Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 01 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

10 Iulie 2010
Vizualizari: 1898
Comentează add

Hidrologii au instituit avertizare de cod roşu pe Prut până luni la ora 16.00. Sâmbătă, douăzeci de localităţi din nouă judeţe au fost afectate de inundaţii.

Weekend sub ape

ioana-dogaru

Hidrologii au instituit avertizare de cod roşu, începând de sâmbătă, ora 16.00, până luni, ora 16.00, pe râul Prut, pe sectorul Rădăuţi-Prut-Stânca Costeşti, judeţul Botoşani, şi pe sectorul Stânca-Dunăre, aferent judeţelor Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi.

Totodată, hidrologii instituie avertizare de Cod protocaliu, pe râul Prut, staţia Oroftiana, până duminică, la ora 6.00, iar Cod galben pe râul Crasna, aval de staţia Domăneşti (judeţul Satu Mare), pe râul Jijia, aferent judeţului Iaşi şi Casimcea-Cheia-judeţul Constanţa, începând de duminică dimineaţa ora 6 şi până luni, ora 16.00.

Douăzeci de localităţi din nouă judeţe au fost afectate de inundaţii, în ultimele 24 de ore.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în acest interval, 14 locuinţe au fost complet distruse, iar alte aproape 300 de clădiri au fost inundate.

Dig rupt de ape la Gârliciu

În judeţul Constanţa digul de pământ din localitatea Gârliciu a fost  rupt de ape.

La faţa locului se află autorităţi locale, mai multe utilaje şi 20 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă care vor ajuta la evacuarea familiilor care locuiesc în zona inundabilă.

Primarul localităţii Ioan Suciu, a declarat ca apa va ajunge în Ciobanu în scurt timp, motiv pentru care, cele 35 de persoane din casele aflate în pericol au fost evacuate.

Vârful de viitură a ajuns la Rădăuţi Prut

Vârful de viitură a ajuns la Rădăuţi Prut şi deocamdată nu a provocat pagube majore.

Echipele de intervenţie lucrează la înălţarea unor diguri de apărare la care au folosit, până acum, 5.000 de saci cu nisip.

Sambata la ora 17 râul Prut măsura 736 de cm, depăşind cu aproape 110 cm cota de pericol.

Specialiştii susţin că riscul de inundaţii majore este scăzut, având în vedere faptul că nivelul apei creşte mai usor, cu 6 cm pe oră, comparativ cu noaptea trecută, când creşterea a fost cu 15 cm pe oră.

Administraţia Apele Române de asigurări că viitura formată pe râul Prut poate fi atenuată în acumularea Stânca-Costeşti, acumulare care se comportă foarte bine din punct de vedere tehnic.

Autorităţile sunt în continuare în alertă şi pregătite să intervină în cazul în care situaţia devine critică în oricare dintre localităţile aflate pe malul drept la Prutului.

Politicienii au vizitat zonele inundate

Aflat în comuna nemţeană Doljeşti, preşedintele Traian Băsescu a declarat că Guvernul va aloca în şedinţa de miercuri fonduri pentru construirea şi fortificarea a şapte kilometri de dig pe raza comunei, precum şi pentru reconstrucţia şi întărirea digului din localitatea băcăuană Săuceşti.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, aflat în zonele inundate din judeţul Suceava, unde a dus ajutoare, a declarat că partidul său va sprijini orice rectificare bugetară prin care să fie alocate fonduri pentru repararea caselor şi infrastructurii distruse de inundaţii, mai ales pentru lucrări care să prevină producerea de noi inundaţii.

Ministrul de interne, Vasile Blaga, împreună cu secretarul de stat Mihai Capră, au survolat cu un elicopter zonele expuse pericolului de inundaţie din judeţele Galaţi şi Tulcea.


Etichete viiturăPrutinundaţiiRădăuţiTraian BăsescudigDunăreMihai Caprăvasile BlagaVictor Ponta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live