Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Sâmbătă, 11 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

15 Ianuarie 2018
Vizualizari: 1977
Comentează add

Spectacole, simpozioane, lansări de carte şi vernisaje, vor avea loc, luni, în toată ţara, dar şi în comunităţile de români din diaspora, de Ziua Culturii Naţionale.

Ziua Culturii Naţionale

florin-lepadatu

 

Spectacole, simpozioane, lansări de carte şi vernisaje, vor avea loc, luni, în toată ţara, dar şi în comunităţile de români din diaspora, de Ziua Culturii Naţionale, marcată în fiecare an odată cu celebrarea naşterii lui Mihai Eminescu.

Sărbătoarea este pusă în contextul în care anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, iar identitatea şi unitatea naţională au reprezentat o preocupare constantă în opera publicistică a lui Mihai Eminescu.

Cei care vor ajunge, luni, la Ipoteşti, în judeţul Botoşani, locul unde s-a născut poetul, pot vizita Casa Memorială care a fost recent renovată şi consolidată.

Managerul Memorialului Ipoteşti, Ana Sainenco, ne spune cum va fi marcată aici Ziua Culturii Naţionale: "Zilele Eminescu din ianuarie anul acesta încep cu un Te Deum la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Ipoteşti, la bisericuţa familiei de fapt, care pioartă acelaşi hram ca şi biserica satului.

Urmează apoi depuneri de coroane la statuia poetului Mihai Eminescu de aici, de la Memorial, şi după aceasta, în Amfiteatrul "Laurenţiu Ulici", evenimentul din anul acesta este dedicat celei de-a 30-a ediţii a premiului naţional de poezie "Mihai Eminescu", Opus Primum.

Vom avea o restrospectivă a acestui concurs.

Memorialul Ipoteşti acordă, începând cu anul 1999, premiul naţional de pozie pentru debut - este unul dintre cele mai solide premii pentru debut, şi un recital de muzică clasică."

Mai multe evenimente culturale dedicate naşterii lui Mihai Eminescu sunt programate şi la Chişinău, întrucât, pe ambele maluri ale Prutului, 15 ianuarie reprezintă Ziua Culturii Naţionale.


Etichete Ziua CulturiiZiua Culturii Naţionale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live