Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

27 Ianuarie 2015
Vizualizari: 2220
Comentează add

Astăzi se împlinesc 70 de ani de când a fost eliberat lagărul de la Auschwitz-Birkenau, iar momente de comemorare sunt prevăzute în multe locuri din lume.

Zi de reculegere la Casa Memorială "Elie Wiesel" din Sighet

radiojurnal

Casa Memorială "Elie Wiesel" din Sighet. Foto: muzeulmaramuresului.ro

Astăzi se împlinesc 70 de ani de când armata sovietică a eliberat lagărul de la Auschwitz-Birkenau, iar momente de comemorare sunt prevăzute în multe locuri din lume.

300 de supravieţuitori şi numeroşi lideri europeni participă, la Muzeul Auschwitz-Birkenau, în sudul Poloniei, la comemorarea victimelor nazismului.

Vor fi prezenţi preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, al Franţei, François Hollande şi al Ucrainei, Petro Poroşenko. Preşedintele Federaţiei Ruse,

Vladimir Putin, nu va merge în Polonia, dar va marca această zi printr-o vizită la Muzeul Iudaismului din Moscova.

La Ierusalim, comemorarea celor 70 de ani de la închiderea lagărului de la Auschwitz va avea loc la Memorialul Yad Vashem, în prezenţa premierului Benjamin Netanyahu.

La Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis va decora astăzi mai mulţi supravieţuitori ai Holocaustului, iar la Sighet, la Casa Memorială, care adăposteşte Muzeul Culturii Evreieşti, va fi o zi de reculegere, după cum transmite corespondentul RRA, Adrian Marchiş.

În expunerile de astăzi, istorici şi muzeografi sigheteni reflectă tragedia evreilor maramureşeni, în special a familiei lui Elie Wiesel, născut la Sighet, conversaţia dintre Elie Wiesel şi generalul Vasili Petrenko, pe atunci comandant al trupelor sovietice, care a eliberat Auschwitz la 27 ianuarie 1945 şi justificările acestuia despre ofensiva târzie pentru eliberarea lagărului.

Se prezintă un film tematic, realizat de BBC, despre ororile din lagăr şi mărturiile puţinelor victime rămase în viaţă.

La Casa Memorială "Elie Wiesel" din Sighet sunt deschise şi două importante expoziţii dedicate Holocaustului şi vieţii şi activităţii lui Elie Wiesel.


Etichete Auschwitz-BirkenaucomemorareCasa Memorială "Elie Wiesel"SighetHolocaustreculegere

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live