângaci: Ce îi lipsește? Această comunitate de circa 250.000 de cetățeni moldoveni este structurată în peste 70 de asociații și este un lucru bun că au învățat și învață să se consolideze, să se structureze ca și comunitate, pentru că asociațiile devin o interfață importantă și îi facilitează să comunice, să interacționeze atât cu autoritățile de aici, din Italia, cât și cu Ambasada, cu autoritățile din Republica Moldova. Pe de altă parte aceastæ structurare în asociații îi și ajută sæ crească din punct de vedere calitativ, însă ceea ce am observat eu este că nu suntem încă destul de uniți și de solidari uneori. Mesajul către concetæțenii mei ar fi ca sæ comunicăm mult mai mult întregii, să socializăm, să creăm rețele, să facem acest schimb și de informații, de cunoștințe, de bune practici pe care le avem fiecare dintre noi; în felul acesta vom reuși mult mai ușor pe de o parte să ne integrăm în societatea italiană, iar pe de altă parte vom reuși să ne promovăm și să ne cunoaștem drepturile și datoriile totodată, și să ni le apărăm aceste drepturi. Deci, mai multă coeziune și mai multă solidaritate!

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Interviuri 31 Mai 2023, 09:16

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria

Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități cu ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"