Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Joi, 02 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Lungu, Sălaj

27 Iulie 2010
Vizualizari: 2361
Comentează add

Lupta finală se va desfăşura, sâmbătă, confruntarea devenind deja o tradiţie în cadrul Festivalului Internaţional Zilele Romane care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni în judeţul Sălaj.

Zalăul se pregăteşte de război

adrian-lungu-salaj

Zalăul se pregăteşte de război. A început instalarea catapultelor, organizarea carelor de luptă, a arcaşilor şi suliţaşilor.

Pentru că vorbim despre o luptă între daci şi romani. O luptă care nu va avea însă nici invingători şi nici învinşi.

Războiul dintre daci şi romani este pe cale să înceapă la poalele Meseşiului, la Poarta Romană care permite accesul în Cetatea Zalău. Lupta finală se va desfăşura, sâmbătă, din zori şi până în noapte, confruntarea devenind deja o tradiţie în cadrul Festivalului Internaţional Zilele Romane care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni în judeţul Sălaj.

Pregătirile încep, marţi, la intrarea în Cetatea Romană. Sunt aşezate în rând catapultele, cazanele cu smoală încinsă, săbiile, arcurile, suliţele şi nelipsitele care de război. Generalii romani sunt atenţi la toate detaliile, obişnuiţi fiind deja să piardă bătălii importante în faţa dacilor ageri, care vor să-şi apere ţara de cotropitori. Legiunile romane se aşteaptă la atacuri crâncene ale dacilor care stau deja la pândă în pădurile din Masivul Meseş.

Soldaţii romani sunt, însă, mulţi la număr şi înarmaţi până în dinţi, astfel încât dacii să nu aibă sorţi de izbândă. Din fericire, nici în acest an, războiul daco-roman nu va avea învinşi. Toţi vor fi declaraţi victorioşi, iar imediat după luptă, războinicii şi privitorii sunt invitaţi în jurul focului pentru a savura un pahar cu vin şi un blid plin cu mazăre, linte şi carne de purcică la cuptor. În final, armistiţiul dintre cele două armate va fi semnat, urmând să fie valabil până anul viitor, când confruntarea va fi reluată cu şi mai mare elan.


Etichete ZalăuSălajromanidaciluptefestival,Ştiri Nord-Vest,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live