Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Tatal nostru * Imnul national Luni, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Cătălin Purcaru

25 Octombrie 2013
Vizualizari: 1380
Comentează add

În Bucureşti ziua a început cu un ceremonial militar de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul eroilor căzuţi la datorie în ţară şi în teatrele de operaţii.

Ziua Armatei, sărbătorită în ţară

catalin-purcaru

Foto: Arhivă.

Ziua Armatei României este sărbătorită vineri în toate localităţile unde sunt unităţi militare, precum şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dizlocaţi militari români.

Astfel, pe parcursul zilei se organizează Ziua porţilor dechise, întâlniri cu veterani de război, expoziţii, gale de filme şi spectacole.

În Bucureşti ziua a început cu un ceremonial militar de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul eroilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României.

Vineri dimineaţă s-a desfăşiurat  o slujbă religioasă în memoria ostaşilor căzuţi la datorie, după care s-a oficiat depunerea de coroane de flori din partea instituţiilor statului.

La eveniment au participat şeful Statului-Major General al Armatei, general locotenent Ştefan Dănilă, oficiali din minister, ataşaţi militari, veterani de război, cadre militare active, în retragere şi în rezervă.

Ceremonia din Parcul Tineretului deschide seria de manifestări organizate de Ministerul Apărării cu ocazia Zilei Armatei.

Evenimente similare vor avea loc la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol şi la Monumentul eroilor din al doilea război mondial, de la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I".

Totodată, Muzeul Militar Naţional organizează vineri Ziua porţilor deschise.

Manifestările se vor încheia spre seară, atunci când militarii din Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" vor merge cu torţe din centrul capitalei spre Bulevardul Timişoara din Drumul Taberei.

Ministrul apărării, Mircea Duşa, va fi prezent vineri la Carei, localitate unde în 25 octombrie 1944 a fost eliberată ultima brazdă de pământ românesc de sub ocupaţie străină.

Manifestările cu ocazia Zilei Armatei au început încă de joi.

Studenţii din anul I ai instituţiilor militare de învăţământ superior au depus jurământul de credinţă faţă de patrie.

În capitală, la Academia Tehnică Militară, 160 de boboci au depus jurământul militar.

Ziua Forţelor Armate Române a fost sărbătorită pentru prima dată la 1 octombrie 1951, iar din 1959 a fost stabilită ca zi aniversară 25 octombrie.

Ziua de 25 octombrie coincide şi cu ziua Regelui Mihai, singurul şef de stat din timpul celui de-al doilea război mondial care este în viaţă.


Etichete Exclusiv RadioArmata Românieibaze militaresoldaţiMonumentul eroilorveterani de războiCarei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live