Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Joi, 13 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roxana Dumitrescu

28 Iulie 2011
Vizualizari: 5779
Comentează add

Cele mai multe familii care nu au curent electric locuiesc în zone rurale izolate din Harghita, Caraş Severin şi Alba, care sunt şi judeţele cu cele mai multe sate total neelectrificate.

"Zeci de mii de gospodării" fără curent electric în România

roxana-dumitrescu

Foto: Agerpres.

Aproape 60 de mii de gospodării din România, amplasate în 2 100 de localităţi, nu au curent electric, potrivit datelor pe baza cărora executivul a propus anul trecut planul de electrificare generala a Romaniei, cu termenul ambiţios de punere în practică până la sfârşitul anului viitor.

Cele mai multe familii aflate în această situaţie locuiesc în zone rurale, izolate din Harghita, Caraş Severin şi Alba, care sunt de altfel şi judeţele cu cele mai multe sate total neelectrificate, alături de Vaslui, Botoşani , Braşov şi Sibiu.

Potrivit planului guvernamental, efortul financiar ar trebui împărţit între compania Electrica S.A., cu 64% din cheltuieli, şi distribuitori privaţi, cu restul de o treime.

Pentru Electrica, investiţia ar însemna circa 200 de milioane de euro, dar reprezentanţii companiei susţin că extinderea reţelelor în zonele greu accesibile este anevoioasă şi nerentabilă.

Cele aproape 100 de localităţi care nu beneficiază deloc de electricitate se află în zone greu accesibile din 13 judeţe, amplasate în cea mai mare parte în estul, vestul şi centrul ţării.

Premierul Emil Boc înainta anul trecut o dată foarte ambiţioasă pentru rezolvarea completă a problemei, mai exact până la sfârşitul anului 2012.

Compania Electrica propune utilizarea resurselor regenerabile de energie

Metoda clasică a alimentării cu energie electrică prin extinderea reţelelor electrice în aceste locuri pare însă foarte anevoioasă.

Specialiştii sunt de părere că există metode alternative.

Inginerul Dumitru Federenciuc, de la compania Electrica oferă un posibil exemplu.

"Unii au făcut pe credit furnizor. Ce însemna? Producătorii de echipamente, de solar puneau la dispoziţia unor antreprenori echipamentele respective şi spuneau "domnule, noi vrem ca să construim, să alimentăm o zonă care nu se justifică când faci două-trei case, dar aşa 10-20 case au achiziţionat toate echipamentele, au construit în zona respectivă, soluţie de alimentare a caselor şi au operat un număr de ani.

"Trebuie văzută şi varianta cea mai bună din punct de vedere al costurilor, adică şi cetăţeanul respectiv să poată asigura care ar fi nivelul lui. Mulţi spun că cinci, şase, zece euro pe lună ar putea să plătească. Vă daţi seama că el ar putea să aibă nişte becuri din acestea eficiente, un frigider, un televizor şi radio şi parcă s-ar simţi altfel", a declarat inginerul.

Problema alimentării cu energie electrică a localităţilor şi cătunelor izolate şi îndepărtate de zonele cu reţele electrice trebuie reglementată la nivel de guvern, mai sunt de părere specialiştii care lucrează în domeniu.

Aceştia amintesc de necesitatea aprobării unei hotărâri de guvern în acest sens, care să prevadă fonduri financiare de la bugetul statului, din privatizări sau din subvenţii menite să asigure accesul la reţea şi al clienţilor săraci.

Ele ar trebui să se alăture altor fonduri, provenite de la administraţiile locale, de la operatorii de distribuţii înşişi sau din credite bancare sau fonduri europene.


Etichete energie electricăgospodăriiEmil Boc

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live