Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Vineri, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

8 Noiembrie 2010
Vizualizari: 3651
Comentează add

Ball's Bluff este acum un parc regional, dar la 21 octombrie 1861 el a fost scena unei bătălii pasionate, în care soldaţii unionişti au pierdut lupta momentului, dar au cucerit respectul şi aducerea aminte a urmaşilor.

Weekend-urile americanilor, lecţii despre eroism

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Foto: Doina Saiciuc.

Sfârşit de octombrie cu minunatele lui declaraţii de culoare. America. O naţiune care încă luptă războaie. Duminică. William Wilkin, profesor de istorie, fost diplomat şi fost ofiţer face ceea ce face multe duminici de peste an. Tururi ghidate, pe teren, ale scenelor de luptă din Răboiul Civil.

 

Ball’s Bluff este acum un parc regional, dar la 21 octombrie 1861 el a fost scena unei bătălii pasionate, în care soldaţii unionişti au pierdut, este adevărat, lupta momentului, dar au cucerit, în timp, respectul şi aducerea aminte a urmaşilor.

 

Am participat cu o curiozitate emoţionată la o asemenea lecţie de eroism şi autosacrificiu, pe urmele unei bătălii, în care William Wilkin a descris istoria ei cu felii adevărate de viaţă.

 

 

 

 

 

 

Un cuplu, soţ şi soţie citesc o scrisoare trimisă de un militar în urmă cu 149 de ani soţiei sale în care îi spune că a fost norocos. Şi-a pierdut în luptă numai un picior .

William Wilkin este întotdeauna foarte serios. "Căutaţi... poate găsiţi vreun glonţ rătăcit printre rădăcinile copacului căzut acum câteva săptămîni. Era el, oare, aici, la 21 octombrie 1861?“

Domnul Wilkin povesteşte scenele bătăliei

Istoria bătăliei de la Ball’s Bluff se încheie în micul cimitir al eroilor necunoscuţi în care ultimele urme ale soldaţilor – pietrele – configurează un cerc al solidarităţii şi eroismului camarazilor de arme.

În aceeaşi duminică de sfârşit de octombrie, inundat de culorile dulci-amărui ale toamnei, la plantaţia de la Mount Vernon, mulţimi de americani ai anului 2010 vin să aducă, cu copiii şi nepoţii lor, omagiu primului Preşedinte al SUA (1789 – 1797), George Washington (născut la 22 februarie 1732 – 14 decembrie 1799).

 

George Washington a adus victoria americană împotriva britanicilor în Războiul de Independenţă al Statelor Unite ale Americii – American Revolutionary War, 1775-1783.

 

În 1783 cele 13 colonii britanice din America de Nord şi-au declarat independenţa faţă de Regatul Marii Britanii formând în 1776 entitatea statală Statele Unite ale Americii.

 

Primul Preşedinte al SUA, George Washington, a prezidat scrierea Constituţiei în 1787.

 

El a fost aclamat de atunci încolo ca "Father of his Country" - Părintele Naţiunii – şi a devenit, alături de Abraham Lincoln, marca valorilor republicane, autosacrificiul în numele naţiunii, naţionalismul american şi uniunea ideală a conducerii civile şi militare.

 

După victoria din 1783 împotriva britanicilor, George Washington s-a retras mai curând decât să preia puterea şi s-a reîntors la plantaţia sa de la Mount Vernon, ceea ce l-a determinat pe fostul său inamic, Regele George III să îl numească "cel mai măreţ caracter al epocii sale" , "the greatest character of the age".

 

Federaliştii au făcut din George Washington un simbol al partidului lor. Ca lider al primei revoluţii de succes împotriva unui imperiu colonial din istorie, George Washington a devenit un simbol internaţional pentru libertate şi naţiune.

 

Mesajul de adio al primului Preşedinte al SUA a fost o lecţie despre virtuţile republicane şi un aspru avertisment împotriva partizanatului, a divizărilor regionale şi a implicării în războaie străine.

 

Ferma din Mount Vernon este cunoscută drept Prima Casă a Americii.

 

Conacul în care a trăit George Washington se chema Mansion House Farm. Mai curând decât străini, aici vin în fiecare zi americani de peste tot. Ei îşi fac o datorie declarată de a-şi cunoaşte istoria tânără pe care doresc să o onoreze.

 

George Washington era binecunoscut drept "cel mai bun călăreţ la vîrsta lui". Doi din cei mai buni cai ai săi au fost Nelson, care l-a purtat pe tot parcursul Războiului Revoluţionar - Revolutionary War - după care a fost adus la Mount Vernon şi un armăsar arab numit Magnolia. Washington şi-a antrenat el însuşi caii.

 

Washington făcându-şi rugăciunea înaintea unei bătălii. "Rugăciunea de la Valley Forge", de Arnold Friberg, expusă în Muzeul Washingnton din Mount Vernon

Visitor Center – macheta Casei lui George Washington

Visitor Center – George Washington: citate celebre

Visitor Center- sculpturi reprezentându-l pe George Washington şi soţia sa, Martha Daindridge Custis, împreună cu copiii acesteia

Casa trăsurilor - conţinea mai multe trăsuri cu 5 – 6 cai, din care nici una nu a supravieţuit până astăzi. Tânăr fiind, George Washington a achiziţionat un scaun care era aşezat pe platforma unei trăsuri susţinută de două uriaşe roţi, care putea cutreiera ţinuturile mult mai uşor decât clasicele trăsuri grele

Bucătăria. Pentru că George Washington avea întotdeauna mulţi oaspeţi la cină, bucătăria de la Mount Vernon era zi şi noapte într-o activitate continuă. Zilnic erau servite la Mount Venon cel puţin trei feluri generoase de mâncare. Toate acestea însemnau lungi şi extenuante zile de muncă pentru sclavii din bucătărie, Nathan şi Lucy, care găteau

Vedere din spatele reşedinţei lui George Washington spre fluviul Potomac


Etichete SUAWilliam Wilkin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live