Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Vineri, 05 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

25 Martie 2012
Vizualizari: 1721
Comentează add

Ministrul de interne Gabriel Berca a declarat că, în urma controalelor efectuate după atacul armat de la un coafor din Capitală, 52 de angajaţi care deţin arme letale sunt în analiza Direcţiei medicale.

Zeci de angajaţi de la interne "au avut probleme psihice"

bogdan-mihai

Ministrul de interne Gabriel Berca. Foto: Agerpres.

Ministrul de interne Gabriel Berca a declarat duminică, într-un interviu acordat unei televiziuni private, că în urma verificărilor dispuse au apărut deja semne de întrebare în privinţa a 52 de angajaţi care deţin arme letale şi care sunt în analiza Direcţiei medicale pentru că au avut probleme de natură psihologică.

"Avem vreo 52 de cazuri cu semne de întrebare care în acest moment sunt în analiza Direcţiei medicale. În momentul în care vom avea toate aceste date vom vedea câţi astfel de oameni, potenţiali infractori sau potenţiali oameni, care pot să le creeze probleme cetăţenilor avem şi vom vedea ce vom face", a spus Gabriel Berca.

Oficialul a precizat că acestora li s-au ridicat armele şi, în funcţie de rezultatele analizei pe care o face Direcţia medicală, vor fi luate măsurile care se impun.

"După ştiinţa mea şi dispoziţiile mele, nu mai au arme. Eu sper ca acest lucru chiar să se întâmple şi verificările sunt permanente", a spus ministrul.

Gabriel Berca a arătat că în cazul autorului atentatului de la un coafor din Bucureşti, Gheorghe Vlădan, care şi-a împuşcat mortal soţia şi o colegă a acesteia, rănind alte şase persoane, problema a reprezentat-o tocmai faptul că superiorii lui nu-i cunoşteau comportamentul, iar pentru evitarea unor astfel de situaţii a dispus verificarea tuturor salariaţilor care deţin arme letale.

Cazul Vlădan "aruncă o anatemă pe tot corpul poliţienesc"

În data de 5 martie opt persoane au fost împuşcate cu armă cu glonţ de un agent de poliţie, Gheorghe Vlădan, a cărei soţie lucra la un coafor din zona complexului Perla, în centrul Capitalei.

Două dintre persoanele împuşcate, angajate ale salonului, au murit, una dintre ele fiind soţia sa, iar alte şase au fost rănite.

Anchetatorii spun că motivul crimei ar fi fost gelozia. Gheorghe Vlădan era în proces de divorţ cu soţia sa, iar primul termen era stabilit pentru 7 martie.

Autorul atacului armat este angajat al ministerului administraţiei şi internelor din 2007.

El deţinea arma legal din 2010 şi fusese testat psihologic ultima oară în 2011.

Gheorghe Vlădan a mai fost acuzat în 2005 de ameninţare, insultă şi loviri sau alte violenţe, dar instanţele de judecată au hotărât achitarea sa.

Gabriel Berca a adăugat că după cazul Vlădan s-a discutat foarte mult şi s-au făcut afirmaţii la adresa tuturor poliţiştilor, ceea ce reprezintă o nedreptate pentru cei care îşi fac datoria.

"Aceste evenimente tragice aruncă o anatemă pe tot corpul poliţienesc. Nu este în regulă lucrul acesta. Sunt oameni care în fiecare zi, în stradă, îşi fac datoria şi ei sunt mulţi.

"Or, din acest punct de vedere, cred că eu, ca ministru, trebuie să dau un semnal foarte serios de sprijin către cei care merită, adică spre cei care îşi fac datoria. Mai departe măsurile vor fi dure pentru cei care, din interiorul sistemului, aduc atingere ministerului", a mai spus Gabriel Berca.

"Niciun salariu nu ar fi suficient pentru un poliţist corupt"

În acelaşi interviu pentru Pro TV, ministrul de interne a mai spus că doreşte să cureţe sistemul de poliţiştii corupţi şi să profesionalizeze salariaţii şi a precizat că va discuta subiectul într-o viitoare şedinţă a CSAT.

Întrebat care ar fi salariul decent pentru un poliţist, ministrul Gabriel Berca a spus că pentru poliţiştii obişnuţi să fure niciun salariu nu ar fi suficient, pentru că ei sunt supuşi tentaţiei.

Gabriel Berca le-a transmis poliţiştilor corupţi că ministerul administraţiei şi internelor are "anticorpii necesari pentru a curăţa sistemul".

"Trebuie să-i dăm afară din sistem pe aceşti oameni. În rest, sunt convins că trebuie să fie un salariu mult mai mare decât este acum. Însă România a făcut nişte eforturi în ultimii doi ani de zile pentru a fi stabilizată din punct de vedere economic şi s-a plătit un cost politic foarte important. Avem nevoie de creşteri de salarii. Încercăm şi ne-am asumat revenirea salariilor după 1 iunie, şi mai departe să vedem", a mai spus Gabriel Berca.

Oficialul a afirmat că nu îşi face iluzii pentru că ştie că va exista în continuare corupţie, dar important este ca aceasta să fie diminuată.

Întrebat dacă unora dintre poliţişti le este teamă să tragă cu pistolul atunci când urmăresc un infractor, ministrul a spus că există situaţii când acest lucru se întamplă şi că trebuie găsite soluţii.

"Afară, când cineva încalcă legea şi devine agitat, se pun cătuşele. Democraţia funcţionează pe reguli şi pe lege. Eu cred că timorarea unor oameni din poliţie este nefirească. A celor corecţi, la ei mă refer.

"Mă gândesc că poate este nevoie de o lege mai aspră. Este o problemă care nu cred că va genera mari discuţii, cred că şi puterea şi opoziţia doresc acest lucru", a spus ministrul administraţiei şi internelor.

Gabriel Berca a precizat că vrea înăsprirea legii pentru ca poliţiştilor să nu le mai fie teamă să tragă.

"Eu nu vreau să mai văd poliţişti umiliţi", a spus ministrul.


Etichete Gabriel Bercapoliţiearme de focministerul de interne

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live